Median vietävissä

Kukaan ei varmaan yllättynyt siitä, että hallitusohjelma vuoti median tietoon jo etukäteen. Minä olen niin vanhanaikainen, että jos jostain asiasta päätetään olla hiljaa sen viralliseen julkistamiseen asti, niin siitä ei puhuta. Kaikki eivät ajattele näin, ja se on heidän häpeänsä.

En tiedä hyötyikö vuotaja hetkellisen tärkeyden tunteen lisäksi mitään muuta, mutta media siitä kyllä hyötyi. Koko viikonlopun saimme lukea klikkiotsikoita hallitusohjelman kauheuksista. Hätäinen lukija kuvitteli, että kaikki turvapaikanhakijat jalkapannoitetaan ja oppivelvollisuus pitenee hamaan aikuisuuteen eli siihen asti, kunnes toisen asteen tutkinto on suoritettu. Vappusatasenkin suhteen keskusta kuulemma vei demareita kuin litran mittaa. Lehdet tekivät klikkiotsikoilla mukavan tilin, josta vuotaja lienee saanut oman osansa. Jos ei saanut, niin se on hänen häpeänsä.

Kun hallitusohjelma nyt on kokonaan tiedossa, niin katsotaanpa vähän niitä kauheuksia vaikka täältä. Kuten näkyy, niin tavallisen kansalaisen arkeen ei tule mitään suuria mullistuksia. Limsan, alkoholin, tupakan ja polttoaineen hinnat nousevat, mutta niin ovat nousseet aina ennenkin. Vastapainoksi pieneläkeläiset, suurperheet ja yksinhuoltajat saavat leikkausten sijaan vähän enemmän rahaa.

Kaiken kaikkiaan kansalaisen arki ei muutu niin paljon, että sen huomaisi. Poliisien lisääminen tuskin häiritsee ketään muita kuin rikollisia, mutta johan siitäkin on saatu aikaan meteliä. Kuulemma nyt ruvetaan rajoittamaan sananvapautta ja tukkimaan suita ihan urakalla, kun netti tupsahtaa täyteen vihapuhetta valvovia poliiseja.

Kohu-uutiset jalkapannoista ja oppivelvollisuudesta kutistuivat olemattomiin. Kielteisen päätöksen saaneille voidaan säilöönoton sijaan laittaa jalkapanta. Oppivelvollisuus pitenee 18 ikävuoteen tai päättyy jo aiemmin toisen asteen tutkinnon suorittamiseen.

Siitä vappusatasesta uutisoiminen totuudenmukaisesti tuntuu edelleen olevan nihkeää. Jostain syystä aina unohdetaan, että ei sitä kerralla luvattu, vaan useamman vuoden aikana.

Saatiin hallitusohjelmaan myös tikkukaramelli opposition imeskeltäväksi, kun ruotsin kieli palautetaan pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin. Siitä erityisesti perussuomalaiset saavat puheenaihetta neljäksi vuodeksi. Kokoomuksessa suhtauduttaneen asiaan maltillisemmin.

Kuluneen viikonlopun uutisointi osoittaa, että hallitusohjelmaan otettu medialukutaidon opettamisen lisääminen muun muassa opettajankoulutuksessa, kouluissa ja nuorisotyössä on tarpeen. Olisi suotavaa, että yhä useampi ymmärtäisi olla uskomatta kaiken maailman vuotajien levittämiin huhuihin. Tosin se edellyttäisi valeuutisten tunnistamiskoulutuksen lisäämistä myös joillekin toimittajille.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (34)
 1. Lehtien otsikot ovat todellakin olleet mielenkiintoisia. Ollaan menty laidasta eli kyynisyydestä toiseen eli suoranaiseen pelotteluun, mutta vahingossakaan ei ole löydetty mitään positiivista. Juttuihin on saattanut kuin vahingossa eksyä sivulauseeseen esim. negatiivinen tuloverotus, mutta sillä ei ole mitään merkitystä kun pelkän otsikon lukeneet rynnistävät kommenteillaan itkemään kuinka nyt taas tavallista kansaa kaltoin kohdellaan

 2. IL:n mukaan elinkeinoministerin pesti olisi menossa keskustalle. Vake Oy siis pysyy ilmeisesti voimassa ja kepun käsissä. HS spekuloi eilen elinkeinoministerin salkkua Li Anderssonille. Olisi kiinnostavaa tietää olisiko Andersson jatkanut budjettivarojen hallinnointia eduskunnan ohi vai purkanut koko Vake-rakennelman.

  1. Vakesta todetaan näin:
   ”Valtion Kehitysyhtiö Vake Oy:n tehtäviä ja tavoitteita tarkistetaan syksyn 2019 aikana tukemaan hallitusohjelman tavoitteita.”

  2. Sorry, kunta- ja omistajaohjausministeri tuleekin sdp:stä. Saa nähdä jatkuuko Vake-kuvio.

   1. Uskon Vake kuvion jatkuvan, koska suureen ääneen toitotetaan ettei velkaa oteta. Rahat ei riitä velattomaan budjettiin myymättä jotain.

Kommentointi suljettu.