Yhdeksän euron toiveikkaat

-Kuntouttavassa työtoiminnassa päivän pituus on 4-6 tuntia ja päivältä maksetaan ensimmäisen 200 päivän ajalta bruttona noin 45 euroa. Mikäli päivän pituus on 5 tuntia, tunnilta maksetaan 9 euroa. Kyllä minä tuolla rahalla perseeni nostan.

Kun tällainen sattuu silmiin työtä ja työttömyyttä käsittelevän Facebook-ryhmän sivulta, niin en tiedä onko kyseessä trolli, tietämätön vai asian parhain päin itselleen selittävä. Trollien kanssa en viitsi väitellä ja tietämättömiä tiedonhaluttomia on turha valistaa, joten oletan kysessä olevan asian parhain päin itselleen selittävä. Se ei muuta sitä tosiaa, että selitys on jo ihan lähtökohtaisesti pielessä.

Se perustuu viime vuosina kovasti markkinoituun osallistavan sosiaaliturvan ajatukseen, jonka mukaan yhteiskunnan myöntämän tuen eteen on tehtävä työtä. Se taas perustuu siihen vanhaan ajatukseen, jonka mukaan ken ei työtä tee, ei myöskään syö. Sillä ajattelulla rakennettiin Suomen ensimmäinen rautatie 1860-luvun nälkävuosina jauhopalkalla.

Jos työttömyysturvan oletetaan olevan palkkaa, niin laskelma on ihan oikein. Se ei kuitenkaan ole palkkaa. Siitä ei kerry eläkettä eikä lomaoikeutta, vaan se on työttömyysturvaa, jonka avulla ihminen pidetään hengissä niin kauan, että hän saa palkkatyötä. Ja kerrotaan vielä varmuuden vuoksi, että palkkatyö on semmoista ihmeellistä toimintaa, josta työnantaja maksaa TES:n mukaista palkkaa.

Työttömyysturva on rinnastettavissa vakuutusmaksuun. Jokainen palkkatyössä oleva maksaa ennakonpidätyksen yhteydessä työttömyysvakuutusmaksua juuri työttömyyden varalle. Työttömyys on se vahinko, jonka varalta työssä käyvä vakuuttaa itsensä. Työn tekeminen työttömyyskorvausta vastaan on sama asia kuin jos autonsa vakuuttanut velvoitettaisiin kolarin jälkeen vahaamaan autoliikkeen autoja vakuutuskorvausta vastaan sillä uhallla, että työstä kieltäytyjälle ei makseta korvausta ollenkaan.

Näistä asioista olen kirjoittanut niin paljon, että itseäkin tympäisee palata alkeisiin. Silti minua jaksaa yhä ihmetyttää pyrkimys selittää palkaton työ hyväksyttäväksi ja jopa velvollisuudeksi. Kyllä minä sen ymmärrän, että jokainen haluaa olla hyväksytty, arvostettu ja hyödyllinen yhteiskuntaan osallistuja. Sitä minä en ymmärrä enkä suostu uskomaan, että joku ei edes haluaisi palkkatyötä, vaan tekisi mieluummin palkatta samaa työtä rinta rinnan työstä palkkaa saavan kanssa.

Minä tunnen sekä luonnossa että varsinkin somessa paljon työttömiä, jotka ovat kuntouttavassa työtoiminnassa. Osa on kuntouttavassa siksi, että oikeastaan heidän pitäsi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle, osa siksi, että he toivovat pääsevänsä sitä kautta kiinni palkkatyöhön, kuten on tarkoituskin.

Ei niitä yhdeksän euron onnellisia oikeasti ole olemassa. On vain yhdeksän euron toiveikkaita. Heitä on yli 40 000, joten siellä olisi puolueille ääniä jaossa. Kumma juttu, että ne äänet eivät tunnu puolueita ja ehdokkaita kiinnostavan.

Kuva: Teppo Palmroos

***
Blogiin on laitettu uusi ilmoitus sivun evästeistä, ja se kuulemma saattaa hankaloittaa sivun avaamista. Teknisen ylläpidon mukaan ongelmaa ei ole, kun käyttää selainten uusinta versiota ja tyhjentää välimuistin.

puheenaiheet yhteiskunta tyoelama politiikka
Kommentit (45)
 1. Kaverin poika
  23.3.2019, 13:23

  Kuntouttavasta työtoiminnasta ei suurin osa suomalaisista tiedä mitään.

  1. Osa ei ole koskaan kuullutkaan.
  2. Osan mielestä se on oikeaa kuntoutusta
  3. Osan mielestä siitä saa riittavästi palkkaa
  4. Osan mielestä pitääkin tehdä töitä sosiaaliturvan eteen

  Oikeastihan siitä ei saa yhtään palkkaa, ja sitä tekee 40 000 työkykyistä suomalaista. Yhteensä palkatonta työtä tekee puoli miljoonaa.

