Valheiden voimalla

Suomeenkin on rantautunut tapa valehdella sumeilematta. Kun valheesta jäädään kiinni, niin ei olla tietäkseenkään vaan jatketaan valehtelua. Moni valheellista tietoa saanut levittää valhetta varsinkin silloin, kun se sattuu sopimaan hänen omaan poliittiseen näkemykseensä.

Tänä aamuna sosiaalisessa mediassa on jatkettu monta päivää kestänyttä lobbarikohua. Nyt kuulemma SAK kirjoittaa Säätytalolla hallituksen veropoliittista ohjelmaa. Miten ihmeessä etujärjestö voi olla päättämässä veropolitiikasta?

Vastaus on, että SAK ei ole eikä voikaan olla hallitusneuvottelijana. SAK oli kuultavana ja jätti oman esityksensä hallitusneuvottelijoille. Samassa yhteydessä ja samalla tavalla kuultavina olivat myös sellaiset “lobbarit” kuin Valtiovarainministeriö, Valtion taloudellinen tutkimuslaitos, Suomen Yrittäjät, EK ja MTK.

Tätä ei olisi ollut vaikea selvittää, mutta kun valhe on kerran päästetty irti, niin sehän jatkaa voittokulkuaan juoksujalkaa totuuden köntystäessä kaukana perässä. Mediakohujen pilaamien ja koko ajan uusia kohuja janoavien ihmisten mielet on viritetty niin, että koko ajan pitää olla jotain aihetta someraivoon. Menee hyvä raivo pilalle, jos joutuu kuuntelemaan tylsää totuutta. Tätä ihmismielen pimeää puolta valehtelijat hyödyntävät.

Valehtelun kyllästämä mieli laiskistuu niin, että sille on helppo syöttää koko ajan uusia valheita. Vaalimainonta on tunnetusti melkoista valehtelua, mutta se perustuu enemmän mielikuviin kuin suoraan valehteluun. Tv:n mainoskanavilla pyörivässä perussuomalaisten mainoksessa kaksi haalarimiestä keskustelee EU-direktiiveistä vähättelevään sävyyn, ja lopuksi neuvotaan äänestämään Suomi takaisin.

Moni näkee EU:n pelkkänä direktiivitehtaana, joka pikkutarkoilla määräyksillä hankaloittaa ihmisten arkea. Totuus ei voisi olla kauempana tästä mielikuvasta. Voiko kukaan järjellä ajatteleva tosissaan uskoa, että sellainen koneisto on luotu vain sääntelemään kahvinkeittimien itsestään sammumista, kurkkujen käyryyttä ja uunien lämmittämisen kieltämistä? Yllättävän moni uskoo, mutta se on heidän häpeänsä.

Europarlamentin toiminta on jäänyt minullekin vähän hämäräksi, mutta onneksi viime päivinä mediassa on ollut paljon asiallista tietoa. Erityisen kiinnostava on muistutus siitä, että siellä ei ole eduskunnasta tuttua hallituksen ja opposition vastakkainasettelua. Vielä tärkeämpi on muistutus siitä, että siellä ei ole puolueita, vaan poliittisa ryhmiä, joilla ei välttämättä ole meille tuttua ryhmäkuria. Niistä ryhmistä voitte lukea vaikkapa täältä.

Eurooppa on nyt melkoisessa tienhaarassa, kun äärikansallismielisyys leviää kaikkialla. Äärikansallismielisyyteen kuuluu tietenkin Suomen äänestäminen takaisin, Puolan äänestäminen takaisin, Unkarin äänestäminen takaisin, Italian äänestäminen takaisin ja niin edelleen. Tämä on jo johtanut absurdiin tilanteeseen, jossa äärikansallismieliset pyrkivät kansainväliseen äärikansallismielisyyteen. Ei siinä paljon kahvinkeitindirektiivistä ennätetä puhumaan.

Mutta se on sitten toisen jutun aihe. Tänään halusin vain taas kerran muistuttaa, että alkää uskoko kaikkea mitä netistä tai mainoksista näette. Jos jokin asia näyttää liian hyvältä tai huonolta ollakseen totta, niin todennäköisesti se ei ole totta.

 

 

 

 

 

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (55)
 1. Suomi takaisin. Minne? Menneisyyteen. Reaalimaailma ei näitä populisteja kohtaa, yhä syvemmälle käy heidän tiensä kohti tietämättömyyden pimeää valtakuntaa. Toivomme on siinä, että valo voittaa pimeyden. Aina. Muistakaa äänestää Eu-vaaleissa, olkaa valon puolella!

