Eihän tuosta mitään tule

Hallitusneuvottelut etenevät hyvin, mutta joidenkin mielestä neuvotteluissa ihan kaikki on pielessä. Erityisen pielessä ovat tulevan hallituksen talous- ja veropolitiikka. Tämän tietävät ne, jotka omistanevat ennustuksissaan erehtymättömän kristallipallon. Näin on pakko olla, sillä mitään hallitusohjelmaa ei vielä ole olemassakaan.

Jo alkuasetelma on väärä, kun hallitusneuvotteluissa on ilmeisesti ensimmäistä kertaa historiassa nähty lobbareita. Alkaa tuntua siltä, että koko lobbareiden ammattikunta on keksitty vasta nyt. Jo vuosikausia politiikan ja viestintätoimistojen pyöröovi  on toiminut sujuvasti, mutta vasta nyt se on huomattu. Onnistuneesti on sivuutettu myös viime vaalikaudella tapahtunut poliitikkojen siirtyminen huippupaikoilta terveysjättien palvelukseen.

Nyt on kuulemma tapahtunut semmoinenkin törkeys, että Rakennusteollisuus RT on tarjonnut hallitusneuvottelijoille iltapalaa. On kuulemma syöty ja juotu, mahdollisesti ehkä jopa tarjottu mahdollisuus saunomiseen. Erityisen törkeää tuntuu olevan, että mukana oli ihan nimeltä mainiten hallituksen päämuodostajapuolueen edustajia.

Onhan se kamalaa, että hallitusta muodostettessa kuullaan myös elinkeinoelämän edustajia. Tämmöistäkään ei liene koskaan ennen tapahtunut.

Erityisen pieleen tulee ennusteiden mukaan menemään hallituksen veropolitiikka. Yrittäjät kuristetaan hengiltä, palkansaajien verotus tulee kiristymään ja viimeinen sammuttaa valot, kertoo kristallipallo.

SAK:n omassa lausunnossaan esittämä listaamattomien yritysten osinkotulojen verotuksen tiukentaminen nähdään kostona ja elinkeinoelämän ideologisena kurittamisena. Jostain syystä vaikkapa edellisen hallituksen harjoittamaa työttömien ja köyhien etuuksien heikentämistä ei nähty ideologisena kurittamisena, vaan välttämättöminä supistuksina ja valtiontalouden järkevänä hoitona.

Nyt tiedetään myös se, että palkansaajien verotus näyttää pahalta. Kiky-sopimuksen voimassaolon lakkaaminen ensi vuoden alussa kiristää palkansaajien verotusta 0,5-0,6 prosenttiyksikköä. Ainakin sosiaalisessa mediassa tämä on nähty selvänä osoituksena tulevan hallituksen kyvyttömyydestä, vaikka tosiasiassa tämän pommin viritti Sipilän hallitus. Kiky-sopimuksessa alennettiin määräaikaisesti sosiaalivakuutusmaksuja, ja kun kikyn voimassaolo lakkaa, niin maksut palavaat ennalleen.

Näyttää pahasti siltä, että tulevan hallituksen ei haluta onnistuvan missään. En muista, että neljä vuotta sitten mediassa olisi ollut näin negatiivinen henki, mutta silloinhan ei tietenkään ollut kyse mistään ideologiasta, kuten nyt halutaan nähdä olevan. Silloin mentiin talous edellä ajatellen, että ihmiset ovat elinkeinoelämää ja valtiota varten. Nyt kun ajatellaan myös ihmisiä, niin ekonomisteilla ja elinkeinoelämällä on suuri hätä.

Näin se aina menee. Kun puhutaan pienestä ihmisestä, niin se on poliittista ideologiaa. Kun puhutaan rahasta ja voiton maksimoinnista, niin se on järkevää taloudenhoitoa. Tietysti järkevä taloudenhoito on hyvinvointiyhteiskunnan perusta, mutta viime vuosien aikana taloudesta on tullut itse tarkoitus. Ihminen on unohtunut.

***
Valitettavasti linkit eivät blogiuudistukseen jääneen bugin takia aukea uutena välilehtenä. Tekninen puoli korjaa kyllä asian aikanaan.

puheenaiheet politiikka
Kommentit (48)
 1. Jaakko Lautaoja
  16.5.2019, 09:12

  Neljä vuotta sitten vasemmiston viisaat ennustivat, että tulee kylmää kyytiä köyhille ja se piti kyllä tasan paikkansa. Nyt on vastapuolen aika ennustella. Se näkyy paremmin, kun miltei koko media on heidän hallussaan. Jos nyt olisi neljä hieman lauhempaa vuotta kuitenkin, vaikken paratiisia usko tulevan vieläkään. Kun on pakko olla yhden ison jarruna nytkin.

  1. Hyvin ssnottu, lauhempia aikoja tulossa monille. Ja se on hyväksi ei pahaksi. Toivorikkaasti ajattelen, että soisin kyllä laupeutta ja lauhempia aikoja neljän vuoden jälkeenkin, ja saattaapa se jatkuakin. Me voimme vaikuttaa siihen.

 2. Tuula Iivonen
  16.5.2019, 09:22

  Ihastuttava kirjoitus pienen, päähänpotkitun ihmispolon puolesta, jonka yli talouden rautakorkoiset saappaat ovat marssineet vuodesta toiseen. Vähintään edelliset neljä vuotta, mutta käytännössä jo ainakin noin 20 vuotta. Moni taho vaikuttaa olevan kauhuissaan, kun neuvotteluissa on mainittu sana ihminen, kansalainen.

Kommentointi suljettu.