Voihan vaalitulos!

Sunnuntai-illasta lähtien olen seurannut jokseenkin hämmästyneenä uutisointia vaalituloksesta ja hallituksen muodostamisesta. Vielä hämmästyneempänä olen seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua. Jos joku laskisi uutisten palstamillimetrit ja tutkisi otsikot, niin niiden perusteella vaalit näyttäisi voittaneen perussuomalaiset. Lähes tasaväkisenä sen kanssa olisi kokoomus. SDP vaikuttaa suorastaan tappion kärsineeltä, ja median tuntuu olevan vaikea myöntää sen ihan oikeasti voittaneen vaalit eniten paikkojaan lisänneenä puolueena.

Laitetaan vaalituloksesta ihan kuva:

Kuva: Ylen tulospalvelu

SDP sai siis peräti kuusi lisäpaikkaa, mutta tätä vähätellään, tai se halutaan sivuuttaa kokonaan. Jostain syystä SDP:tä vertaillaan aina sen parhaimpaan aikaan vuosikymmeniä sitten, ja silloin nykyinen menestys tietysti näyttää vaatimattomalta. Sen tulosta on jatkuvasti verrattu myös vaalien alla tehtyihin mielipidetiedusteluihin. Perussuomalaisille tuli yksi lisäpaikka edellisiin vaaleihin verrattuna, mutta vertailu on vaikeaa puolueen kesällä 2017 tapahtuneen hajoamisen takia. Lisäys on oikeasti iso verrattuna hajoamisen jälkeiseen eduskuntaryhmään, mutta pieni verrattuna edellisiin vaaleihin. Kokoomus sai niinikään yhden paikan lisää.

Jo muutaman päivän media on muodostanut hallitusta ja naittanut SDP:tä milloin kenenkin kanssa. Pääehdokkaina ovat tarjolla kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset, joista pitäisi valita yksi tai kaksi. Tietysti median tehtävä on pohtia erilaisia vaihtoehtoja, mutta vähemmälläkin märehtimisellä pärjäisi. Hallitustunnustelija Antti Rinne ei ole vielä kunnolla edes aloittanut työtään, mutta neuvojen tuputtajia ja ennustajia on liikkeellä pilvin pimein.

Sosiaalinen media on sitten luku sinänsä. Monien mielestä perussuomalaiset on nyt ihan pakko ottaa hallitukseen joko SDP:n kanssa tai mieluummin ilman. Kansa on tahtonsa ilmaissut, eikä voittajaa voi sivuuttaa. Nämä ihmiset eivät ilmeisesti hallitse prosenttilaskua. Kolmella suurimmalla puolueella on kullakin tasaväkisesti suunnilleen 20 prosentin kannatus, eikä 20 prosenttia ole enemmistö. Se ei ole edes koko kansan tahto, vaan se on kolmea suurinta puoluetta äänestäneiden tahto.

Hallituksen muodostamiseen tarvitaan enemmistö, vaikka periaatteessa vähemmistöhallituskin olisi mahdollinen. Yhdelläkään puolueella ei ole enemmistöä, vaan on löydettävä hallituskumppaneita niin paljon, että enemmistö muodostuu. Hallituskumppaneiden on päästävä sopuun yhteisistä linjauksista lukuisista eri asioista, ja sitä varten hallitustunnustelut ja -neuvottelut käydään.

Kun taas olette vaatimassa milloin mitäkin salkkua milloin kenellekin poliitikolle, niin yrittäkää nyt kuitenkin muistaa vaalitulos oikein. Lisäksi on hyvä muistaa prosenttilaskun alkeet.

 

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (68)
 1. Minusta tämä on paras kun Vartainen opastaa SDP:tä miten toimia, että saa toimia kokoomuksen kanssa tulevassa hallituksessa:

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277568-kokoomuksen-vartiainen-sdplle-hallitusneuvotteluista-ei-tarvitse-kuin-rikkoa

  Rikkoa oikein miljardien vaalilupaukset SDP:ssä niin kokoomus hyväksyy SDP hallitukseen aivan kuin kokoomus olisi nyt se osapuoli, joka voi sanella ehdot miten edetään. Eiköhän se mene kumminkin niin, että ensin sanelee ehdot pöytään SDP tietty muita puolueita kuunnellen ja jos asioista ei tule mitään. Sitten samaa temppua kokeilee Persut ja vasta sen jälkeen pääsee Kokoomus sanelee ehtoja jos pääsee siihen. Voihan toki päästäkin, mutta kyllä Vartiainen taisi voisiko sanoa rivikansanedustajana ohittaen Orvonkin, ottaa pikkasen varaslähtöä omiin saneluihin miten homma hoidetaan.

  1. Seppo Juhani
   17.4.2019, 17:26

   Kokoomus yrittää taluttaa SDP:tä samaan ansaan, johon se houkutteli keskustapuolueen neljä vuotta sitten. Näissä vaaleissa tuhoutui keskusta. Jos kokoomus onnistuu, seuraavana tuhoutuvat demarit. Ja kokoomuksen kannattajat hyötyvät ja nauttivat tilanteesta.

   1. Pieni kulkija
    17.4.2019, 23:17

    Juuri näin on!