  1. Wanhat hyvät ajat
   15.5.2019, 12:33

   Ehkä 80-luvulle. Muistellaanpa. Yli 100 000 asukkaan kaupunki josta olen kotoisin, salli rajojensa sisällä vain yhden (1) terassin. Auta armias, jos et ollut portsarien suosikki tai sait porttikiellon. Se tarkoitti sitä, että kesäterassille ei ollut asiaa. Jonot olivat pitkät ja niissä päti hiihdosta tutut säännöt: voitelu ratkaisee.

   Nykyinen 20 euron kaljasalkku olisi tuohon aikaan maksanut noin 70 euroa, joten kun ainetta saatiin, sitä kiskottiin vimmatusti kurkusta alas. Muistan senkin, kun kaatopaikalle raahatut hieman vialliset mutta täydet kaljatölkit piti peittää monen metrin paskakerroksella ettei niitä olisi viety. Siltikin joku oli käynyt niitä kaivamassa.

   Silloin autovero oli kova. Vanhaan ja ruosteiseen corollaan otettiin tyypillisesti monen vuoden velka kovalla korolla.

   Jos joku oli käynyt “ameriikassa”, hänen ympärilleen kertyi porukkaa utelemaan. Siinä oli aika kurko se, joka stetson päässään selitti mitä Dallasiin kuuluu. Ulkomaalaisia oli niin vähän, että häntä osoiteltiin sormella jos sellaisen sattui joskus kohtaamaan.

   Jos kieltäytyi asepalveluksesta, joutui vankilaan.

   Ansiotulovero oli paljon korkeampi kuin nykyään. Helppoahan se oli sitä nostaa, kuten myös hintoja, oli sentään tullit ja rajat joilla operoida. Siihen aikaan ei mitään kilpailua sallittu ja kuluttaja maksoi kiltisti sen mitä pyydettiin.

   Neuvostoliittolaisia karvahattuja toki sai edullisesti Stockmannilta. Tiedättehän ne joissa on korvaläpät.

   Tätä ilmeisesti halutaan takaisin. No myönnnettävä on, että jotkut asiat ovat muuttuneet huonompaan suuntaan, kuten terveydenhuolto ja sosiaaliturva. Ne kuitenkin ovat päätöksiä jotka olisi ollut helppoa tehdä oikeiston voimin – kuuluimme sitten EU:hun tai emme.

  2. “Suomi takaisin. Minne? Menneisyyteen. Reaalimaailma ei näitä populisteja kohtaa…”

   Tulevaisuuteen tietenkin. Kas kun kaikki eivät halua maata jossa enemmistö väestöstä on muualtamuuttaneita. Ehkä kirjoittaja haluaa.

   Ennemmin tämän tulevaisuuden kiistäjät ovat täysin irti reaalimaailmasta: Kun maahanmuuttajat ja näiden jälkeläiset ovat edes merkittävänä vähemmistönä niin saadaan islamilainen vallankumous aikaan ja sitten ihmetellään että miten tässä näin kävi.

   Se on kova realiteetti jota haihattelijat eivät myönnä todeksi ihan pelkästään typerän ideologian ja silmienummistamisen takia. Islam kun on valtiomuoto, siis teokratia, eikä uskonto, haluavat sen puolustajat väittää mitä tahansa: Sen kun määrittelee Koraani varsin suoraan.

   Se on niin perinpohjaisesti ristiriidassa demokratian kanssa että nämä eivät mahdu samaan valtioon mitenkään.

   1. Ja kukin tulee uskollaan autuaaksi.

    Oli muuten aika jolloin “kirkko” hallitsi ja vallitsi… Vai onko se jo toinen juttu?

    Meinaan jotta takaisin tulevaisuuteenko?

   2. Jos tarpeeksi pitkälle mennään, me kaikki olemme maahanmuuttajia. Ajatus suomalaisen kulttuurin väkisin säilyttämisestä poliittisin keinoin on kyllä absurdi. Kulttuureja, uskontoja, kansakuntia, jääkiekkojoukkueita tulee ja menee. Suomalaiset eivät kulttuurillisesti eroa muutamaa (valitettavaa) piirrettä lukuun ottamatta juuri mitenkään maahan muuttavista, edes muslimien enemmistöstä.

