Kylläpä nyt kiinnostaa

Kun aktiivimallia valmisteltiin ja siitä päätettiin, niin se ei kiinnostanut juuri ketään. Media seurasi reaaliajassa samaan aikaan päätettävänä ollutta alkoholilainsäädännön uudistamista, ja aktiivimallin esittelystä vastuussa ollut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila oli savusaunassa. Kiinnostus heräsi vasta sitten, kun heti päätöksen jälkeen vireille pantu mallin kumoamista vaativa kansalaisaloite keräsi valtavan määrän nimiä joulunpyhien aikana ja kevättalvella järjestettiin suurmielenosoitus.

Vasta silloin sekä media että suuri yleisö havahtuivat, mutta läheskään kaikki eivät ymmärtäneet mallin sisältöä. Kuukausikaupalla aktiivimallista liikkui väärää tietoa, ja yhä vieläkin jotkut luulevat pelkän työnhaun riittävän mallin velvoitteiden täyttämiseen. Luultavasti Juhana Vartiainen luulee vieläkin, että aktiivisuuteen riittää naapurin ikkunoiden peseminen.

Nyt aktiivimalli kiinnostaa, ja joka ikinen päivä saamme lukea uutisia aktiivimallin purkamisesta. Kun työministeri Timo Harakka sanoi maanantaina, että aktiivimalli voidaan purkaa heti, niin valtiovarainministeri Mika Lintilä parahti, että ei sitä voida purkaa ennen kuin korvaavista toimista on päätetty. Kun sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoi, että aktiivimalli puretaan mahdollisimman nopeasti, niin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toisti kaikuna Lintilän puheet.

Ja jokainen jahkailu uutisoidaan tarkasti. Tämä on saanut poliittiset kommentaattorit ja kärsimättömän nettiväen ilkkumaan, että tämäkin vaalilupaus on syöty. Aktiivimallia ei saada purettua ennen kuin sen korvaava keppi on keksitty.

Olisin toivonut yhtä intensiivistä uutisointia ja kommentointia silloin, kun aktiivimallia suunniteltiin puolitoista vuotta. Lukekaa muistin virkistämiseksi tämä Ylen juttu helmikuulta 2018. Se kertoo aktiivimallin valmistelun ja säätämisen vaiheet, mutta sekin julkaistiin vasta kaksi kuukautta mallin voimaantulon jälkeen.

Ei ollut mallin säätäminen helppoa, mutta nyt sen purkamisen pitäisi tapahtua heti. Ilmeisesti näin heinäkuussa ei ole mitään muuta uutisoitavaa kuin se, mitä joku ministeri sanoi ja mitä joku toinen sihen vastasi. Näin saadaan ihmiset uskomaan, että hallitus ei kykene päättämään kelvottoman lain kumoamisesta.

Olen kirjoittanut aktiivimallista varmaan satoja juttuja sen valmistelun aloittamisesta lähtien, joten en enää rupea kertaamaan sen epäkohtia. Iltapäivälehdille esitän sellaisen toiveen, että etsikää taas käsiinne kaikki ne työttömät, jotka toimivat aktiivimallin valmistelun aikana esimerkkeinä laiskoista työn välttelijöistä ja kysykää heiltä nyt, miten aktiivimalli paransi heidät laiskuudesta. Etsikää samalla myös ne onnelliset, jotka heti aktiivimallin tultua voimaan kertoivat saaneensa heti kaksi työpaikkaa juuri aktiivimallin ansiosta.

Hallitukselle annan sellaisen neuvon, että lopettakaa vatulointi alkuunsa ja kumotkaa aktiivimalli heti, kun se lainsäädännön valmistelun vaatiman ajan puitteissa on mahdollista. Tiedän, että siihen tarvitaan muutama kuukausi, mutta asian vatkaaminen saa teidät näyttämään yhtä avuttomalta kuin edellinen hallitus oli.

Ja tämän avuttoman kuvan luomisessa media auttaa mielellään.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (69)
 1. Paljon aktiivimallia suuremman vahingon teki Sipilän hallitus ja ministeri Lindström jo heti aluksi:

  tammikuusta 2015 alkaen freelancerit ja itsensätyöllistäjät ovatkin yrittäjiä, eivät enää verokortilla palkkaansa tienaavia työntekijöitä.

  Jäin elämäni ensimmäistä kertaa työttömäksi juurikin vuoden 2015 alussa. Olin ajatellut tehdä töitä aiempaa ammattiani sivuten freelancer-verokortilla.

  Kiitos Sipilän ja Lindströmin, silloinen kahden alaikäisen yksinhuoltajan ei kannattanutkaan ryhtyä moiseen: kohtalaisen ansiosidonnaiseni sijaan olisi tullut vain hyppy kylmään epämääräiseen tietämättömyyteen…

  Olisi todella kätevä ja työllistävä vaikutus sillä, että itsensätyöllistäjä tai freelancer saisi tehdä töitään verokortilla, työntekijänä, eikä Sipilän/Lindströmin mallilla “yrittäjänä”. Näin oli ennen Sipilän hallitusta. Olisi aivan parasta, jos nykyinen hallitus palauttaisi asian ennalleen = aikaan ennen Sipilää/Lindströmiä.

  Tämä on ilmainen vinkki uudelle hallitukselle! Monilla korkeakoulutetuilla olisi annettavaa, kunhan se heille sallittaisiin. Työllisyys nousisi huimasti!

  1. Näin juuri kävi. Ihmettelen, että tätäkään ei ole juuri julkisuudessa/mediassa käyty läpi. Ei edes jälkikäteen. Mikähän oli se verokortilla tekevien itsensätyöllistäjien tai freelancerien määrä, joka tiputettiin työttömyysstatukselta yrittäjiksi?

