Aktiivimallin aprillipila

-Aktiivimallista tiedän, että on perustellusti monia mielipiteitä, mutta se on kiistatta saanut aikaan sen, että Suomessa työllisyysaste on noussut ja meillä on 140 000 uutta työpaikkaa, johon on tarvittu myös vaikeita päätöksiä.

Näin puolusti aktiivimallia viikko sitten opetusministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Vaatii sekä rohkeutta että tietämättömyyttä väittää, että uudet työpaikat ovat aktiivimallin ansiota. Jos se pitää paikkansa, niin siinä tapauksessa ne uudet työpaikat ovat 18 tunnin pätkätöitä kolmen kuukauden aikana, kuten aktiivimalli edellyttää.

Eilisestä lähtien aktiivimallissa määriteltyä aktiivisuutta voivat työttömälle tarjota työvoimaviranomaisen lisäksi myös esimerkiksi kunnat ja kuntayhtymät, ammattiliitot sekä erilaiset julkista rahoitusta saavat rekisteröidyt yhdistykset. Tätä muutosta on kovasti mainostettu parannuksena, mutta tosiasiassa se on täysin mitätön viilaus usammastakin eri syystä. Ensiksikin etukäteen ei voi tietää täyttääkö jokin koulutus aktiivimallin vaatimukset. Se selviää aina vasta sitten, kun aktiivisuutta tarkastellaan. Toiseksi uudet koulutukset hyväksytään vain 1.4. ja sen jälkeen alkaville tarkastelujaksoille.

Otetaanpa esimerkiksi henkilö, jonka tarkastelujakso on alkanut 1.3. Jos hän osallistuu uuden järjestäjän kurssille huhti- tai toukokuussa, niin hän tekee sen turhaan. Aktiivisuutta ei kerry, ja hänen seuraava, 1.6. alkava tarkastelujaksonsa alkaa ja jatkuu leikatulla tuella. Vasta 1.6. jälkeen käyty kurssi kerryttää aktiivisuutta 1.9. alkavalle jaksolle.

Aktiivimallin on sanottu olevan niskalenkki työttömyyden hoitoon, mutta tosiasiassa se on niskalenkki työttömistä. Eikä pelkästään työttömistä, vaan myös työkyvyttömistä, sillä sairaankin on osoitettava aktiivisuutta. Kun sairauspäivärahan katto tulee täyteen, on haettava kuntoutustukea. Sen käsittelyajaksi on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi. Hakemuksen käsittelyaikana leikkuri ei ole käytössä, mutta jos tukea ei myönnetä, niin lääkärin työkyvyttömäksi toteaman työttömän on osoitettava aktiivisuutta siinä missä terveenkin.

Niinpä hoidossa oleva syöpäpotilas on velvollinen etsimään ja saamaan työtä, ja häntä juoksutetaan TE-toimistossa selittämässä työttömyyttään ja aktiivisuuden puutetta. Vakavaa masennusta sairastavan on oltava oikealla tavalla aktiivinen, tai leikkuri heilahtaa.

Koko aktiivimallin ajatus vaikuttaa sairaan mielen tuotokselta. Se perustuu siihen vuosia jatkuneeseen mielien muokkaukseen, jonka mukaan työttömät ovat työttömiä laiskuuttaan ja haluttomuuttaan. Kyllä te muistatte, miten työttömiä on syytetty ja etsimällä etsitty laiskan työttömän mallikappaleita herättämään yleistä pahennusta. Kun yleinen mielipide saatiin lynkkausasteelle, niin säädettiin aktiivimalli. Kun mallin kelvottomuus alkoi valjeta myös sen säätäneille, niin hätäkorjauksena tehtiin aprillipila lisäämällä hyväksyttävää koulutusta.

Lähtökohdiltaan huono laki ei korjaamalla parane, vaan se on kumottava. Pelkkä leikkurin poistaminen ei riitä, vaan siinä on niin paljon lähtökohtaisesti pielessä, että se joutaa kokonaan romukoppaan.

 

 

 

 

puheenaiheet politiikka tyoelama
Kommentit (51)
 1. Kuuskymppinen
  2.4.2019, 09:28

  Aktiivimalli oli estää työllistymiseni vuosi sitten. Koska systeemi luokitteli minut myös TE-toimistossa työlliseksi, se esti minua saamasta palkkatuettua velvoitetyötä, joka minulle lain mukaan olisi kuulunut. Jouduin pyytämään osa-aikatyöllistäjäni irtisanomaan minut, ennen kuin TE-toimisto suostui käsittelemään asiaa. Pelotti, että tästä koko hommasta seuraa vain pitkä karenssi. Onneksi asiat lopulta järjestyivät, mutta sellaisten kuvioiden kautta, joita ei kaikilla ole käytettävissä. Kyllä siinä oli kuuskymppisen sydämelle kestettävää.

  Sanottakoon vielä, että se palkkatuettu työ poiki ainakin 2 vuoden jatkon ihan normaalina määräaikaisena työsuhteena.

  1. Lääkärin esittämä työkyvyttömyys ei auta mutta hakekaa vammaistukea jos se sairauden vuoksi on mahdollista. Se suojaa leikkurilta.
   Itse saan joka vuosi erikseen haettavaa tukea reuman vuoksi.

  2. Jollain käy tuuri. Lopetin työkokeilun perusteena terveydelliset syyt, joku te-toimiston pullakuski (joka tässä asiassa toimi lääkäriin verrattavana henkilönä tietäen sairaudestani kaiken) päätti lätkäistä 2 kk karenssin. Se meni siihen että myönnettiin tt-tukea minkä kela peri päivärahasta takaisin. Oravanpyörä… nyt asia muutoksenhakulautakunnassa käsittelyssä, vuoden jonotus siellä. Te-toimiston henkilöt leikkivät ihmisten elämillä.

 2. Haaranen Aulis
  2.4.2019, 09:30

  Kokoomuksen Kepun ja sinisten työttömien kyykyttämistä muistakaa käydä kaikki äänestämässä SDP on luvannut purkaa koko aktiivimallin. Leikkuri on leikkuri valehtelioiden porvarit mitä tahansa

Kommentointi suljettu.