    Kun populistista kuonaa hiukan raaputtaa, alta paljastuu ihmisvihamielisiä, rasistisia piirteitä mitä persut eivät ole koskaan onnistuneet tai halunneet poistaa. Kun katselee osaa uusista persuedustajaa, en näe heidän puheissaan ja teoissaan juurikaan eroa niihin, joita he ns. kritisoivat. Pohjimmiltaan persujen politiikka pohjaa siis kansallisten (lue omien) etujen ajamiseen vastakkainasettelun, kärjistämisen ja lopulta uhriutumiseen, kun kakka väistämättä osuu tuulettimeen. Sitä paitsi kannattaa muistaa, ettei alle 20 prosentin edustuksella voi edustaa 100 prosenttia suomalaisuudesta.

    Sen sijaan että kouhottajat huolestuisivat islamin vaikutuksesta, kannattaisi ehkä ennemmin huolestua globaalin markkinatalouden ja kapitalismin vaaroista. Jos oikein muistan, yhtäkään työpaikkaa ei ole Suomesta kadonnut islamistien takia, vaan edellä mainituista syistä. Itse en perusta yhdestäkään uskonnosta, mutta on aika helppoa paeta koraanin taakse ja syyttää kaikesta pahasta uskontoa. Suursotien ja konfliktien takana eivät ole olleet uskonnot, vaan eriarvoisuuden kasvu, työttömyys ja päättäjien totaalinen epäonnistuminen. Populistit meillä ja muualla eivät tarjoa talouteen mitään merkittävää uutta ja ainoa asia missä he voivat profiloitua on maahanmuuttokriittisyys. Edellä mainitun voi toki tehdä olematta rasisti, mutta kaikki rasistit ovat samaa nationalistista kuonaa maasta ja kulttuurista riippumatta.

    1. Elleivät sodat ole uskonsotia, niitä sytytetään taloudellisista syistä.

     1. Pertti Heikkinen
      15.5.2019, 22:23

      Uskonsodat on aina sytytetty taloudellisista syistä.

   3. No ny tuli kyllä sellanen pläjäys persuroottorista, että olin tikahtua nauruun. Kirjoittaja ei ehkä itse huomannut kuinka sanoillaan ajoi itse itsensä sinne nurkkaan ihmettelemään yksisilmäisen ideologiansa näköalattomuutta. Sitä niin helposti syyttää toisia sellaisesta mitä juurikin itse on. Todistettu jälleen kerran.

   4. Ääärimuslimit ja äärikristityt painivat pitkälti samassa sarjassa. Kannattaa selvittää itselle kuinka monta turvapaikanhakijaa Suomeen on tullut vuosina 2017-2019 ja kuinka moni heistä on saanut turvapaikan Suomesta eli jäänyt Suomeen. Lisäksi voi pohtia realistisesti mikä on se merkittävä vähemmistö jolla olisi yksipuolinen määräysvalta demokratiassa. Toki jos potee ksenofobiaa, niin vieraan kohtaaminen on aina pelottavaa. Ja suurempi uhka demokratialle ovat ne voimat, jotka haluavat hajottaa Eurooppaa sisältä päin kuin jotkut turvapaikanhakijat.
    Yksikään puolue ei aja vapaata maahanmuuttoa, jotkut vaan osaavat suhtautua asiaan ksenosofisesta näkökulmasta pillastumatta ja pelkäämättä, luottaen että asiat voidaan hoitaa kìihkoilematta. Toisilla on tapana valita pelätessään pimeyden tie ja toiset haluavat kulkea valossa luottaen siihen että demokratiassa kyllä löydetään järkevät ratkaisut ilman hätäilyä. Populistit eivät välttämättä haekaan ratkaisuja vaan pelkkää valtaa.

    Miten olisi jos maailman näkisi pelon ja vaihtoehtoisten totuuksien sijasta vaikka näin:https://vasemmisto.fi/ilmastohyvinvointi-euroopan-oma-green-new-deal/

    1. Ainakin niiden, joilla on kauhea ksenofobinen pelko päällä, olisi hyvä tutustua migrin tilastoihin, miettiä vähän aikaa ja yrittää hengittää rauhassa. Tässä on malliksi yksi tilasto joka ehkä helpottaa hieman oloa, ei tilanne ole luisunut eikä ole luisumassa käsistä. http://tilastot.migri.fi/#decisions/23330

     Migrin tilastoista on helppo hahmotttaa totuus.
     Kumpaa sitten kannattaa uskoa, faktoja vai niitä jotka suoltavat vaihtoehtoista totuutta. Itse uskon faktoihin.

