Ihan vapaa valinta

Sanomalehti Karjalaisen mukaan virkaa tekevä pääministeri Juha Sipilä sanoi vaalikiertueellaan Joensuussa, että työllisyys ja talous edellä mennään tulevallakin vaalikaudella. Työllisyystavoitteeksi pitää asettaa 75 prosenttia ja säästölinjaa on jatkettava.

Nostan hattua Sipilän johdonmukaisuudelle, sillä juuri tämä linja on romahduttanut hänen puolueensa suosion. Silti hän lupaa jatkaa samalla linjalla.

Sipilän hallituksen luomista työpaikoista pidetään kovaa meteliä, vaikka kukaan ei tiedä mikä oli hallituksen osuus työpaikkojen syntyyn ja miten paljon taloudellinen noususuhdanne asiaan vaikutti. Kukaan ei myöskään tiedä kokoaikaisten ja osa-aikaisten työpaikkojen määrää. Osa-aikatyöllä ei kukaan elä, mutta se asia sivuutetaan aina.

Sosiaaliturva 2030-hankkeen selvitysmies Jussi Pyykkösen mukaan keskimääräinen suomalainen tekee töitä vain viisi kuukautta vuodessa. Jo tämä pistää epäilemään, että osa-aikatyötä on huomattavan paljon. Paljon tärkeämpi on kuitenkin selvitysmiehen havinto, jonka mukaan Suomessa tuijotetaan liikaa työllisyysastetta. Työllisyysasteen saavuttaminen, esimerkiksi 75 prosenttia, ei välttämättä tarkoita sitä, että työllisyys paljoakaan kasvaisi.

Näinhän se on aina, kun kun tuijotetaan yhtä aidanseivästä sen sijaan, että nähtäisiin aita kokonaisuutena. Sipilän hallitus on tuijottanut vain työllisyysastetta ja sen nostoa, mutta jättänyt näkemättä kaiken muun. Se on jättänyt näkemättä ihmiset.

Kun pyritään vain tasapainottamaan taloutta ja nostamaan työllisyysastetta, niin se tarkoittaa leikkauksia kaikilla aloilla ja työllistämistä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Työlliseksi katsotaan tunninkin työtä tehnyt, ja aktiivimallin leikkurilla on säästetty työttömyysturvaan käytettäviä rahoja. Samalla on kasvatettu toimeentulotukimenoja, mutta sitä ei koskaan mainta samassa yhteydessä.

Nämä ovat niitä kuluneen hallituskauden asioita, joista olen puhunut jatkuvasti. Nyt pidetään vaalit, ja kansa päättää. Kansan kannattaa kuitenkin puheiden kuuntelemisen lisäksi kurkistaa myös vaalikoneisiin. Ainakin Ylen vaalikoneen mukaan keskusta, kokoomus, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja RKP haluavat jatkaa leikkauslinjalla. Muiden mielestä on leikkauksissa menty jo liian pitkälle, ja nyt olisi mieluummin korotettava veroja.

Kuva: Yle

Eipä tähän voi sanoa muuta kuin että sitä saa mitä tilaa. Pankaa tilaus vetämään ihan vapaan valinnan mukaan.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (49)
 1. Toivottavasti kansa nyyt vaaleissa ei kuuntele puolueiden lupauksia vaan tutkii toteutuneita tekoja, silloin olisi aika hyvä mahdollisuus siihen, että nykyiset hallituspuolueet joutuisivat keräämään kannatusta uudestaan oppositiosta käsin. Omasta mielestäni näkisin mielelläni vihreiden, demareiden ja vasemmistoliiton hallituksessa, tarvittaessa jollakin pienpuolueella maustettuna, kun taas nykyiset (lasken persut myös nykyisiin) hallituspuolueet oppositiossa.

  1. Ei voi olla totta, haluat että maa tuhotaan

   1. PiruRaamatunLuvussa
    17.3.2019, 19:14

    Maa on jo tuhottu Kokoomuksen. Kepn ja persujen toimesta, joten harrastat turhaa pelottelua.

 2. Osa-aikatöillä elää aika monikin, ja itseasiassa ihan hyvin, esim. Minä itse ja äkkiseltään arvioiden 80% paikallisista kollegoista, koko maan tasosta en osaa sanoa, koska osa on opiskelijoita ja nostaa myös tukia samalla, omalla paikkakunnalla taitaa saada ehkä pari henkilöä jotain opinto- tai aikuiskoulutustukea. Paljon riippuu tuntipalkasta, asuinpaikkakunnasta ja miten suuri osa-aikaisuus on kyseessä.

  Tämä ei suinkaan silti tarkoita sitä, että osa-aikaisuus olisi tavoiteltava tila etenkään kalliimmilla alueilla, mutta sen leimaaminen automaattisesti elämiseen sopimattomaksi työksi ja osa-aikatekijät käytännössä köyhyysrajan paikkeilla keikkujiksi ja leipäjonojen/kelan vakioasiakkaiksi menee metsään myöskin.

