Mestari ratsasti aasilla

En olisi tiennyt Kirkkopäivistä yhtään mitään, jos ei jo kevään korvalla olisi alkanut kuulua puhetta tulevista keskusteluista ja ennen kaikkea yhdestä keskustelijasta. Piispa Teemu Laajasalo kutsui Jussi Halla-ahon juttelemaan mukavia sanavapauden rajoista yhdessä koomikko Joonas Nordmanin kanssa.  Itä-Suomen yliopiston teologisen osaston professori Ilkka Huhdan ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja, dosentti Mikko Malkavaaran kaltaiset tosikot peruivat osallistumisensa.

Uutisoinnista ja somessa käydyistä keskusteluista päätellen tilaisuus meni odottettua paremmin, varsinkin Halla-ahon kannalta. Kirkolle, Kirkkopäiville ja Laajasalolle kävi vähän nolommin, kun Halla-aho varasti koko shown ja jätti Laajasalon statistin osaan. Yleisöäkin oli tulossa paikalle enemmän kuin mahtui, ja kaikilla oli ilmeisen hauskaa. Halla-aho pääsi kertomaan muun muassa siitä, kuinka uhriutuminen on nykyisin tavoiteltua pääomaa.

Sikäli kuin olen huomannut, niin Halla-ahon puolueessa tiedetään uhriutumisen tärkeydestä kaikki. Ei sitä päivää, etteikö joku ole valittamassa valkoisen, lihaa syövän heteromiehen vaikeuksista nykymaailmassa, jossa kiellettään kaikki saunan lämmittämisestä ja grillaamisesta alkaen, ja punavihreä media jahtaa perussuomalaisia poliitikkoja. Tuorein ajojahti kohdistuu eurooppalaisen äärioikeiston yhteyksiin Venäjän kanssa, mutta perussuomalaisilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Ei, vaikka puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari osallistui näyttävästi oikeistopopulistien kokoukseen. Ei sittenkään, vaikka puolueen eurovaaliehdokas vaatii Schengen-sopimuksen hylkäämistä ja korvaamista viisumivapaudella Venäjän kanssa.

Mutta mennäänpä vielä tuohon tilaisuuden järjestämiseen. En tiedä katsoiko Laajasalo tapahtumaa suunnitellessaan kalenteria, mutta se ajoittui sopivasti juuri eurovaalien alle. Kuten jokainen vähänkään kyynisyyteen taipuva osasi odottaa, niin Halla-aho käytti tilaisuutta hyväkseen ja mainosti tapahtumaa osana vaalikiertuettaan. Näin kirkko valjastettiin poliittisen tilaisuuden vetäjäksi. Ei ateistinen populistipoliitikko jätä käyttämättä kultalautasella tarjottua tilaisuutta.

Käytiinhän Kirkkopäivillä muitakin mielenkiintoisia keskusteluja. Emerituspiispa Eero Huovinen ja pankkiiri Björn Wahlroos olivat keskustelleet armosta, jonka kuuluminen kaikille ei Wahlroosin mielestä välttämättä ole hyvä idea. Sen eteen pitäisi tietenkin tehdä töitä, kuten nykyisin asiaan kuuluu. Sosiaalisessa mediassa jo kyseltiin, että pitäisiköhän armosta tehdä ihan virallisesti vastikkeellista samaan tapaan kuin joidenkin suunnitelmien mukaan sosiaaliturvasta. Ei nykymaailmaan sovi, että lojutaan kotisohvalla laiskana odottelemassa kuoleman jälkeistä armoa. Ehkä armon voisi myös yhtiöittää ja yksityistää.

Kuten huomaatte, niin en minä kovin vakavasti tähän asiaan suhtaudu. Kyllä maailmaan puhetta mahtuu, ja kirkossa juuri puhe on aina ollut se tärkein ilmaisumuoto. Minulla on tässä oman seurakunnan kanssa konkreettisempi ongelma, kun asun hautausmaan vieressä, ja nyt seurakunta on ruvenut kasaamaan puutarhajätettä kannoista alkaen hautausmaan peränurkkaan. Se peränurkka on kymmenen metrin päässä keittiöni ikkunasta.

Kommentit (43)
 1. P.o. Schengen-sopimus (typo).

  Piispa perustaa pyhän Synodin, ja vilahtava sielu saa armon kun kolikko kilahtaa. Kirkon ja valtion ero kumotaan. Jakamattomat ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille, ruumiillinen kehon itsemääräämisoikeus on vietävä naisilta, vähävaraisilta äänioikeus. Elämme Pompeijin viimeisiä päiviä tulivuoren Rinteellä (pun intended).

  1. Jaani Kääpä
   20.5.2019, 13:04

   Suomessa on valtion kirkko, eli siis kirkko ja valtio eivät ole erossa. Näin siis Suomen valtio myös buustasi Halla-ahon vaalikiertuetta. Onko se tukenut muita samalla tavoin?

   1. Jussi Parviainen
    20.5.2019, 16:01

    No natseja viime sotien aikaan!

  2. Robert Harris: Pompeji, vaikuttava kirja.

 2. Ei mahdu minun järkeeni, että miksi yleisesti uskotaan tuhansia vuosia vanhoihin satuihin. Joulupukkikin on satu, mutta konkreettisemmin käsitettävissä. Poliitikoilta tuppaa katoamaan järki siinä vaiheessa, kun huomaavat olevansa kuolevaisia – niin kuin ihan joka ikinen elollinen olento on.

  Ps Presidentti Kekkosen testamentin huhutaan alkaneen sanoilla ”Jos minä kuolen”.
  Eikä käärinliinassa ole taskuja, ei edes yhtäkään sitä hillopurkkia varten.

Kommentointi suljettu.