  Olen huomannut että vähättelijöihin puree se, että haluaako vähättelijä tosiaan maksaa vastikkeellisen sosiaaliturvan työnteosta, josta hyödyt korjaa joku muu. Ei kukaan halua, mutta keskustelua ei enää jatketa. Ei haluta asiaa miettiä kummemmin, kun ei tuo heitä muka tule koskemaan.

  1. Kuntouttava työtoiminta=työllistäminen, aina puhutaan työttömän työllistämisestä unohdetaan vain se tosiasia mainita että työttömälle ei makseta palkkaa vaan työttömyyskorvausta,tietämättömät menevät “halpaan” ja uskovat “työllistämisen” tarkoittavan ihka oikeaa palkkaa ,eläkekertymiä,lomia,työterveyshuoltoa jne. tässä tapauksessa työllistyminen oikeastaan tarkoittaa työllistyneelle taloudellista ahdinkoa (vaikka kuinka huudellaan saathan 9 ekee päivässä,kuinka moni oikeaa palkkaa saava kuluttaa päivässä vain 9 euroa,ei työttömille ole tarjolla ilmaisia aterioita eikä heillä ole ilmaisia “työmatkoja” eikä niitä “työ”matkoja saa edes verotuksessa vähentää kun on ruhtinaallinen kulukorvaus se 9 ekee) alenmuuden tunnetta suoraansanottuna raiskausta henkisesti,ihmisyyden polkemista.Ilmankos arkadianmäki ei hyväksynyt kansanedustajien työttömyyskorvaukseen aktiivimallia,mitä he suurella enemmistöllä kyllä työttömille kannattavat?Miksi?Ovatko he parempia ihmisiä ?

   1. Palkattomissa töissä, joihin kuntouttava työtoimintakin kuuluu, ei makseta palkkaa sillä perusteella, kun katsotaan, ettei työttömän tekemä sopimus ole työsopimus ja kyseessä ei ole työsuhde. Kuintenkin palkattomissa töissä oltaessa yleensä täyttyy kaikki muut työsopimuslain mukaiset työsuhteen tunnusmerkit paitsi palkka. Kikkalillaan siis sanoilla.

    Työtön maksaa palkattoman työn ajalta saamastaan työttömyyskorvauksesta veroja 20 %:n mukaan. Joissakin kunnissa se riittää lopullisessa verotuksessa, joissakin ei ja tulee lisämaksettavaa.

    Työmarkkinatuki/peruspäiväraha on 32,40 e/pv, keskimäärin tuo tekee kuukaudessa (kerroin 21,5) 696,60 e. Tuosta siis menee veroa 20 %. Jos sama määrä maksettaisiin palkkana, niin esim. Helsingissä vero.fi:n laskurin mukaan veroprosentti olisi 0 e. Palkka toisi myös mukanaan työtapaturmavakuutuksen. eläketurvan, vuosilomaoikeuden yms. työsuhteeseen kuuluvat edut.

    9 e:n kulukorvaus tulee palkattoman työn tekijälle verottomana, mutta se onkin tarkoitettu työssäkäynnin aiheuttamiin kustannuksiin, kuten matkat ja ruoka. Harvoin, jos koskaan tuo kattaa kaikkia kustannuksia.

   2. Mä saan 9 €/pv + matkat = 21,20€ /pv – ja kuntouttavassa oon ollu jo moooonta moooonta vuotta, enkä ole vieläkään “kunoutunut” 🙁 Saatika siten saanut “Oikeeta” duunia

 2. Rainer Rajakallio
  23.3.2019, 13:46

  Mitä tarkoittaa “yhteiskunnalle hyöduyllinen”. Esin varsin monen mielestä minä palkkatyöstä ja yrittäjyydestä kieltäytyvä omavaraistalouden rakentaja olen yhteiskunnalle hyödytän, jopa haitallinen. Olen eri mieltä, ihmiskunnalle pelastusrengasta rakentavana olen erittäin hyödyllinen, mutta sitä ei kapitalistien myrkyttämät mielet tajua.

  1. Risto Penttinen
   24.3.2019, 22:33

   Moni mainosalan ammattilainen, finanssi-alan ihminen jonka työ on siirrellä rahoja paikasta toiseen nostaen keinotekoisesti niiden arvoa, plaeetalle haitallista krääsää tuottavan yrityksen toimitusjohtaja, jne. voidaan katsoa yhteiskunnalle haitalliseksi vaikka tienaakin paljon.

Kommentointi suljettu.