Tietämätöntä huijataan

“Piti tulla tuossa tuokiossa valkeat leivät ja valkeat puurot, silavat ja rokat? Piti tulla eheät paidat ja kuvakirjat lapsille? Piti tulla nisukahvit ja lämpöiset turkit vilusta värjöttäville? Ihmemullistukset tuleman piti punaviivan perässä – miksi ei tullutkaan?”

Näin kuvaili Ilmari Kianto Punaisessa viivassa köyhän mökineläjän tuntoja ensimmäisten eduskuntavaalien jälkeen. Elämän piti muuttua paremmaksi, mutta muutos ei tullutkaan heti. Näin saattoi moni oppimaton ajatella yli sata vuotta sitten, mutta jostain syystä näin ajattelevia on vieläkin.

Ensimmäinen heistä ilmestyi kommentoimaan Facebookissa eilistä juttuani kymmenen minuuttia sen julkaisemisen jälkeen. Hänen mukaansa kaikki lupaukset on petetty. Vappusatanen kutistui viisikymppiseksi, aktiivimallia ei ole purettu, hoitajamitoitusta ei tullut, koulutukseen satsataan vain kolme vuotta, mutta Afrikkaan kyllä riittää rahaa. Nyt otetaan vielä kahdeksan pakolaistakin.

Tällainen tyhmyys suorastaan mykistää. Miten on mahdollista, että vielä nykyisinkin kuvitellaan lakeja muutettavan sormia napsauttamalla? Miten on mahdollista, että tietämättömyyden lisäksi väärä tieto saa niin helposti vankan jalansijan?

En jaksaisi enää oikoa näitä valheita, mutta tehdään se vielä kerran. Sitä satasen korotusta pieniin eläkkeisiin ei koskaan ole luvattu antaa kerralla, vaan vaiheittain useamman vuoden aikana. Asian voi helposti tarkistaa alkuperäislähteestä eli Antti Rinteen vuoden 2018 vappupuheesta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on selkeästi sanonut, että aktiivimalli puretaan. Mallilla ja ainakaan sen leikkurilla ei ole tutkittuja ja todistettuja työllisyysvaikutuksia, joten sitä ei tarvitse korvata millään muulla mallilla. Hoitajamitoitusta ollaan valmistelemassa. Ammatilliseen koulutukseen satsataan tosiaan kertaluonteisesti kolme vuotta, mutta jo sinä aikana on mahdollista saada aikaan rakenteellisia muutoksia. Kolmen vuoden jälkeen katsotaan tilanne uudelleen.

Tässä vaiheessa moni toteaa kuten eilen eräs toinen vänkääjä, että ok, ei kiinnosta enää yhtään. Lupaukset on petetty ja sillä selvä. Tai kuten blogiin sinnikkäästi kommentoimaan pyrkivä nimimerkki Wilperi, että niille kahdeksalle Italiasta otettavalle turistille kyllä riittää rahaa, mutta Hursti ei taaskaan saanut mitään.

Eipä saanut, sillä yksikään hallitus ei ensimmäisenä ryntää jakamaan avustuksia, vaan ne jaetaan vuosittain hakemuksia käsiteltäessä. Hurstin yhdistys on saanut avustuksia ja tulee varmaan saamaan tänäkin vuonna.

Mistä tällainen tietämättömyys kumpuaa? En tiedä, sillä nykyisin jokainen on rimpuillut peruskoulun läpi, joten luulisi päähän tarttuneen edes yhteiskuntaopin alkeet. Lakeja ei säädetä hallituksen päätöksellä, vaan eduskunnassa valmistelun ja lausuntokierroksen jälkeen.

Tietämättömälle on helppo valehdella, ja niin ovat oppositiopuoleet ja jotkut poliikan toimittajat tehneet vaaleista lähtien. Vappusatasesta, hoitajamitoituksesta ja aktiivimallista valehdellaan luultavasti tänäänkin, ja niin valhe vahvistuu. Henkisessä Korpiloukossa katsellaan ikkunasta ja petytään, kun ei nisua, silavaa ja rokkaa tullutkaan.

Tietämätöntä on helppo manipuloida. Vielä helpompaa se on, jos tietämätön ei edes halua ottaa vastaan oikeaa tietoa.

***
Koska en aio väitellä jokaisen tietämättömän kanssa erikseen, niin tätä juttua ei voi kommentoida.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (0)