Aktiivimalli vai tuen porrastaminen?

Media ei tunnu ymmärtävän, että hallitus on luvannut purkaa aktiivimallin. Viimeksi eilen Ylen uutistoimitus herätti hämmennystä kertomalla, että työmarkkinajärjestöt neuvottelevat aktiivimallin korvaamisesta porrastetulla työttömyystuella.

Ensimmäisenä pääsi EK kertomaan, että työttömyyden jatkuessa päivärahaa leikattaisiin ensin kolmen kuukauden kohdalla 10 prosentilla, sitten kuuden kuukauden kohdalla toisella 10 prosentilla. SAK:n edustajan mukaan porrastuksesta voitaisiin neuvotella, jos tuen lähtötasoa ensin nostettaisiin niin paljon, että porrastus ei alentaisi tukien nykyistä tasoa.

Tämä uutinen tulkittiin yleisesti niin, että aktiivimalli pysyy voimassa siihen asti, kunnes sitä korvaavista leikkauksista on sovittu. Näin on uutisissa annettu ymmärtää hallitusohjelman hyväksymisestä lähtien. Ohjelmaan kirjattiin loppuvaiheessa maininta, jonka mukaan aktiivimalli puretaan sitten, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimista on sovittu. Muun muassa näiden toimien etsiminen annettiin työmarkkinajärjestöjen tehtäväksi.

Media lukee tuota hallitusohjelman kohtaa niin, että aktiivimallin leikkauksille pitäisi etsiä korvaava vaihtoehto. Minä luen sitä kirjaimellisesti niin, että ei ohjelmassa leikkausten korvaamisesta puhuta, vaan työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimista. Aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ei ole mitään näyttöä, joten se voidaan purkaa milloin tahansa. Leikkurilla ei ainakaan ollut työllisyysvaikutuksia, joten sen korvaamisesta ei tarvitse edes puhua.

Jotenkin minusta tuntuu, että toimitukset eivät hallitusohjelman tätä kohtaa ymmärrä tai halua ymmärtää, ja seurauksena on eilisen kaltainen uutinen. Se aiheutti sosiaalisessa mediassa hämmennystä ja epätietoisuutta, ja ihan yleisesti puhuttiin hallituksen jo nyt pettäneen lupauksensa. Tätä ajatusta lietsoivat trollien lisäksi tollot, jotka eivät lukeneet jakamaansa uutista tai eivät ymmärtäneet sen sisältöä. Selitetään se vielä kerran.

Uutinen kertoi siis työmarkkinajärjestöjen käymistä neuvotteluista. Työmarkkinajärjestöt eivät asiasta päätä, vaan tekevät hallitukselle jossain vaiheessa jonkinlaisen esityksen. Sen sisällöstä ei ole vielä mitään tietoa. Kun esitys tulee, niin hallitus tekee päätökset. Niihin on siis vielä pitkä matka, mutta jo nyt uutisissa annetaan ymmärtää hallitukselta kysymättä, että leikkuri korvataan porrastetulla tuella. Sanoisin tätä hätiköidyksi tai peräti tarkoitushakuiseksi uutisoinniksi.

Hallitus on moneen kertaan vakuuttanut purkavansa aktiivimallin, ja tietääkseni sen vaatima lainvalmistelu on jo aloitettu. Viesti vain ei tunnu menevän edes Ylen uutistoimituksessa perille, huolestuneista työttömistä puhumattakaan. Koska aktivimallista säädettin lailla, niin se on myös purettava lailla. Siihen menee aina muutama kuukausi, joten ei pari päivää istunut hallitus ole voinut millään taikasanalla aktiivimallia purkaa.

Pitäisikö aktiivimalli sitten korvata tuen porrastamisella? En suosittele, sillä ei yksi paha poistu toisella pahalla. Tuskinpa uusi hallitus haluaa aloittaa taipaleensa joukkovoiman mielenosoitusta katselemalla.

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (44)
 1. Jukka Laine
  10.6.2019, 07:05

  EK ehti jo tottumaan sanelupolitiikkaan. Ei osaa lopettaa. Nyt hallituksen pitää tylyttää EK.

  1. Eiköhnä nuo EKn jermut ole tottuneet/käyttäneet sanelupolitiikkaa about aina ja nyt on unohdunut, viimehallituskauden aikana se neuvottelupolitiikka. 😉

 2. Ehämäläinen
  10.6.2019, 07:56

  Kokemus osoittaa, että nämä ”tollot” ovat useinmiten osuneet oikeaan…katsotaan nyt..

  1. Kokemus osoittaa että kaikkein äänekkäimmät tollot eivät joko osaa lukea, ymmärrä lukemaansa, tai eivät voi hyväksyä omia luulojaan vastaan olevia asioita.

Kommentointi suljettu.