   2. Vaalien voittajien tahto ja tavoitteet pitäisi näkyä hallitusta muodostatteassa ja hallitusohjelmassa. Voittajat olivat: Sdp, Vihreät ja Vasemmistoliitto. Perussuomalaisten eduskuntaryhmään tuli 15 täysin uutta kansanedustajaa, eikä kovin yleinen tapa ole laittaa ministeriksi kokemattomia poliitikkoja, jotka eivät vielä pitkään aikaan ymmärrä kuinka eduskunnassa toimitaan ja tehdään töitä. Eduskunta ei ole oman kylän baari tai kylänraitti jossa voi puhua mitä sattuu.

    Eduskuntaan tuli yhteensä yli 80 täysin uutta kansanedustajaa, heistä vain osalla on poliittista kokemusta riittävästi, että hallitsevat esimerkiksi ministerin tehtävät tai ymmärtävät hallitustyöskentelyn periaatteita. Osalla uusista menee neljä vuotta opetellessa pelkästään kansanedustajan tehtäviä. Veikkaan, että tullaan näkemään melkoista sirkustelua ja sekoilua eräiden uusien kansanedustajien taholta. Siitä on jo näkynyt joitain merkkejä somessa. Mutta: sellainen on eduskunta kuin on kansa.

    Toivon vain, että Rinne rakentaa kaikella viisaudella hallituksensa.

  2. Myös toisten taskuista viejä Syskovits ollut innokkaasti räksyttämässä tuttuun tyyliinsä. Kokoomus kuulemma sanelee ehdot ja SDPn pitää perua kaikki ”hulvattomat” lupaukset.

  3. Ulla Vehaluoto
   17.4.2019, 19:50

   On ne äijiä. Isäntäpuolueissaan.

   Isännän äänellä osaavat puhua ja koiria komentaa.

   Se taas on eri asia, suostuvatko ihmiset koirikseen.

  4. Työsuhde-etuna astma
   18.4.2019, 10:28

   Vartiainen (jonka pysyminen eduskunnassa torkkupeiton kulmassa kiinni on kyllä täysi mysteeri) nyt puhuu yleensäkin pehmeitä, mutta kyllä tässä tuntuu melkoista sirkustelua olevan edessä, vaikka siitä olisi luullut pääsevän eroon edellisen hallituksen poistuessa takavasemmalle.

   Kokoomus tuntuu pääsevän kuivin jaloin vaikka suonsilmäkkeestä, kun näköjään ehtii aina kiivetä salakavalasti takakautta muiden olkapäille, muut joutavat upota suohon toimittuaan ensin tikapuina. Tämähän jo nähtiin vaalituloksestakin, kun vertaa kokoomuksen ja kepun menestystä suhteessa Sipilän hallituksen toimiin.

  5. Orpon ohittajia on Kokoomuksessa muitakin kuin Herttua. Ihan kansan suosion nauttijoina.

 2. Li Andersson ja Pekka Haavisto ilmoittivat jo että kepun kanssa on helpompi muodostaa hallitus kuin kokkareiden kanssa, nyt kun Sipilä ymmärsi antaa ilmatilan. Ei voi muuta kuin ihmetellä niitä jotka halajavat kokoomusta edelleen uuteen hallitukseen jatkamaan leikkaus- kurjistamispolitiikkaansa.

  Paras uusi hallituskokoonpano:
  Sdp 40, Vihreät 20, Vasemmisto16, kepu(joka tajuaa nyt palata alkiolaisuuteen) 31, + Rkp 9 tarvittaessa mukaan.

  Tekee 116 paikkaa joka reippaasti riittää enemmistöhallitukseen.

  1. Muuten OK mutta vihreä voisi vaihtaa Perus S:iin.

   1. Ei Rinne eikä Andersson ja tuskin Haavistokaan suostuu PS:n kanssa samaan hallitukseen.

   2. Jarmo Mäkinen
    17.4.2019, 18:10

    Ei persuja, ei, ei, ei. Toki silläkin voi olla järki-ih isiä, mutta ei tarpeeksi.

   3. Ei ole persujen uudessa ek-ryhmässä pätevyyttä rittävästi vaativiin hallitustehtäviin.

  2. Sipilähän otti ilmatilan. Hän voi mittauttaa oman hallitusarvonsa. Hän haluaa pelastaa Kepun ja päästä vaaankieleksi hallitukseen. Uudestisyntynyttä messiasta, Sipilää pyydetään jatkamaan, koska kenttä ehtii unohtaa pahat teot.

   1. Työsuhde-etuna astma
    18.4.2019, 10:31

    Pöytähän jo puhdistui hohtavan kiiltäväksi sillä, kun Sipilä erotti oman hallituksensa. Ainakin Sipilän mielestä.

   2. Sipilähän lempataan viimeistään syyskuun puoluekokouksessa pois keskustan johdosta. Tällä hetkellä vielä vähemmän toimitusministerin pesti hänellä.

  3. Raimo Leppänen
   18.4.2019, 16:35

   Olen JiiPee kanssasi samaa mieltä, jätetään kokoomus ilman ministeripaikkoja huutelemaan tyhjyyteen.

Kommentointi suljettu.