Kunnat ja leikkaukset

Hallituspuolueita edustavat vaaliehdokkaat toistelevat jatkuvasti Juha Sipilän viestiä, jonka mukaan aiemmista hallituksista poiketen tämä hallitus ei ole leikannut kuntien valtionosuuksia. Meillä käsiteltiin eilen kunnanhallituksessa vuoden 2018 tilinpäätöstä. Sen mukaan Juuka sai viime vuonna 637 000 euroa eli 3,1 prosenttia vähemmän valtionosuuksia kuin vuonna 2017.

Jokin tässä nyt mättää. Jos tutustutte oman kuntanne tilinpäätökseen, niin huomaatte saman tapahtuneen teilläkin. Valtionosuuksien laskennan perusteet ovat periaatteessa samat kuin ennenkin, mutta jotain on tapahtunut.

Se jokin on ikävä totuus, että hallitus on leikannut valtionosuuksia jopa kahdella tavalla. Ensinnäkin indeksijäädytys aiheutti sen, että valtionosuudet eivät kasvaneet samassa suhteessa kustannusten nousun kanssa. Toiseksi kiky-sopimuksen laskennalliset säästöt alensivat valtionosuuksia suoraan. Tämä oli niin ovela leikkaus, että tekee mieli sanoa sitä huijaukseksi. Lyhyesti kerrottuna hallitus laski kuuden minuutin työajan pidennyksen tuomat teoreettiset säästöt kuntien tuloksi ja alensi valtionosuuksia saman verran. Tämä ei ole minun keksintöäni, vaan sen on todennut Kuntaliitto.

Todellisuudessa rahallista säästöä ei työajan pidennyksestä tullut yhtään, mutta laskelmillahan voi todistaa mitä tahansa, kun käyttää sopivia lukuja ja mielikuvitusta. Kun käytetään lisää mielikuvitusta, niin voi nähdä sielunsa silmin hallituspuolueen kansanedustajan vakuuttelevan, ettei kunnilta ole leikattu, vaikka sakset pilkottavat takataskusta ja sormet ovat leikkaamisesta känsillä.

Mutta vakavasti puhuen kyse on peruspalvelujen takaamisesta kaikille maan asukkaille tasapuolisesti. Kuntien on hoidettava lakisääteiset tehtävänsä, ja ihan kaikki kunnat saavat valtionosuuksia. Jopa niistä sinänsä riippumaton Helsinki sai vuonna 2018 niitä 197 miljoonaa euroa. Pienet kunnat ovat niistä riipuvaisia, sillä verotulot eivät riitä lakisääteisten palvelujen järjestämiseen. Vastuu niistä kuitenkin säilyy, joten JHL:n tuntema huoli irtisanomisista on aiheellinen. Kun rahaa ei ole, niin kuntien on leikattava. Kun leikataan, niin palvelut kärsivät. Jos valtionosuuksia leikataan vielä lisää, niin moni kunta joutuu panemaan lapun luukulle.

Olipa seuraavan hallituksen kokoonpano millainen tahansa, niin toivottavasti se ymmärtää kuntien tilanteen. On sinänsä kummallista, ettei nykyinen hallitus ole sitä ymmärtänyt, vaikka suunnilleen yhtä moni ministeri ja kansanedustaja on myös oman kuntansa päättäjä kuin aina ennenkin.

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (25)
 1. On kuntia ja kaupunkeja. On myöskin taksi- ja hillotolppia. Jälkimmäisen viereen kannattaa pesiytyä, mutta edellisen viereen ei. Hillotolpat on varattu tuleville ex-ministereille (tulemme näkemään) ja tyhjät taksitolpat erään tulevan ex-ministerin pyhäinjäännöksenä. Tosin Sveitsissä toimii kaikki.

 2. Markku Kiiskinen
  26.3.2019, 11:48

  Olen jo yli kuusikymppinen ukko ja mulle opetettiin kansalaistaidon-tunnilla kansakoulussa, että valtio ja kunnat on ME yhtäkuin suomenkansa. Ja nykyisin kun kuuntelee “valtionosuuksista”, “kunnallisvero-kertymistä” ym. ym. Kuulostaa ja tuntuu hullulta miten paljon on turhaa vääntöä ja säätöä. Jos kaikki maksaisi veroja maksukykynsä mukaan ja apua sekä tukea niitä tarvitseville tarpeen mukaan. Ja joka kevät ja ainakin ennen vaaleja alkaa sama laulu kuinka huonoja vuosia on tulossa. Tyyliin heinäsirkat ja muut tuholaiset hävittää kaikki ja vielä senkin päälle jotain vieläkin kauheempaa. Mahtaako mun elinaikana joku rikas ja hyvin toimeentuleva sanoa että kaikki hyvin ja “jakovaraa” olisi huonommin tienaavalle……

  1. Ulla Vehaluoto
   26.3.2019, 15:16

   Mitä enemmän ihmisellä on rahaa, sitä vähemmän hänellä on varaa. Liika raha vähentää ihmisestä hänen empatiakykyään ja siten hänen ihmisyyttään. Liika raha on korruptoivaa. Tämä on todettu tutkimuksin.

   Liialla rahalla on siis epäeettinen vaikutus ihmisiin. Liika raha tekee ihmisistä itsekkäitä, ahneita, narsistisia, muita hyväksikäyttäviä huijareita. Kaiken lisäksi jo pelkkä ajatus rahasta tekee ihmisistä moraalittomia paskiaisia.

   Pari englanninkielistä linkkiä aiheeseen:

   Just the Scent of Money Is Corrupting: Study
   https://www.cnbc.com/id/100810791

   https://tonic.vice.com/en_us/article/53n495/too-much-money-makes-you-a-raging-asshole-science-suggests

   1. Niin Ulla jossain oli tutkimus, että kun ihmisen palkka ylittää yli 5000€ kuussa työteho ei enää kasva liian suuri palkka saattaa pikeminkin vaikuttaa työtehoon päinvastaisesti kun koko työurahuomioidaan kun valtavilla summilla palkitut lopettavat työnteon kokonaan jo paljon ennen eläkeikää.

    Google maksoi insinööreille niin hyvää palkkaa, että he ottivat loparit
    https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/201708072200070428

Kommentointi suljettu.