  1. Kun asuin yksin ja vastasin vain omista asioistani, pärjäsin oikein hyvin puolikkaala työlläni.Se oli hyvää aikaa, paljon vapaa-aikaa ja tosiaan vaan yhden ihmisen kulut. No, perheellisenäkin pärjäsin, lapset pieniä ja pienet kulut, puoliso joka osaltaan piti taloutta tasapainossa. Se oli hyvää aikaa, jäi aikaa lapsillekin mutta työ piti kiinni ammattielämässä ja toi tasapainon perhearkeen. No, nyt olen kahden teinin yksinhuoltaja jolle Kela maksaa kyllä minimielarit, lasten isä ei mitään. Kulut on moninkertaistuneet, sähkön ruuan jne hinnat kasvaneet, ja ei meinaa tulla kokoaikaisen työn palkalla toimeen. Mutta onneksi on työtä ja kokoaikaisena, ei tästä mitään tulisi työttömänä tai puolella palkalla.

  2. Mirja Pekkonen
   17.3.2019, 11:05

   Esimerkiksi lääkäreistä varsin monet ovat osa-aikaisia ja aika monet heistä tekevät pelkkiä viikonlopputöitä, jolloin voi tienata helposti kymppitonnin kuukaudessa. Kyllä sellaisella elää jopa pääkaupunkiseudulla. Siivoojan tai kaupan kassan puolipäivähommilla ei oikein elä, ei ainakaan siellä pääkaupunkiseudulla.

   1. Aika surkea vertailuryhmä. Jos kuukausi liksa on lääkärillä täyspäiväisenä alkaen 5000€, niin johan sitä vähän osa tunneillakin pärjää. Tai jos on hyväpalkkainen lääkäri, niin tienaa helposti saman kahdessa kuukaudessa, kun joku perus duunari matalapalkka alalla tai vaikkapa ravintola alan esimies. Molemmille siis 30 tonnia, mutta toiselle 2kk töistä ja toiselle 12kk.

  3. Tuula Anitta
   17.3.2019, 12:20

   Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Kake tekee, kun osa-aikatyöllä elää hyvin. Yleensä ja monikin ei elä niin hyvin.

   1. Jotain, missä kk palkka ei ole täysillä tunneilla alle 2tonnia, tai jopa alle 1700€/kk. Kyllähän kymppätonnin kk tuloilla voi tehdä vaikka viidesosa viikkoa, jos vaan mahdollista.

   2. Jussi Parviainen
    18.3.2019, 10:30

    No sillä kävelee aamulla keskustaan jonossa muiden työttömien kanssa ja iltapäivällä samassa jonossa toiseen suuntaan! Nähtäväksi jää, vieläkö “herrakansa” haluaa lopettaa köyhyyden lopettamalla köyhät

  4. Työ kuin työ
   17.3.2019, 14:43

   Erittäin hyvä huomio! Osa-aikaisuus on parempi kuin ei mitään ja sopii monille paremmin kuin vakityö! kiitos hyvästä mielipiteestäsi! Harmittaa tuollainen toimittajien sokeus ja yksinkertaisuus, mutta poliittinen vakaumus näkyy heidänkin kynässään!

   1. Ari Inkinen
    17.3.2019, 21:52

    Mikä se on se toimittajien näkyvä vakaumus, jonka sinä ja niin moni muu uskoo näkevänsä?

    Olen itse toimittaja, en tosin sanomalehdessä enkä Ylessä, mutta toimittaja jo lähes 40 vuotta. Minun kokemukseni mukaan toimittajien vakaumukset jakautuvat aivan samalla tavoin kuin muunkin kansan. Ei ole olemassa jotain suurta, salattua, salaliittomaista toimittajien vakaumusta. Usko pois. Toimittajat ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.

    Sitä paitsi sellainen toimittaja, joka tuputtaa jossain mediassa omia uskomuksiaan sen sijaan, että katsoo asioita laajemmin ja myös kriittisesti, on hyvin nopeasti uutta työtpaikkaa etsivä toimittaja.

    Ei kannata yrittää löytää rivien välistä asioita, joita siellä ei ole.

   2. Siitä vaan kokeilemaan puolella alle 1700 euron bruttopalkasta (850 miinus verot) , parin kolman lapsen ja itsensä elättämistä. Tule sittten kertomaan meille kuinka hyvin pärjäsit.

  5. Ei sitä ole leimattu sopimattomaksi työksi elämiseen vaan riittämättöksi työksi palkkatuloiltaan perheen ja useimmiten myös pelkän itsensä elättämiseen ilman tukia. Ei kannata yrittää siirtää tuollaisilla tempuilla sitä asian olennaisinta muuksi.

Kommentointi suljettu.