Helppoa rahaa

-Tärkeintä tietysti on, että työttömän ei tarvitse nostaa persettään kotisohvalta ja kaljaraha juoksee tilille.

Suunnilleen tällaisia kommentteja saan joka ikiseen työttömyyttä, kuntouttavaa työtoimintaa ja aktiivimallia käsittelevään juttuuni. Monella on syvälle iskostunut käsitys työttömistä laiskoina ja juoppoina sohvalla lojujina, jotka ulkona vaanivia työpaikkoja peläten välttelevät kotoa poistumista.

Näiden kommenttien kirjoittajille tekisi hyvää muutaman vuoden työttömyysputki. Käsityksensä he ovat saaneet itsevarman omahyväisyyden lisäksi myös mediasta, joka on jo monta vuotta toitottanut samaa. Se alkoi jo muutama vuosi sitten, ja erityisen paljon laiskuutta toitotettiin syksyllä 2017 ennen aktiivimallin hyväksymistä eduskunnassa. Se olikin suunnilleen ainoa julkisuus, jota aktiivimalli medialta sai. Itse mallin hyväksymistä ei uutisissa olisi edes noteerattu ilman valtavan julkisuuden saanutta kansalaisaloitetta.

Kukaan ei lotkauttanut korvaansa aktiivimalliin kohdistuvalle kritiikille. Kerrottiin, että aktiivimalli ei saa ihmisiä töihin, jos palkkatyötä ei ole tarjolla. Kerrottiin, että aktiivimalli rankaisee ahkeraa työnhakijaa samalla tavalla kuin laiskaakin, sillä malli edellyttää palkkatyön saamista ja tekemistä. Pelkkä hakeminen ei riitä. Nyt tiedetään, että juuri näin kävi, kun aktiivimalli on leikannut tukea lähes joka toiselta työttömältä.

Leikkurin varoiteltiin lisäävän toimeentulotuen tarvetta, ja nyt sekin on todistettu virallisesti. Kelan toimintakertomuksesta selviää, että työttömyysturvaan käytettiin 8 prosenttia edellisvuotta vähemmän rahaa. Perustoimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä kasvoi 1,5 prosenttia ja perustoimeentulotukea saavien henkilöiden määrä 1,4 prosenttia. Toimeentulotukeen käytettiin rahaa kuitenkin 0,8 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Tämän olisi nähnyt jo aktiivimallia koskevan lakimuutoksen omista perusteluista. Siellä sanottiin suoraan, että vaikutuksia ei tiedetä, mutta joka tapauksessa aktiivimalli säästää työttömyysturvan menoja ja lisää toimeentulotuen tarvetta. Toimeentulotuen tarve kasvoi, mutta sen myöntämisen kriteerit ovat tiukemmat kuin työttömyysturvan, joten tuen tarpeesta huolimatta siinäkin säästettiin rahaa.

Ennustettiin, että aktiivimallista hyötyvät varmimmin vain työvoimapoliittista koulutusta järjestävät koulutusfirmat. Nyt tämäkin asia tiedetään, ja se ylittää jopa uutiskynnyksen. Iltalehti kertoo, että juuri ja juuri aktiivimallin vaatimukset täyttäviä kursseja järjestävien firmojen bisnes on kasvanut rajusti. Parhaiten menestyneen firman liikevaihto kasvoi huikeat 57 prosenttia.

Koulutuksen sisältö on asiakaskokemusten mukaan cv:n laatimista ja loputonta hiomista, yleisiä elämänohjeita, netin selaamista ja rupattelua muiden kurssilaisten kanssa. Tämänkin on jokainen uravalmennuskurssin joskus käynyt tiennyt jo kauan. Ei niitä kursseja turhaan käsipäivä- ja tukankampauskursseiksi sanota. Ainoa hyöty työttömälle on yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus.

Työttömyysturva ja aktiivimalli tuovat oikeasti helppoa rahaa ja säästöjä, mutta eivät työttömille.

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (45)
 1. 9 euron kulukorvausta saavat vain kursseille painotetut. Kursseille vapaaehtoisesti hakeutunut työtön jää sitä ilman.

  1. Pitkäaikaistyötön
   26.5.2019, 14:00

   Oikeastiko? Tuota en tiennyt.

  2. Ei pidä paikkaansa, että vapaaehtoisesti kursseille hakeneet eivät saa kulukorvausta.. Kävin valmennuskurssin tammi-helmikuun vaihteessa, itte halusin sinne ja hain suoraan.. Sain kulukorvauksen 🙂

  3. Luukas Pyykorpi
   26.5.2019, 16:07

   ”Ainoa hyöty työttömälle on yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus.” Hmmp, ei ole asiasta omakohtaisia kokemuksia, mutta ymmärtäneekseni esimerkiksi pääkaupunkiseudulla HSL veloittaa kulkemisesta jo tuon verran !? Entä kengät, vaatteet, ruoka ja mahdollinen kahvitauko kyseisten tahdonvastaisten koulutusten aikana. Velvoitetaanko työtöntä jopa ostamaan itse CV:n printtaukseen virallista vesileimattua paperia? Yli 60-vuotiaille ei varmaan tule edes ikälisää tuohon mahtavaan 9 euron pottiin !?

