Miten käy aktiivimallin?

-En nyt löydä mistään uutisista, klikeistä tai muistakaan, että miten sen aktiivimallin käy? Jääkö kaikessa hiljaisuudessa leikkuroimaan vai häviääkö se, kuten vaalilupauksissa oli?

Tällainen kysymys askarruttaa nyt monia, kun Verkkouutiset ehätti kertomaan, että aktiivimallia koskeva kirjaus hallitusohjelmassa on hiukan muuttunut etukäteen vuodetusta luonnoksesta. Vuodetun luonnoksen mukaan aktiivimallia koskevat leikkurit ja velvoitteet puretaan. Lopullisen ohjelman mukaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.

Tässä nähdään taas kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että keskeneräisiä asioita ei pitäisi vuotaa. Toinen on se, että oppositiopuolueen lehti hämmentää mieliä ja kylvää epäluuloisuutta, kuten sen tehtävä onkin. Ja vielä kolmantena nähdään, että se onnistuu yllättävän helposti.

Minä ymmärrän hallitusohjelman kirjauksen näin:

Hallitusohjelman mukaan jokaiselle työttömälle laaditaan työllistymissuunnitelma, jossa sovitaan henkilökohtaisesta työnhakuvelvoitteesta ja palveluista, kuten esimerkiksi koulutuksesta ja kuntoutuksesta. Lisäksi turvataan henkilökohtaisen palvelun resurssit TE-toimistoissa.

Työnhakuvelvoitteessa ei ole mitään uutta, vaan se on ollut työttömyysturvan saamisen ehtona jo ennen aktiimallia. Vasta aktiivimalli rupesi rankaisemaan siitä, että työtä ei saa hakemisesta huolimatta. Hallitusohjelmassa sanotaan selvästi, että aktivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan. Työtä pitää siis hakea, mutta jos sitä ei saa, niin siitä ei rangaista.

En ymmärrä miten tämä voidaan tulkita niin, että uusi hallitus ei purakaan aktiivimallia, vaan leikkuri jatkaa rouskuttamistaan. Hallitusohjelmassa sanotaan selvästi, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, eikä siellä puhuta mitään uusista leikkureista. Nyt vain palataan takaisin aikaan ennen aktiivimallia eli työnhakuvelvollisuuteen ilman rangaistusuhkaa. Uutena on henkilökohtaisen työnhakusuunnitelman laatiminen, eikä siinäkään oikeastaan ole mitään uutta.

Jos joku ei noudata yhdessä sovittua työnhakusuunnitelmaa, niin siitä sitten rangaistaan karensilla. Tässäkään ei ole mitään uutta verrattuna aikaan ennen aktiivimallia.

Yli kaksi vuotta olen yrittänyt selittää ihmisille aktiivimallin epäoikeudenmukaisuutta. Nyt näköjään joudun selittämään sen purkamisen oikeudenmukaisuutta. Epäluuloisuus poliitikkoja ja työvoimaviranomaisia kohtaan on niin syvälle juurtunutta, että monen on vaikea uskoa tulossa olevan mitään hyvää. Siitä ei voi syyttää työttömiä, sillä eipä heille yleensä ole ollut tulossa mitään hyvää.

On myös jo esitetty epäily, että tulossa on jotain uutta tempputyöllistämistä. Jos niin käy, niin en aio olla asiasta hiljaa uudenkaan hallituksen aikana.

puheenaiheet tyoelama politiikka
Kommentit (29)
 1. Raili Sergejeff
  3.6.2019, 18:33

  Tämähän on ollut ihan kuin agendana näillä hallituksen ulkopuolelle jäävillä puolueilla. Mitään hyvää ei nähdä, ja sekin hyvä, mikä nähdään, vääristellään reippaasti.

  Happamia näyttävät olevan hallituksen marjat näille oppositioon jääville puolueille.

  1. Suurimpia lehtiä näyttää myös vaalitulos edelleen jäytävän. Tämän aamun HS:n ”analyysi” jatkaa jo tutuksi tulleella linjalla, jossa hallitusohjelmaa pidetään epärealistisena ja epäkonkreettisena (koska edellisen hallituksen ohjelma oli niin kovin konkreettinen hatusta vedettyine säästölukuineen). Luulisi hävettävän, mutta on siitä se hyvä puoli että hiljalleen ihmiset oppivat varmaan näkemään kenen etuja valtamedia ajaa ja tekemään kulutusvalintoja havaintonsa pohjalta.

   Mitä hallitusohjelmaan tulee,niin vaikuttaa hyvältä. Pitkästä aikaa olo on varovaisen positiivinen. Sääli vaan että Kokoomus tulee kuluttamaan seuraavat (toivottavasti) neljä vuotta pyrkien estämään kaikki hyvätkin uudistukset ja korjausliikkeet.

 2. Merja Nurmi
  3.6.2019, 18:44

  ”Aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on sovittu.”

  Koska noilla ei ole ollut mitään työllisyysvaikutuksia, korvaavaksi toimenpiteeksi olisi hyvin voinut määrätä vaikkapa sen, että työttömän tulee joka ilta maate mennessään viheltää Pieni nokipoika. Onneksi uusi hallitus vaikuttaa ainakin näin aluksi minua viisaammalta.

  1. Työsuhde-etuna astma
   4.6.2019, 13:56

   Kiitos päivän makeimmista nauruista! 😂
   Koetanpa jatkossa muistaa vihellellä Pientä nokipoikaa iltaisin, ihan vaan varmuuden vuoksi.

Kommentointi suljettu.