Kuka yllättyi?

Eilen julkaistun aktiivimallin vaikutuksia arvioivan väliraportin mukaan yli 60 prosenttia työ- ja elinkeinotoimistojen asiantuntijoista ja esimiehistä pitää aktiivimallia epätarkoituksenmukaisena tapana edistää työllisyyttä ja kannattaa sen lakkauttamista. Aktiivimallin leikkuri kohdistuu epätasapuolisesti myös aktiivisesti työtä hakeviin, ja erityisen huonosti se kohtelee ikääntyviä, osatyökykyisiä ja ansiopäivärahan lisäpäivillä olevia. Myös maakuntien välillä on eroja. Aktiivimalli ei ole tuonut lisää työpaikkoja eikä muutenkaan sanottavasti lisännyt työllisyyttä.

Väliraportti löytyy tästä linkistä. Sen mukaan osallistuminen työllistymistä edistäviin palveluihin kasvoi. Erityisesti kasvoi lyhyisiin, juuri aktiivimallin ehdot täyttäviin palveluihin osallistuminen. Myös te-toimistot ovat lisänneet juuri näiden lyhyiden koulutusjaksojen tarjontaa.

Kukapa olisi arvannut, kukapa olisi osannut ennustaa? Vaikka kuinka moni. Aktiivimalli yritettiin saada vaivihkaa läpi joulun alla 2017, kun eduskunnalla oli kiire joululomalle. Samassa istunnossa käsiteltiin alkoholilainsäädäntöä, ja media keskittyi siihen suunnilleen reaaliajassa. Aktiivimalli olisi sujahtanut läpi kenenkään huomaamatta, ellei kansalaisaloite olisi herättänyt yleistä mielenkiintoa.

Perustuslakivaliokunta esitti epäilyn aktiivimallin alueellisesta epätasa-arvosta, mutta näytti kuitenkin vihreää valoa. Jokainen vähänkään malliin tutustunut tajusi heti, että kyseessä on pelkkä työttömyysturvan leikkuri, jolla ei ole tarkoituskaan lisätä työpaikkoja, vaan ainoastaan säästää työttömyysturvan menoja.

Sekin osattiin arvata, että aktiivimalli tulee lisämään halukkuutta lyhytkestoisille, juuri ja juuri aktiivimallin vaatimukset täyttäville työnhaku- ja uravalmennuskursseille. Näillä joutavilla käsipäiväkursseilla istutaan muutama päivä kuuntelemssa tyhjää lätinää työnhaun ja verkostoitumisen tärkeydestä sekä opetallaan kampaamaan tukka ja sanomaan käsipäivää. Niistä hyötyvät vain kursseja järjestävät ja niillä valtiota rahastavat firmat. Työttömille ne ovat ihan yhtä tyhjän kanssa.

Aktiivimalli oli susi jo syntyessään, ja nyt se uskalletaan tunnustaa. Se syntyi työryhmässä, jonka tehtävänä oli aluksi pohtia vain työttömyysturvan porrastusta eli leikkaamista työttömyyden keston perusteella. Aktiivimalli oli kompromissi, jonka vaihtoehtona oli leikkaaminen ihan kaikilta, kertoi aktiivimallin isäksi tunnustautunut STTK:n pääekonomisti Ralf Sund jo tammikuussa 2018.

Hallitusta muodostava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on luvannut poistaa ainakin aktiivimallin leikkurin. Täman lupauksen varovaisuutta olen vähän ihmetellyt, sillä juuri leikkuri on aktiivimallin tarkoitus ja ainoa sisältö. Jos se poistetaan, niin koko aktiivimalli menettää merkityksensä. Jos vain leikkuri poistetaan, niin kaikki aktiivimallin velvoitteet jäävät voimaan, mutta sanktiot puuttuvat. Leikkurin poistamisen jälkeen kenelläkään ei ole enää mitään tarvetta edes yrittää täyttää aktiivisuusvelvoitetta.

Kun nyt on viimenkin ihan virallisesti tunnustettu aktiivimallin kelvottomuus, niin ei siitä kannata jättää jäljelle yhtään mitään. Se joutaa kokonaisuudessaan historian roskakoriin häpeällisenä työttömien kyykyttämisenä. Tai oikeastaan sen voisi ripustaa kehystettynä valtioneuvoston seinälle muistuttamaan tyhmyydestä.

 

 

Kommentit (29)
 1. Toinen tarkoitus oli lisätä tilastollista työllisyysastetta niiden avulla, jotka saavat täytettyä tuon 18 tunnin työskentelyn ja lasketaan näin ollen työlliseksi. Valtio säästää työllisyysmenoissa ja hallitus voi kehua työllisyyden parantuneen

  1. Rainer Rajakallio
   8.5.2019, 10:27

   Juuri näin! Säästöt, kurmootus ja tilastojen meikkaaminen sen taustalla ovat.

 2. Mika Pajari
  8.5.2019, 08:50

  Varmasti sopisin porvaripoliitikkojen mannekiiniksi aktiivimallin vaikutuksista. Viime vuonna 8 eri työsuhdetta, joista kaksi kokopäiväisiä (yht. 3,5 kuukautta). Loput 8,5 kuukautta kuusi työsuhdetta, joiden aikana sain täysimääräistä työttömyyspäivärahaa, kun palkka jäi alle 300 e/kk. Ja aktiivimallin velvoite täyttyi juuri ja juuri. Ensimmäisessä suhteessa pääsin jopa työpaikkakohtaiseen sopimiseen, kun aktiivimallin tunnit eivät muuten olisi täyttyneet. Löin nyrkin pöytään ja VAADIN tuntipalkkani leikkaamista puoleen, että saisin riittävästi tunteja.

  1. Sinähän Härski olet. Aukeaa varmaan Speden tuotantoon perehtyneille.

   1. Mika Pajari
    8.5.2019, 16:18

    Kaverinikin sanoi että tuohan on kuin suoraan Turhapurosta. Kannattaisi vakityösuhteissakin olevien porvareiden ja omia työpaikkojaan varmoina pitävien ottaa mallia. Kun saadaan työpaikkakohtainen sopiminen voimaan niin se on arkipäivää kaikille. YT-neuvotteluissa työt jatkuvat kun lasket palkkaasi vapaaehtoisesti.

Kommentointi suljettu.