Höpsisjournalismia

Viime päivinä olemme saaneet lukea tärkeitä poliittisia uutisia. Rinteen hallitus käytti Hotelli Korpilammen ”leirikouluun” 38 000 euroa veronmaksajien rahoja, työministeri Timo Harakan osakesalkku on luultua suurempi ja sisäministeri Maria Ohisalon puoliso on töissä öljy-yhtiössä. Näiden uutisten sävy on sellainen, että asioissa olisi jotain vilpillistä, kieroa tai ainakin paheksuttavaa.

Ja lukijathan tarttuvat täkyyn, ainakin kommenteista päätellen. Tällaisiin ”uutisiin” ilmestyy kommentoijiksi kuin narusta nykäisten trollien ja tollojen armeija, joka vuodattaa yleistä katkeruuttaan ja poliittista kaunaansa. Juttu on tehnyt tehtävänsä eli hankkinut paljon klikkauksia ja mainostuloja. Tärkeintä on tietenkin se, että kansan keskuuteen leviää epäilys vilpistä ja kieroudesta. Samanlaisia ne ovat kaikki eikä mikään muutu.

Näin muokataan mieliä, sillä uutisilla ei pelkästään kerrota asioista, vaan myös luodaan ja vahvistetaan mielikuvia. Tämä pätee erityisesti poliittisiin höpsisuutisiin. Krittinen lukija sen tajuaa, mutta valitettavan monet eivät ole kriittisiä eivätkä osaa suhteuttaa näitä uutisia vallitsevaan todellisuuteen. Näin mitätön asia paisuu suhteettoman suureksi.

Meille jokaiselle 38 000 euroa on iso summa, mutta 210 miljoonaa on vielä isompi. Sen verran Sipilän hallitus käytti kaatuneen soten valmisteluun, ja valtaosa siitä meni hukkaan. Tätä eivät iltapäivälehdet ole muistaneet kertoa, koska on tärkeämpää kerrottavaa. Ilmeisesti hallituksen olisi pitänyt nostattaa yhteishenkeä paistamalla itse hankittuja makkaroita nuotiolla jossain saaressa.

Demariministerin osakesalkku on tietenkin iso uutinen, koska demariministerin pitäisi varmaankin olla kädestä suuhun elävä duunari, joka ei missään tapauksessa osaa sijoittaa työnteolla hankkimiaan rahoja. Jotain outoa on pakko olla siinä, että vihreällä ministerillä yleensä on puoliso, jolla on vieläpä hyvä työpaikka polttoaineiden toimittajan palveluksessa. Puolet uutisesta pohditaan ihan asiantuntijavoimin mahdollisia jääviystilanteita siinä tapauksessa, että sisäministeri olisikin ympäristöministeri.

Hallituksen avuksi palkattujen valtiosihteereiden ja avustajien määrästä on revitty hurjia otsikoita. Heidän takiaan maa menee konkurssiin, ja näin pelastettiin eduskunnasta pudonneita hyviä veljiä ja siskoja työttömyydeltä. Ilmeisesti olisi parempi tehdä kuten edellinen hallitus teki, eli sopia ministeriden kesken lehmänkaupoista ja tehdä sitten laki vatuloimatta ja jappasematta joutavia vaikutusarvoinnin kanssa. Korjataan sitten jälkikäteen, jos ja kun menee pieleen.

Hallitus ei ole vielä antanut yhtään lakiesitystä, mutta jo nyt annetaan ymmärtää, että ei tuo porukka mitään kelvollista voi saada aikaan. Itse ajattelin odotella hallituksen työskentelyä ja arvostella vasta sitten. Siihen asti luen mieluummin kesäisiä juttuja vaikka tissiflashmobista. Samalle viihdeosastolle nämä tämän kesän poliittisetkin uutiset kuuluisivat.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (30)
 1. Jaakko Lautaoja
  13.6.2019, 08:25

  Ja kaikki verot, jotka maahan on vuosien saatossa määrätty, ovat jatkossa tämän hallituksen syytä.

 2. Juhamatti Kalima
  13.6.2019, 09:04

  Erään oppositioedustajan Fecbookissa kommenteissa jo ihan tosissaan kauhisteltiin miten Hurstin jouluateriaan ei ollut liennyt *viime jouluna* avustusta, mutta nyt oli varaa kokoustaa Korpilahdella. Eli kyllä ne on edellisen hallituksen päätöksetkin Rinteen vika.

  Koko tapaustahan myllytetään netissä kuvalla, jossa on vain hallituksen ministerit ja €38000 lasku, vaikka kokoustamassa oli kuitenkin vissiin 165 henkeä useamman päivän ajan.

Kommentointi suljettu.