Että semmoiset talkoot

-Vuonna 2016 nettomääräiset omaisuus- ja yrittäjätulot kasvoivat kansantaloudessa 7,7 prosenttia. Ensimmäisenä kiky-vuotena eli vuonna 2017 yrittämisen ja omistamisen tuottamat tulot harppasivat Suomessa ylöspäin 7,8 prosenttia. Samaan aikaan palkansaajien ansiokehitys oli reaalisesti pakkasella.

Näin kertoo Iltalehti talkoista, joihin olemme osallistuneet neljä vuotta. Suomen talous piti nostaa talkoilla, ja kuten talkoissa aina, niin nytkin osa talkooväestä on istunut kannustamassa muita syöden samalla kaikkien yhteiset eväät. Kiky-sopimus leikkasi palkansaajien ostovoimaa ja toi lisätyötunteja, joita ei aiota kompensoida mitenkään. Talkooväen pitää ahertaa, jotta joillekin riittäisi enemmän eväitä.

Palkansaajien lisäksi talkoisiin ovat osallistuneet kansaneläkettä saavat ja kaikki ne, joiden tuet on sidottu kansaneläkeindeksiin. Sellaisia tukia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus. Tällä hallituskaudella kansaneläkeindeksi on jäädytetty vuosittain, ja nykyisin  kaikki indeksiin sidotut etuudet ovat alle vuoden 2014 tasolla.

Ennen kaikkea talkoisiin ovat osallistuneet työttömät, joiden tukea on yleisen indeksijäädytyksen lisäksi leikattu täsmällisemmin aktiivimallilla, jonka kohtelee eri puolilla maata asuvia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä epätasapuolisesti. Tällaista lakia ei jo ihan perustuslaillisista syistä olisi pitänyt säätää, mutta se säädettiin kuitenkin. Sen perustelujen mukaan työllisyysvaikutuksista ei ole varmuutta, mutta joka tapauksessa se säästää valtion työttömyysturvamenoja.

Lisäksi on tehty kipeitä leikkauksia siellä sun täällä, ja ne kaikki ovat kohdistuneet jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin. Heiltä on helppo leikata, koska he eivät pysty panemaan hanttiin. Samaan aikaan muuta talkooväkeä kannustaneet ovat nauttineet eväitä säästelemättä.

Ja nyt kun nämä talkoot ovat ohi, niin juuri ne yhteisiä eväitä syöneet laiskottelijat kiittävät talkooväkeä pikkuisen pahoitellen talkoiden raskautta. He kuitenkin muistavat kehua lopputulosta, joka on ihan kokonaan juuri heidän kannustuksensa ansiota. Juuri heidän osansa oli kaikkien raskain, kun piti eväiden syömisen ohessa kannustaa toisia ja vielä kuunnella heidän kiittämätöntä nurinaansa.

Mutta joka tapauksessa lopputulos oli niin hieno, että eiköhän jatketa talkoita samalla työnjaolla, he ehdottavat. Eväitä ei valitettavasti ole varaa lisätä niin paljoa, että niitä riittäisi kaikille, mutta työtä riittää kyllä tasapuolisesti.

Viikon kuluttua nähdään talkooväen mielipide.

 

Kommentit (43)
 1. Joni Pelkonen
  7.4.2019, 12:16

  Niin, oikeiston väitteissä työ on elämisen itseisarvo eikä toimeentulo. Kuitenkin oikeisto tekee kaikkensa lisätäkseen joidenkin ihmisten toimeentuloa eikä silloin kysytä kuinka paljon teet työtä, vaan kuinka paljon omistat. Eli kaikkein kannattavimmaksi ei olekaan tehty työ, vaan omistaminen. Mikä ihmeen logiikka tässä oikein on?

  1. Marja-Liisa Holappa
   7.4.2019, 16:54

   …..se juuri on se porvarin logiikka….

 2. Tätähän mie näin vaalien alla olen hunttaillut, että Taloussanomissa 11.11.2015 julkaistun Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Roope Uusitalon artikkeli. Siinä Uusitalo tyrmää väitteet Suomen velkaantumisesta. Pohjana kirjoituksessa on käytetty Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n dataa, jonka perusteella Suomi on julkisen sektorin nettovelalla mitaten maailman seitsemänneksi varakkain maa ja paras EU:ssa. Velkavertailussa Suomen edelle menee vain kuusi öljymaata.
  Suomen Pankki on jo valtion suurin velkoja – keskuspankeilla sama tahti muissakin EU-maissa.
  Hyvä Suomi ja Suomen Keskusta.

  1. Tatu Itkonen
   7.4.2019, 14:26

   Millä ihmeen aasinsillalla sinä Kepun tuohon uutiseen repäisit? Minä tulkitsisin tuon tiedon niin, että Keskusta ja Sipilä ovat valehdelleet häikäilemättömästi Suomen kansalle, kun ovat opiskelijoilta ja pienituloisilta leikanneet tukia, perustellen ”kipeitä tekojaan” Suomen velkaantumisella.

Kommentointi suljettu.