   1. Kuluja tulee
    27.5.2019, 02:17

    Hyvä pointti, ylläpitokorvaus on tosiaan kulukorvaus. Kyseessä ei ole siis mikään 9 euron palkka tai palkkio, vaan tarkoituksena on korvata toimintaan osallistumisesta aiheutuvia kuluja.

  4. Kyllä 9 euron kulukorvauksen saa myös vapaaehtoisesti kursseille hakeutunut. Ansiosidonnaisen korotusosuuden saa tapauskohtaisesti, eli mikäli on etukäteen nimennyt työvoimakoulutuksen työllistymistavoitteisiinsa.
   Nimim. kokemusta on

  5. Pertti Ikonen
   27.5.2019, 15:59

   Jotkut kursseille joutuneet tai menneet eivät aikoinaan saaneet kulukorvausta jos kurssille pyrkimistä tai menemistä ei ollut kirjattu työnhakusuunnitelmaan.

 2. Työttömyys halutaan luokitella sairaudeksi, josta parannutaan ilmaistyössä tai kuntoutuksessa. TE-palvelut tarkoittavat käytännössä pitkäaikaistyöttömälle passitusta mielenterveyskuntoutujien joukkoon. Monialaisessa yhteispalvelussa keskusteluissa psykologin kanssa haetaan perusteet luokittelulle: työtön sairastuu oikeasti ja kuntoutus voi jatkua aina eläkeikään saakka.

  Samalla työtön kuntoutuja luopuu yksityisyydensuojastaan, sillä hänen tietojaan lukevat kaikki instanssit alihankkijoita ja ostopalveluita myöten. Aikamme versio kirjasta/elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän – Nurse Ratched.

  1. Oikeusturva Hohoi
   26.5.2019, 15:45

   Jotenkin tulee mieleen ”kaasuvalotus”(gaslighting).

   1. Hyvä huomio. Itse olen assosioinut homman Stasin harjoittamaan psykologiseen manipulointiin, josta käytettiin nimeä Zersetzung

    Zersetzungissa (hajottaminen) käytettiin usein työkaluna gaslightingia.

    Meillä taas epäilystä ja epävarmuutta luodaan asettamalla työtön yksin koneistoa vastaan.

    Infotilaisuuksissa on vartija ovella. Yleisön joukossa kunnan tai TE-palveluiden värväämiä tai yritysten ja sosiaalipalvelun peitehenkilöitä, jotka kumoavat mukamas grassrootina mahdolliset vastaväitteet kuntouttamisen eduista tai työttömyyden syistä.

  2. kroonikkokoomikko
   26.5.2019, 15:48

   Milloinhan työttömyydelle saadaan ICD-10 -koodi tautiluokitusta varten?

   Vakavasti puhuen, pitkäaikaissairaana pitkäaikaistyöttömänä olen miettinyt samaa, miten olen joutunut luopumaan yksityisyydestäni. Kun aloin miettiä, minne kaikkialle olen terveystietojani joutunut luovuttamaan itse ja kenelle niitä on siitä edelleen kenties luovutettu, tuntui kuin minut olisi riisuttu alastomaksi ja pakotettu kulkemaan kadulla sellaisena parhaaseen ruuhka-aikaan.

  3. Luukas Pyykorpi
   26.5.2019, 16:16

   Omakanta palvelussa voi kieltää kaikki omien terveystietojen luovutuksen ja ymmärtäneeksi voi myös katsoa jos joku on aiemmin niitä katsonut ( !? ) http://www.kanta.fi/omakanta
   Kirjautuminen pankkitunnuksilla

   1. Monialaisessa palvelussa allekirjoittamalla sopimuksen antaa suostumuksen tietojensa vapaaseen jakoon. Tätä ei voi enää vetää pois, koska kuntoutuksen tarpeen edellytysten jatkumisesta päättää sosiaalityöntekijä kahden vuoden välein. Käytännössä mopan allekirjoittanut myöntää olevansa holhouksen alainen ja suostuu siihen omasta tahdostaan. TE-palvelujen asiantuntija ja kunnan edustaja painostavat tukien katkaisulla työtöntä luopumaan perustuslaillisista oikeuksistaan.

    Lakiin tehtiin muutos, jonka mukaan tietosuoja ei koske henkilöä, jolla on todettu monialaisen yhteensovittamisen tarve.

    Lain hyväksyivät Ihalainen ja Saul von Ninistenburg.

   2. Työsuhde-etuna astma
    27.5.2019, 12:58

    Entäpä kun omat terveystietonsa on joutunut luovuttamaan paperilla? Itse jouduin tekemään näin.

