Saako mitä tilaa?

-Eivätkö rakuraattorien ennustukset toteutuneetkaan? Piti tulla tuossa tuokiossa valkeat leivät ja puurot, silavat ja rokat? Piti tulla eheät paidat ja kauniit kuvakirjat lapsille? Piti tulla nisukahvit ja lämpöiset turkit vilusta värjötteleville? Ihmemullistukset tuleman piti punaviivan perässä – miksi ei tullutkaan? 

Näin mietti Punaisen viivan Riika, kun onnentuojaa ei tullutkaan ensimmäisten eduskuntavaalien jälkeen Korpiloukon torppaan.

Samaa henkeä näyttää olevan liikkeellä nyt, kun muodostettavan hallituksen ohjelmasta tihkuu ennakkotietoja julkisuuteen. Jostain syystä niissä tiedoissa tuppaa olemaan negatiivinen sävy. Ei tulekaan luvattua vappusatasta heti puhtaana käteen, veroja korotetaan, valtion menoja lisätään, velkaa otetaan, vaalilupaukset on heitetty romukoppaan. Ei saatu valkeaa leipää ja silavaa, ei saatu mitä tilattiin.

Muistellaanpa hetki aikaa neljä vuotta sitten. Tilattiinko silloin kiky lomarahaleikkauksineen? Tilattiinko aktiivimalli? Tilattiinko indeksijäädytykset? Tilattiinko koulutusleikkaukset ja subjektiivisen päivähoidon poistaminen? Tilattiinko köyhien köyhdyttäminen lisää? Tilattiinko neljä vuotta kestänyt epätoivoinen ja kalliiksi tullut vääntö terveydenhoidon valinnavapauden kanssa?

Tuskinpa tilattiin. Olen monta kertaa sanonut, että Sipilän hallituksen jälkeensä jättämää sotkua siivotaan vielä kauan, ja se tulee kalliiksi. Nyt kun siivoustyötä ollaan vasta aloittamassa, niin sen vastustaminen on jo täydessä vauhdissa.

Mitä sitten näyttäisi olevan tulossa? Näyttäisi olevan tulossa aluksi noin 50 euron korotus alle tuhannen euron eläkkeisiin. Kiky-sopimuksen voimassaolo päättyy, ja se palauttaa myös leikatut lomarahat. Indeksikorotuksista päätetään joka syksy erikseen, ja uskallan ennustaa, että ensi syksynä indeksejä ei jäädytetä. Aktiivimallin tukileikkuri poistetaan, ja se vesittää koko aktiivimallin. Työnhakuvelvoite voi ihan hyvin vaikka jäädä voimaan, jos työn saamisessa epäonnistumisesta ei enää rangaista.

Oppivelvollisuus laajenee toisen asteen asteen koulutukseen, ja se tarkoittaa opetusmateriaalin muuttumista lukioissa ja ammatikouluissa opiskeleville maksuttomaksi. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan myös työttömien lapsille.

Tämä tarkoittaa valtion menojen kasvua, ja jostain raha on otettava. Tupakan ja alkoholin verotus nousee, kuten on noussut jokaisen aiemmankin hallituksen aikana. Epäilemättä joitain muitakin veroja korotetaan ja verovähennyksiä leikataan. Valtio tulee ottamaan velkaa, ja sitä tullaan kauhistelemaan yleisesti. Minua jo monia muita on tähän asti kauhistuttanut kamreeritalous, jossa mieluummin leikataan köyhiltä kuin otetaan valtiolle nolla- tai peräti miinuskorkoista velkaa.

Paljon on tehtävää, eikä hallitusohjelmaa ole vielä edes julkaistu. Minulta kysyttiin eilenkin monta kertaa, että aionko jatkaa hallituksen arvostelua, kun pääministerinä on demari. Vastaus on, että tietenkin aion, heti kun hallitus alkaa tehdä tyhmiä päätöksiä. Odotetaan nyt kuitenkin, että meillä yleensä on hallitus ja sillä ohjelma, jota se alkaa toteuttaa.

Niitä ihmemullistuksia on turha odottaa nytkään tulevaksi heti huomenna Korpiloukon torppaan. Ensin on purettava edellisen hallituksen virheet, sitten siivottava purkujätteet, ja vasta sitten päästään rakentamaan uutta.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (30)
  1. Ihan hyvin voisi noilta isoilta firmoilta/tuotanto laitoksilta pienentää valtionosuuksia.Tavikset maksaa osakkaiten bonukset.Niistä kertyisi jo meidän eläkekorotus.Rahaa saa kaikenmaailman höpö projekteihin.Työllistäähän ne aina 1-2 henkilöä,mutta mihin tarkoitukseen rahat menee.Kukaan ei valvo.

  2. Kuka jakaisi kokoomuslaisille helpotuspillereitä vitutukseen?

    1. Katumuspilleri voisi olla parempi. Mutta taitaa olla myöhäistä, sekin.

    2. Näyttää, että mainitsemiasi pillereitä lempparipuolueelleen jakaa nyt auliisti lähes koko valtamedia. Jopa niin innokkaasti, että välillä unohdetaan edes teeskennellä avointa ja asenteetonta suhtautumista hallitusneuvotteluihin. Silti vaikutelmaksi on tullut, että neuvottelut ovat sujuneet hyvissä ja rennoissa fiiliksissä, kun kokoomus ei nyt ole ollut heiluttelemassa talouskuriruoskaansa muun porukan yllä. Samalla myös pieni- ja keskituloisemman kansanosan horisontti näyttää oman maan poliitikkojen taholta vähemmän uhkaavalta, ja globaaleille talouden käänteillehän ei meilläkään mikään puolue mitään mahda.

Kommentointi suljettu.