Kukapa olisi osannut arvata?

Vuosi sitten voimaan tulleessa taksiuudistuksessa  luovuttiin muun muassa matkan enimmäishinnasta, koulutusvaatimuksesta ja kokemuksesta, taksivalosta, päivystysvelvoitteesta sekä taksamittarista. Sen seurauksena taksien käyttö on vähentynyt, luottamus romahtanut ja harmaa talous ruvennut kukoistamaan, kertoo Iltalehti.

Kukapa olisi arvannut, että taksamittarin eli käytännössä kassakoneen poistaminen lisää harmaata taloutta? Kukapa olisi arvannut, että päivystysvelvollisuuden poistaminen lopettaa käytännössä pienten maaseututaajamien taksipalvelut ilta- ja yöaikaan?

Sen arvasi jokainen, joka osasi ajatella asioita järjellä. Edellinen hallitus siihen ei kyennyt, joten nyt uusi hallitus joutuu korjaamaan edeltäjänsä jälkiä. Liikenneministeri Sanna Marin on käynnistänyt työn taksisääntelyn ongelmien korjaamiseksi ja lainsäädännön uudistamiseksi. Samalla arvioidaan uudelleen myös Kela-taksien kilpailuttamiskäytäntö, joka viime kesänä sotki koko järjestelmän.

Entä kukapa olisi arvannut, että aktiivimalli eli työttöminen velvoittaminen saamaan ja tekemään palkkatyötä tai osallistumaan työvoimapoliittiseen koulutukseen tukien menettämisen uhalla on monella tapaa mahdoton yhtälö? Työtä on saatavilla eri tavalla maan eri alueilla, ja muutaman tunnin palkkatyötä ei yleensäkään ole juuri tarjolla. Aktiivimalli edellytti työsopimusta TES:n mukaisella palkalla, eikä naapuri ikkunoidensa pesijän kanssa rupea sellaista vaivaa näkemään. Otin tämän ikkunanpesun esimerkiksi ihan piruuttani, sillä aktiivimallin näkyvin puolustaja Juhana Vartiaien on sitä jatkuvasti suositellut.

Myöskään sitä koulutusta ei ole saatavilla riittävästi, eikä niille työvoimaviranomaisten ostamille tyhjänpäiväisille käsipäiväkursseille kaikki edes mahdu. Niille ei pääse monta kertaa, vaikka joku niillä haluaisikin täyttää aktiivimallin edellytykset.

Tämänkin arvasivat ainakin kaikki työttömät ja suurin osa muistakin terveellä järjellä varustetuista ihmisistä. Aktiivimalli oli edellisen hallituksen ehkä typerin lakiuudistus, jota pohjustettiin monta kuukautta kestäneellä työttömien leimaamisella laiskoiksi. Media marssitti esille toinen toistaan kummallisempia tapauksia ihan vain osoittaakseen, että laiskoja ne ovat kaikki. Itse lakiuudistuksen käsittely eduskunnassa meni medialta ohi kokonaan, kun se keskittyi raportoimaan reaaliajassa samaan aikaan päätettävänä olleesta alkoholilain uudistuksesta. Aktiivimallia hyväksyttäessä esittelevä vastuuministerikin oli savusaunassa.

Nyt uusi hallitus joutuu korjaamaan tämänkin virheen, ja työministeri Timo Harakan mukaan aktiivimalli voidaan purkaa odottamatta sen korvaamista vaikutuksiltaan vastaavilla toimenpiteillä. Aktiivimallilla ei ollut mitään työllisyysvaikutuksia, joten ei ole mitään korvattavaa.

Toivottavasti tämä Harakan ilmoitus viimeinkin lopettaa tyhjänpäiväisen jauhamisen aktiivimallin korvaamisesta. Erityisen ilolla tervehdin Harakan ilmoitusta palkkatuen lisäämisestä ja tehokkaammasta käytöstä. Työttömälle on ihan samantekevää, mistä hänen palkkarahansa tulevat, kunhan ne vain tulevat.