   5. On se varmasti raskasta odottaa sitä “islamilaista vallankumousta”. Sitä minä en kyllä ymmärrä, että miksi jotkut suomalaiset ovat antaneet jidahisteille niin paljon elintilaa omassa mielessään ja omilla somekanavoillaan. Näitä isisi-videoita jaetaan kuin ne olisivat arkipäivää meillä tai muissa Euroopan maissa. Ei ole. Tunnen riittävän monta muslimia, että luotan paljon enemmän heihin kuin vauhkoilijaan joka kiihottaa itseään melkein päivittäin lapsiin kohdistuvalla väkivallalla tai raiskausuutisilla. Jos somessa ei muuta jaa kanssaihmisille, eikä omassa mielessä ole enää mitään muuta, niin jonkunlaista apuahan sellaiset ihmiset tarvitsisivat.

    1. Lestadiolainen vallankumous sensijaan on menossa. Sipilä, Suomen Yrittäjäin johto, Keskon pääjohtaja ja lestadiolaisperheeseen syntyy lapsia 7-8 kertaa se mitä tavallisiin.

   6. Tosiaan, Suomi takaisin tulevaisuuteen. Tällainen pakittaminen, että tulevaisuudesta palataan takaisin nykyisyyteen, on mahdollista vain yhden poliittisen suuntauksen aikakoneella.
    Muuten, jos pelottavat vääräuskoiset, joita siis Suomessakin on ollut parisataa vuotta, joista tuskin on nähnyt vilaustakaan, saati että tuntisi ensimmäistäkään, vainoavat yötä päivää, kannattaisiko piipahtaa psykiatrisedän pakeilla.

   7. sakutimonen
    15.5.2019, 15:19

    Voi hyvänen aika. Olkoon tämä Tuomaksen kommentti varoittavana esimerkkinä vainoharhasta, johon jotkut ovat itsensä ajaneet. Tällaista ei kuitenkaan kannata enää ikinä tulla suoltamaan tähän blogiin, niille on ihan omat sivunsa.

   8. Jarmo Mäkinen
    15.5.2019, 18:04

    Ihan on oman kansan vika, jos antaa kansan kuolla sukupuuttoon kun ei viitsitä, osata tai jakseta enää lisääntyä tai oman kulttuurin, kun lännestä saa parempaa. Tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä

    1. PiruRaamatunLuvussa
     16.5.2019, 06:54

     Pakkoenglanti on jo käytännössä tuhonnut suomalaisen kulttuurin ja kielen. Mutta ovatko nämä Terot siitä huolissaan?

   9. Suomalaiset ulos Hämeestä!

    Toitte perhana kristillisen teokratian, ruottinkielen ja muita hirvityksiä tullessanne. Menkää vaikka savoon kiusaan toisianne.

 2. Pipsa Mäntykangas
  15.5.2019, 11:36

  Kokoomuksen paniikin voi melkein haistaa ja maistaa. Ja toimittajat valjastettu täysillä painamaan päälle.

  Erehdyin lukemaan IS-lukijoiden kommenttiosiota.Klikkiotsikot puree täysin.

  Voi pyhä yksinkertaisuus. Huoh.

  1. Orpo-poika on alkanut työllistää itseään kovalla kampanjalla mustamaalaamalla koottavaa hallitusta. Katkeruus paistaa läpi.

  2. Jos vähän epäilyttää että voiko ihmiset ihan oikeasti olla niin ulalla kaikestavai onko siellä kommeteissa ihan palkattua väkeä kirjoittamassa niitä pahimpia juttuja.

   1. Joskus vähän epäilyttaa että voiko ihmiset ihan oikeasti olla niin ulalla kaikesta vai onko siellä kommenteissa ihan palkattua väkeä kirjoittamassa niitä pahimpia juttuja.

    1. Olin joskus koettanut valaa vähäistä järkeä kommentoimalla IS:n artikkeleita.

     Niitä kommentteja ei ole koskaan päästetty läpi! Eivät ilmeisesti sovi agendaan…?

    2. Voi olla, että trollilaumat ovat siirtyneet sinne Hesarin kommenttipalstoilta. Hesari muutti kommentointikäytäntöä ja tiettyihin aiheisiin saa kommentoida jatkossa vain omalla nimellään. Politikka-aiheiden kommenttiketjut rauhoittuivat heti.

Kommentointi suljettu.