Älkää leikatko kunnilta!

Kun hallitusneuvotteluissa nyt on päästy talouskysymyksiin, niin pienen kunnan terveiset neuvottelijoille ja tulevalle hallitukselle ovat jo otsikossa. Nyt tulevat perustelut.

Sipilän hallitus leikkasi omista väitteistään huolimatta kuntien valtionosuuksia ronskisti. Se tehtiin useammallakin eri tavalla, joista tärkeimmät olivat kiky-sopimus, lomarahojen leikkaukset ja indeksijäädytykset.

Kiky-sopimuksen tuoma leikkaus oli suoranaista huijausta, kun hallitus laski kuuden minuutin työajan pidennyksen tuomat teoreettiset säästöt kuntien tuloksi ja alensi valtionosuuksia saman verran.  Lomarahojen leikkaus alensi kuntien menojen lisäksi myös niiden saamia verotuloja ilman että tätä alenemaa kompensoitiin mitenkään. Indeksijäädytys aiheutti sen, että valtionosuudet eivät kasvaneet samassa suhteessa kustannusten nousun kanssa. Tämän kaiken on todennut Kuntaliitto.

On siis kiistatonta, että valtio säästi kuntien kustannuksella. Kaikki Sipilän hallituksen toimet olivat määräaikaisia, joten sekä kiky että lomarahaleikkaukset ovat nyt voimassa viimeistä vuottaan. Indeksijäädytyksistä päätetään joka vuosi erikseen. Ensi vuonna tilanne palaa normaaliksi ja kunnille on luvassa nykyistä enemmän valtionosuuksia. Ne ovat niitä valtionosuuksia, jotka olisivat kuuluneet kunnille lakisääteisesti, mutta joista hallitus leikkasi. Valtionosuuuksia ei siis ole tulossa lisää, vaan määrät palaavat sellaisiksi kuin niiden olisi pitänyt lain mukaan olla koko ajan.

Minä tiedän ja kunnissa tiedetään, että valtiovarainministeriön virkamiehet etsivät koko ajan keinoja pitää valtionosuudet nykyisellä eli lakisääteistä alemmalla tasolla. Siellä suunnitellaan uusia leikkureita. Ne leikkurit tullaan varmasti tarjoilemaan uudelle hallitukselle julkisen sektorin säästöinä. Ministeriössä on totuttu siihen, että kuntien valtionosuuksista voi aina leikata, koska kuntien on joka tapauksessa hoidettava lakisääteiset velvollisuutensa, ja sen ne tekevät nöyrästi.

Kuntien talous on ollut viimeiset neljä vuotta tiukilla, joten valtionosuuksien palaaminen normaalille tasolle toisi helpotusta. Kyse ei ole mistään pikkusummista, sillä jo Juuan kokoisessa viiden tuhannen asukkaan kunnassa puhutaan miljoonasta eurosta vuodessa. Sen verran edellinen hallitus meiltä vei, ja sen verran meille olisi nyt ihan lain perusteella tulossa. Paitsi ei tule, jos uusi hallitus keksii uusia leikkureita ihan vain säästääkseen.

Kunnat tuottavat suurimman osan lakisääteisistä peruspalveluista. Viime vuosina ne ovat joutuneet tuottamaan niitä entistä enemmän omalla kustannuksellaan, eli käytännössä kunnallisveroilla. Valtionosuusjärjestelmä on sitä varten, että kaikki kunnat pystyvät tarjoamaan yhtä laadukkaita peruspalveluja tasapuolisesti, kuten perustuslaki edellyttää.

Jos uusi hallitus ei palauta valtionosuuksia ennalleen, niin meillä ja monessa muussa kunnassa ollaan lirissä.

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (16)
 1. Lomarahojen ja niiden leikkausten vaikutuksesta kiinnostaisi täsmennys, että mistä ne kulut tulevat. Onko lomarahaleikkauksen piirissä esim valtion työntekijöitä joiden verokertymää lasket.

  Yksityiseen sektoriin ei vaikuttanut ja kunnan työntekijän kohdalla jää myös se lomaraha maksamatta josta sitä veroa maksettaisiin.

  Eli tässä on nyt joku minulle näkymätön “tuki loukku” tai ei-kunnallinen palkanmaksaja joka on kikyn piirissä.

  Täällä meillä homma näkyy ylimääräisenä 6 minuttina joka joka tapauksessa tehdään jo tehottomimpaan aivotyöaikaan.. Joten meillä ihan puuhastelua.

 2. Anne Pahtakari
  14.5.2019, 08:55

  Mitä tapahtuisi, jos kunnat vaan lakkaisivat tekemästä lakisääteisiä asioita? Voisi aloittaa vaikkapa tupakkalaissa mainitusta valvonnasta. Kunta ilmoittaa “emme enää pysty toimittamaan tupakkalakiin liittyvää valvontaa varojen puutteessa”. Seuraavaksi voisi lopettaa kaavoituksen. “Meillä on olemassa oleva kaava ja sillä mennään, koska ei ole rahaa tehdä muutoksia”. Tuleeko siitä joku sanktio?
  Yritin keksiä sellaisia esimerkkejä, joista ei ainakaan suoraan seuraa kuntalaisille henkeä ja terveyttä uhkaavaa haittaa. Suurin osa kuntien vastuista on nimen omaan henkeen ja terveyteen liittyviä enkä missään nimessä toivo, että kunnat lopettavat esimerkiksi lastensuojelun.

Kommentointi suljettu.