Vanha virsi

Työttömät ovat laiskoja työn välttelijöitä, arvioivat taas kerran yritysjohtajat Evan kyselytukimuksessa. Työttömät eivät halua töihin vaikka heille soitetaan kolmen hengen voimin. Näennäiseen työhaastatteluun he tulevat, mutta tosiasiassa he haluavat olla työttömiä.

Jos joku otetaan töihin, niin hänestä ei pääse millään kohtuudella eroon. Mikäli irtisanominen olisi helpompaa, voitaisiin työllistää heti uusi työntekijöitä. Työllistämisen esteitä ovat lisäksi tuttuun tapaan jäykät työehdot, palkkojen joustamattomuus, ansiotuloverotuksen taso, koko työmarkkinajärjestelmä, osaavan työvoiman heikko saatavuus sekä omistamisen verotus.

Minusta alkaa tuntua siltä, että tällaiset yritysjohtajat eivät tiedä itsekään haluavatko he palkata työntekijöitä vai eivät. Uusia pitäisi saada, mutta heistä pitäisi päästä myös mahdollisimman helposti eroon. Palkkojen pitäisi joustaa, ja se tarkoittaa aina palkkojen joustamista alaspäin. Myös työehtojen pitäisi joustaa, ja se tarkoittaa ehtojen huonontamista. Työmarkkinajärjestelmän arvostelu kohdistuu aina ay-liikkeeseen, joka huolehtii juuri siitä, että palkkoja ja työehtoja ei poljeta.

Sitten on tietenkin huutava puute osaavasta työvoimasta. Valtiovallan pitäisi kouluttaa jatkuvasti uutta työvoimaa nopeasti muuttuviin tarpeisiin, ja työnantajien pitäisi päästä valikoimaan parhaat päältä työnantajien sanelemilla ehdolla ja palkoilla. Kuten olen ennenkin sanonut, niin ilmeisesti pitäsi olla varasto täynnä syömätöntä ja sontimatonta työvoimaa, ja sieltä voisi käydä hakemassa väkeä kulloiseenkin tarpeeseen. Tarpeen loputtua tavara pitäisi voida palauttaa takaisin varastoon.

Kysynnän ja tarjonnan lain mukaan hinta nousee tarjonnan vähentyessä. Tämän ei kuitenkaan haluta koskevan työvoimaa, vaan työnantajien pitäisi päästä sanelemaan hinta. Näille kolmen hengen voimin työttömiä töihin kyseleville annan sellaisen neuvon, että kokeilkaapas joskus houkutella palkalla. Se saattaisi tehota paremmin kuin ääneen epäily, että ettehän te tietenkään oikeasti edes halua töitä.

Tämä työnantajaleiristä kuuluva virsi on niin ikivanha, että sitä jollotusta ei enää jaksaisi kuunnella. Jos yrityksen palkat, työehdot ja työilmapiiri ovat kunnossa, niin kyllä sinne töihin halutaan. Työttömien leimaaminen laiskoiksi meni pois muodista jo täydellisesti epäonnistuneen aktiivimallin mukana.

Sitähän edelsi ennenäkemätön mediarummutus työttömien laiskuudesta, mutta keppi ei siitä huolimatta purrut, koska niitä työpaikkoja ei ollutkaan. Jos työpaikkoja oikeasti on, niin kannattaisi kokeilla porkkanaa. Kun tutkimuksissa todetaan jatkuvasti, että työttömät eivät halua töihin ja töihin otetusta ei pääse eroon, niin tällainen ympyrän kiertäminen ei vakuuta.

puheenaiheet tyoelama
Kommentit (36)
 1. Rea Peltola
  17.6.2019, 12:56

  Mutta hei, eikös Suomessa ole eurooppalaiseen keskitasoon verrattuna kevyt omaisuustulojen verotus?
  Miksi siis Eva valittaa, että omaisuustuloja verotetaan jotenkin liikaa?

 2. EK ja Häkämies:

  Mikä tahansa veroaste isompi kuin nolla on liikaa. Yritystuet ovat vain veronpalautuksia.

  Orpo:

  Verot kuuluvat pienituloisten maksettaviksi kulutuksessa ja haittaveroina.

  Fazer:

  Suomessa ei ole varaa kuolla.

Kommentointi suljettu.