    1. Eri instanssit kokoavat näistä papereista henkilörekistereitä, joista monet ovat laittomia. Kaikki kuntouttavan työtoiminnan pajat kokoavat terveystietoja ja henkilötietoja mappeihinsa. Niiden käyttöä ei valvo kukaan eikä hävittämisessä noudateta lakia. Lisäksi vielä appsit ja sovellukset, joita yksityiset TE-palveluntarjoajat tyrkyttävät. Tieto päätyy yrityskaupoissa isoille ulkomaisille sijoittajille.

  4. maailman rumin koira
   26.5.2019, 17:30

   Työttömissä on paljon meitä, joilla on joku mielenterveysongelma, mutta virallisesti katsotaan työkykyisiksi silti. Mutta kuten sanoit, enemmän on varmaan heitä, joiden ainut ongelma on se, ettei ole töitä. Silti kaikille meille määrätään samaa askartelua ja risusavottaa, vaikka toiset tarvitsisivat terapiaa ja toiset töitä. Se ei ole kumpienkaan etu.

  5. Pertti Ikonen
   27.5.2019, 16:09

   ”Työttömyys halutaan luokitella sairaudeksi, josta parannutaan ilmaistyössä tai kuntoutuksessa.”

   Kun palasin typistä takaisin TE-toimiston kirjoille niin muutaman kuukauden kuluttua virkailija alkoi ihmettelemään miksi minun TE:n tiedoissa ei ole terveystietoja eikä minulla ole B-todistusta. No ei ole terveystietoja kun mies on terve kuin pukki enkä ole koskaan ollut työssäollessani sairauslomallakaan. Nyt virkailija kirjautti työnhakusuunnitelman sopimuksen osaksi, että minun pitäisi selvitellä terveydentilaani. En tiedä mitä tehdä mutta hammaslääkärille menen syksyllä, että jos hän kirjoittaisi terveydentilastani jotain mainittavaa.

   1. Tämä on niin kuvottavaa. Työtön ei saisi olla terve. Eli jos et ole esittänyt itsestäsi B-lausuntoa siitä, että olet terve, niin lähtökohtaisesti olet sairas. Ja koska B-lausuntoja ei terveistä kirjoiteta, niin olet paperiton sairas, jos sulla ei ole B-todistusta sairauksistasi. Työtön on siis lähtökohtaisesti aina jollakin tavalla sairas. Sama kuin olet varamaankin hullu, jos sulla ei ole terveen papereita takataskussa. Ja täysin terveydenhuollon suhteen epäammattimaiset asiantuntijat nuorisotyöntekijöistä ja sosiaalityöntekijästä alkaen merkonomeihin ja tradenomeihin alkavat päteä työttömien terveystilanteista. Voisi tosiaankin kyseenalaistaan sen, että onko Te-hallinnon asiantuntijat ammatillisesti terveitä punnitsemaan työttömien terveyttä.

    1. Oikeusturva Hohoi
     28.5.2019, 20:39

     Hakukoneesta pelmahti esiin tällainenkin titteli kuin ”työkykykoordinaattori”. Vuonna 2015 näitä kurssitettiin TE-toimiston käyttöön 33 kappaletta. Nyt niitä on 700. Eduksi työkykykoordinaattorin koulutukseen hakiessa on esimerkiksi kokemus vakuutusvirkailijan työstä. Koska työnantajille on tarjolla rahallista korvausta erilaisten seteleiden muodossa”osa-aikatyökykyisiä” työllistettäessä. Jos tälle linjalle lähdetään niin mitä korvausta veronmaksajat saavat esim. migreeniä potevasta Zyskovitsista. Tuskin mitään. Vaikka hän ei omien sanojensa mukaan pysty esimerkiksi tekemään ministerin töitä migreenistä johtuen. Kaikenlainen leukojen länkyttäminen kyllä sujuu.Virkamiehistä löytyy paljon mutisteja mutta ei sekään leimaa heitä vähempiarvoisiksi. Tavallisen työnhakijan kohdalla jo pelkkä työttömyys alkaa olla ”vamma”.

     1. Tämä työkykykoordinaattori on OTE kärkihanke. Tarkoitus nostaa työllisyysastetta osa-työkykyisten työlliseksi saamisen avulla. Näitä on siis STM kouluttanut jo 700. 10 op ja reilu 2000 ekee per nuppi. Työajalla annettava koulutus. Työnantaja eli valtio, kunnat etc. maksaa koulutuksen. Koulutuksessa ovat olleet siis mm. TE -toimistojen asiantuntijat eli siis ne merkonomit, tradenomit, nuorisotyönojaajat, sosiaalityöntekijät, askarteluohjaajat, työnohjaajat. Rahaa laitettu likoon 700 x 2100 x kouluteltavalle maksettava työajan palkka = vähintäänkin 1,5 miljardia.

      https://stm.fi/tyokykykoordinaattorikoulutus

Kommentointi suljettu.