Mörköjä

-On toi mörkö näämmä jotakin aikaan saanu.

Näin sanoi lapsenpäästäjäksi haettu Priita Koskelan Jussista, kun Alma synnytti Akselia. Tämä aloitus olkoon kunnianosoitus Suomen jääkiekkojoukkeen kapteenille ja koko joukkuelle. Joukkuepelissä ei kukaan saa yksin mitään aikaan, vaan tärkeintä on pelata yhteen. Niin se kuulemma menee lapsenteossakin.

Myös politiikka on joukkuepeliä. Kuten urheilussa, niin myös politiikassa joukkueet muodostuvat yksilöistä. Urheilussa joukkueeseen sopimattomat karsii valmentaja pois, mutta politiikassa asiasta päättävät äänestäjät. Olen vuosien varrella monesti ihmetellyt juuri joukkueena pelaamiseen sopimattomien yksilöiden menestystä politiikassa.

Heidän valintaansa perustellaan useimmiten sanomalla, että hän on kansanmies tai -nainen, joka saa suunsa auki, uskaltaa sanoa eikä kumartele ketään. Se pitää yleensä paikkansa, mutta valitettavan usein juuri nämä sanomaan uskaltavat tietävät suorastaan luvattoman vähän niistä asioista, joista puhuvat. Heidän ajatuksensa ja puheensa perustuvat omiin kokemuksiin ja ties mistä hankittuihin luuloihin tietojen sijaan.

Eilisillan A-studio oli vaivaannuttavaa katsottavaa, kun vastavalitut europarlamentaarikot keskustelivat Euroopan tulevaisuudesta. Oikeammin kaikki muut keskustelivat Euroopan ja europarlamentin asioista, mutta Teuvo Hakkarainen puhui omista asioistaan ja omista ennakkoluuloistaan.

Hänelle sananvapaus on yhtä kuin hänen saamansa tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Koska hänet tuomittiin, niin Suomessa ei ole sananvapautta. Häntä ei näyttänyt kiinnostavan yhtään muiden puheet Unkarista, jossa tiedotusvälineet on valjastettu hallituksen äänitorveksi. Ei häntä kiinnostanut myöskään puhe Unkarin tuomioistuinten muuttumisesta poliittisen vallankäytön välineeksi. Itse asiassa oikeusvaltio vaikutti olevan hänelle sisällöltään täysin hämärän peitossa.

Kun näin vähäisillä tiedoilla lähdetään europarlamenttiin, niin ainakaan minun odotukseni eivät ole korkealla. Hakkarainen saattaa olla ihan hyvä joukkuepelaaja siinä tapauksessa, että ei rupea sooloilemaan, vaan tekee kuten neuvotaan. Hänellä on myös mahdollisuus oppia halutessaan. Tähän asti hän on vain ratsastanut kohusta toiseen, eikä kukaan oikeastaan tiedä mitä hän on kansanedustajan työssä tehnyt.

En moiti Hakkaraista enkä hänen äänestäjiään, sillä näin toimii demokratia. Jokainen voi asettua ehdolle, ja äänestäjät päättävät. Jotkut äänestivät Hakkaraista uskoen hänen kykyihinsä, ja jotkut toiset varmaan näyttääkseen keskisormea Brysselin herroille. Motiivit ovat yhdentekeviä, sillä vain tulos ratkaisee.

Katsotaaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olisi hienoa päästä sanomaan ihan jokaisesta suomalaisesta europarlamentaarikosta, että on toi mörkö näämmä jotakin aikaan saanu.

**’
Fb-kaverilleni Paula Kinnuselle kiitos tuosta aloituksesta. Mörköhän tosiaan mainittiin jo Pohjantähdessä.

puheenaiheet politiikka
Kommentit (25)
 1. Pentti Tenhunen
  28.5.2019, 09:21

  Ilmari Turja-vainaakin sanoi joskus pohjalaismurteellaan että ” kukkaa ei oo mittää, yksinään”.

 2. Näinhän se on. Demokratia toimii…
  Rajat kiinni ja irti EUsta niin kaikki on hyvin. Vai onko?
  Vuosia sitten yhden nykymepin jo edesmennyt sukulaispoika, vaikuttaja hänkin, oli EUta vastaan. Kysyin, pitäisikö kahdesta pahasta kuitenkion valita vähemmän paha. Ei ihan takinkääntöä tullut, mutta ”hiljaisempaa” kuitenkin. Sovittiinb, että ei turhasta kinata…
  Kysymykseni on edelleen voimassa.

  Miten muuten sen yhden, rajoja ja hajaannusta kannattavan nykymepin, sen joka luomiskertomukseen uskoo, luetun ymmärtämisen kanssa on? Ei ”isossa kirjassa”kerrota luodun rajoja luodun kansoille sen enempää kuin nykyistä ihmiskunnan ulkonäkökirjoakaan …
  Meinaan jotta eivät kertomuksen Adam ja Eve tainneey olla mitenkään ”arjalaisen” näköisiä elovenatyttöjä, vai olivatko?

  1. Jeesus ainakaan ei varmasti ollut piirteiltään arjalainen vaan pikemminkin muistutti niitä, joita rajakit lähettäisivät tutkimatta keskitysleireille.

Kommentointi suljettu.