Nyt joku taas marmattaa, että olenpas minä nyt hallituksen puolella. Niin olenkin. On vaikea arvostella hallitusta, joka korjaa juuri niitä epäkohtia, joita olen vuosikausia kritisoinut. Arvostellaan taas sitten, kun aihetta ilmenee.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (32)
 1. Niin, pitäisikö meidän aktiivimallin uhrien vaatia julkista anteeksipyyntöä edellisen hallituksen päättömiltä päättäjiltä. Tai pitäisikö kaiman kutsua aktiivimalliveteraaneja seuraaviin linnan juhliin ja myöntää aktiivimallin haavoittamille veteraaneille mitali siitä, miten he omalla verellään säästivät valtiolle miljoonia sijoitettavaksi edustajien taksimatkoihin ja yritystukiin. Kuinka monta aktiivimallisankaria kärsii tänäkin päivänä post- traumaattisesta stressistä, ahdistusoireista, paniikkikohtauksista, kun rahat eivät leikkausten jälkeen enää tahdo riittää edes mielialalääkkeisiin.

  Mutta taitaa helvetti ennemmin jäätyä, kun kaikkivoivat poliitikkomme myöntäisivät virheensä. Aktiivimalli oli tarpeellinen kokeilu ja sen työllisyysvaikutukset olivat, no olivat mitä olivat. Nämä urpot jotka aktiivimallin lanseerasivat, eivät luonnollisesti joudu onnettomista päätöksistään mihinkään vastuuseen, päinvastoin. Keskusta istuu hallituksessa ja osin samat päättäjät nauttivat edelleen korkeaa arvostusta ja palkkaa, jos ei eduskunnassa, niin jossain muualla.

  Että kiitos nyt vaan perkeleesti Sipilän hallitus. Jos kirjoituksestani aistii lievää katkeruutta, olette kerrankin oikeassa.

  1. Minna Heinonen
   3.7.2019, 00:57

   Aktiivisuuteni ei ollut riittävää viime tarkastelujaksolla, kun työvoimaviranomaiset eivät saaneet aikaiseksi palaveria minulle.Näinpä päästiin kätevästi leikkaamaan minunkin työmarkkinatukeani, vaikka en ollut tehnyt väärin mitään asiassa.Le ikatulla tuella eläminen on äärimmäisen raastavaa ja ahdistavaa kamppailua hengissäpysymisestä päivästä toiseen ja stressaa, kun joutuu miettimään aina, mitä olisi varaa ostaa ruuaksi jos mitään.Tuo leikattu tuki on vaan niin paljon pienempi ettei sillä elä.Välillä joutuu vetämään makaroonia viikon verran.Kyllähän siinä on energiaa, mutta ei siinä sitten muuta olekaan.Kohta tulee vitamiininpuutos…Tämä on häpeällistä ns. sivistysvaltiolta, ihmiset nälän partaalla aivan liian usein.Sosiaalitoimi ei auta, jos puolisolla vähänkään tuloa jostain on.Olen miettinyt, että tuskin selviäisin vuokrasta ja sähkölaskuista, jos olisin yksinasuja.Todella kylmää on kyyti, ja niin katkeroittavaa.

 2. Toinen vastaava älynväläys on korkeakoulujen pääsykoesysteemin muuttaminen. Kohta ruvetaan ihmettelemään, miksi pääsykokeiden merkityksen vähentäminen ja todistusvalintoihin siirtyminen yllättävästi lisäsikin keskeyttämisprosentteja. Ja miksi valmennuskurssirumba siirtyikin lukioon ja yläasteelle, kun siitä oli tarkoitus päästä kokonaan eroon. Ohhoh, kukapa olisi osannut arvata. (Vaikka ihan maalaisjärjellä ajatellen asia on päivänselvä ja ulkomailtakin olisi löytynyt näyttöä.)

Kommentointi suljettu.