Aktiivimalli ja autokauppa

Jo Rinteen hallitusta muodostettaessa meille ruvettiin kertomaan monella suulla, että tuosta sitä muuten ei tule mitään. Hallitusohjelma on pielessä, talous taantuu ja muutenkin kaikki tulee menemään pieleen. Erityisen suosittu on ollut virheellinen väite hallitusohjelman rakentumisesta kahden prosentin talouskasvulle, ja se ei tule toteutumaan. Korjataan tämä virhe vielä kerran.

Hallitusohjelman talouskasvu ei rakennu kahden prosentin kasvuodotukselle, vaan valtiovarainministeriön julkisen talouden suunnitelmalle, jonka mukaan bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna 1,4 prosenttia, ja kasvu hiipuu sen jälkeen niin, että vuonna 2023 talouskasvu on vain 0,7 prosenttia.

Suosittua on ollut myös väittää, että hallituksen työllisyystavoite ei tule toteutumaan, jos aktiivimalli puretaan korvaamatta sitä vastaavilla tai vielä tehokkaimmilla keinoilla. Viimeksi tätä todisteli Nordean pääekonomisti. Hänen mukaansa työnhakijoiden ja työn tarjoajien kohtaanto-ongelma on yksi selkeimmistä talouskasvun rajoittajista, ja työmarkkinatilanne heijastuu myös suomalaisten kulutukseen. Autokauppakin on hiljentynyt tämän epävarmuuden takia.

Kohtaanto-ongelma ja taloudellinen epävarmuus ovat varmasti totta, mutta ei niihin aktiivimalli auta. Aktiivimallin ainoa konkreettinen ja jopa lakiesityksen perusteluissa mainittu vaikutus on tukien leikkaaminen eli ostovoiman heikentäminen, joten sen korvaaminen jollain muulla yhtä tehokkaalla keinolla olisi järjetöntä. Aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ei ole mitään näyttöä, mutta jo arkijärki sanoo, että vähemmällä rahalla kulutetaan vähemmän. Ehkä pitäisi olla ekonomisti osatakseen yhdistää aktiivimallin ja autokaupan tai yleensä kulutuksen vähenemisen aktiivimallia puolustavalla tavalla.

Toisin päin se onnistuu paljon helpommin. Aktiivimalli keskittyy tukien leikkaamiseen ilman todistettuja työllisyysvaikutuksia, joten sen korvaaminen vastaavalla tai vielä tehokkaammalla tukien leikkaamisella alentaa ostovoimaa entisestään. Eri asia on, jos ja toivottavasti kun keksitään oikeita keinoja lisätä palkkatyötä. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä aktiivimallin kaltaisen narrinpelin kanssa. Ei aktiivimallin piiska ketään saa menemään olemattomaan työpaikkaan.

Koko aktiivimalli on teatteria, jossa tukien leikkaaminen on naamioitu työllistymiseksi. Se on yritys kikkailla tilastoilla, kun jokainen aktiivimallin edellykset onnistuneesti täyttänyt pätkätyöläinen lasketaan työlliseksi ja epäonnistunut säästää tukiin tarvittavia rahoja. En ymmärrä miten jotkut vielä kehtaavat muuta väittää.

Onneksi tämän aktiivimallia ylistävän levyn pyörittäjät alkavat väsyä ja levy kulua puhki. Hallitus on ilmoittanut aloittaneensa aktiivimallin purkamisen valmistelun, ja kun se on purettu, niin koko malli joutaa siirtää historiaan muiden järjettömien päätösten joukkoon.

Sitten minunkaan ei enää tarvitse pyörittää tätä samaa aktiivimallia vastustavaa levyä.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (35)
 1. Itseä kyllä hieman alkanut epäilyttää Antti Rinteen lupaus poistaa aktiivimalli. Johtuu tästä:

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/283772-li-anderssonilta-piikki-antti-rinteelle-tyottomyys-kaikkea-muuta-kuin-chillaamista

  Antti ei lähtenyt kyllä tietääkseni itse avaamaan mitä hän tällä lausunnollaan työttömistä oikein tarkoitti? Ja totta kyllä aivan varmasti osa työttömistä varmaan pyrkiikin vain chillaamaan työttömyyskorvauksilla. Ja aktiivimalli ajaa samaan tulevaisuudessa muitakin. Koska aktiivimallihan on puhdas rankaisumalli jos epäonnistut vaikka miten yrität ruoska sivaltaa. Ja ruoskinnan alla tuskin kovin moni enää pidemmällä aika välillä aktiiviseksi enää alkaa. Vaan saattaapi alkaa chillailee sitten.

  Nyt olisi tietysti Antti Rinteellä tuhannen taalan paikka niin sanotusti tehdä jotain yllättävää.
  Kuten tässä neuvotaan:

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/283780-antti-rinteen-heitto-chillauksesta-puhuttaa-professori-kannattaa-kysya-niilta

  Niin mitäpä jos Antti menisi ja kysyisi kerrankin työttömiltä itseltää mitä tässä nyt pitäisi tehdä? Uskoisin, että 9e orjatöissä olevilla olisi varmaan hyvin oivaltavia ideoita. Kuten myös karensissa olevilla tai 5% ruoskan sivaltamilla. Itselläkin olisi paljon ehdotuksia jos Anttia kiinnostaa?

  Mutta puheet chillaamisesta ei näytä kyllä hyvältä. Alkaa epäilyttää, että aktiivimalli ehkä puretaan mutta pahempaa tulee tilalle. Koska puheet chillaamisesta kuullostaa siltä kuin EK-toimistosta olisi otettu Anttiin yhteyttä aktiimallin purkamiseen liittyen…

 2. Autokaupan ongelmiin aktiivinen ratkaisu:
  Leikataan kaikkien niiden palkkoja jotka eivät kolmen kuukauden tarkastelujaksolla ole ostaneet uutta autoa. Autokauppa elpyy tai sitten ei, ei sillä oikeastaan ole väliä mutta eipähän turhaan tarvitse maksaa palkkoja sellaisille jotka eivät käytä rahojaan pääekonomistien tahtomalla tavalla.

  Työn ja työvoiman kohtaanto-ongelma on mystinen asia. Esimerkiksi Nordean pääekonomistin homma on jokseenkin maailman tylsin ja mitäänsanomattomin homma, mutta joku sitäkin on saatu tekemään kun on ymmärretty maksaa siitä parisataatonnia vuodessa. Vähän vastaavaa voisi kokeilla muissakin hommissa joihin tekijä tarvitaan.
  Työt joissa tienaa enemmän kaurapuuroa kuin homman tekemisessä kuluu yleensä löytävät tekijänsä, vaikka kyseessä olisi ekonomistinkin homma.

Kommentointi suljettu.