  2. Tuskinpa enää aiempaan tilanteeseen palataan. Jokin uusi asia auttaisi tässä, mutta kaiken vaikeuden vuoksi oikein muuta keinoa tasapuolisesti tätä korvata ei ole kuin perustulo

   1. Perustulo Nyt! web.facebook.com/perustulonyt/

  3. Tämä freelancerpelleily tietämäni mukaan lisäsi harmaata taloutta, kuinka paljon, en tiedä ja joidenkin kohdalla loppuivat työt siihen ja siirtyivät odottelemaan korvauksia. Koska vaihtoehdot olivat hyppy tuntemattomaan nälkälaaksoon tai jätä tekemättä. Voi vain arvailla kuinka moni mieluimmin ottaa vähän enemmän harmaan käteen. Rehellisesti myönnän, että itsekin ottaisin. Alkaa olemaan yks hailee mitä tämän maan tunarit hallituksessa päättävät, päättävät väärin kuitenkin, joten jokainen olkoon oman onnensa seppä ja repikööt rahansa mistä parhaiten taitavat, minua ei kiinnosta vaikka pimeesti tekisivät. Työttömien pikkubisnekset ovat mitättömiä kaiken muun rosvouksen ohella. Olisihan se osoitus ihmisen kyvykkyydestä tehdä rahaa, elääkseen.

 2. Matti Koivisto
  4.7.2019, 09:28

  Hei!

  Mainitsemasi Ylen jutun kirjoittajana huomauttaisin, että aktiivimallista uutisoitiin sen valmistelun kaikissa vaiheissa, ei vasta kaksi kuukautta voimaantulon jälkeen.

  Tässä esimerkiksi juttu valmistelun alkuvaiheilta, lokakuulta 2016: https://yle.fi/uutiset/3-9223672

  Myös työllisyystyöryhmän työskentelyä seurattiin aktiivisesti ja aktiivimallia koskevat tiedot kerrottiin ulos jo ennen työn valmistumista, syyskuussa 2016. https://yle.fi/uutiset/3-9203118

  Uutisoinnin volyymista voidaan tietysti aina keskustella. Olisiko juttuja aktiivimallista pitänyt tehdä vielä enemmän? Olisiko juttuja alkoholilain uudistuksesta pitänyt tehdä vähemmän? Näitä toimituksissa joudutaan miettimään joka päivä, mutta mikään vaiettu aihe aktiivimalli ei mielestäni mediassa ollut myöskään sen valmisteluvaiheessa.

  1. sakutimonen
   4.7.2019, 09:44

   Nämä ovat kiistämättä hyviä juttuja, mutta lähinnä juuri uutisoinnin volyymiä kritisoin. Muistan miettineeni monta kertaa, miksi aktiivimalli ei noussut tv-uutisten aiheeksi juuri koskaan.

  2. Ongelmallista näissä muuten asiallisissa jutuissa oli se, että ne vain esittelivät Sipilän hallituksen esitystä. Toisessa myös korostivat miksi kolmikantaratkaisu olisi tärkeätä perussuomalaisille, joiden “kannatus on romahtanut”(suora sitaatti).

   Näkökulma ei ollut työttömissä työnhakijoissa eikä työvoimapalveluissa (joita on viime vuosien aikana leikattu todella paljon). Vasemmisto (laajasti ymmärettynä) on pitänyt kiitettävästi esillä niitä puutteita joita palveluissa on ja oli jo ennen aktiivimallin tuloa. Aktiivimallin voimaantulo toi nämä puutteet esille: alueellinen epätasa- arvo, ikääntyneiden mahdoton tilanne työmarkkinoilla, työkyvyttömien / sairaspäivärahalta pudonneiden heikko asema ja monta muutakin puutetta. Lisäksi työssäkäyvien työttömyysetuutta saavien määrä tuli esille. Likipitäen puolet etuutta saavista oli jo palkkatöissä. Tämä kerrottiin mm Kelan tutkimusblogissa, koska se oli Kelassa tiedossa.

   Aktiivimallin suurin ongelmallisuus on siinä, että tekipä työtön mitä hyvänsä, niin etuutta leikataan. Siksi siitä yleisesti puhutaan pelkkänä etuusleikkurina. Samaan aikaan valmisteltiin työttömyyspalvelujen laajaa yksityistämistä Sipilän hallituksen Sotemallissa. Se olisi heikentänyt entistä enemmän valmiiksi jo heikossa asemassa olevien tilannetta. Sotemalli tulee vaikuttamaan jatkossakin työttömien palveluihin, onko niitä ja minkälaisia.

   1. @ Liisa

    Samaan aikaan valmisteltiin työttömyyspalvelujen laajaa yksityistämistä Sipilän hallituksen Sotemallissa. Se olisi heikentänyt entistä enemmän valmiiksi jo heikossa asemassa olevien tilannetta.”

    Muiden mainitsemiesi pointtien lisäksi tuossa minua ihan eniten vituttaa/vitutti se, että erinäköisten höpöhöpö käsipäivää kurssien lisäksi nuo ykstyiset työnvälitys kinkulat olisivat päässeet vielä ihan tehtailemalla tehtailemaan itselleen hommia. Kierrättämällä työttömiä omilla kursseillaan ja omissa höpöhöpö työkokeilupajoissaan. Aivan jäätävä verovarojen välistäveto potenttiaali ja luultavasti susipaskat “palvelut”.

    Vaikken itse ole ollut päivääkään työttömänä, niin useampi tuttu ja emäntäkokelas on päässyt nauttimaan näistä palveluista ja aktiivileikkurista ihan jatkuvasti joten himmelin kiemurat ovat valitettavan tuttuja minulle silti.

    Erityisesti toivon, että Herra Lindström saa ihan omakohtaisesti kokea tekemänsä sätöksen ennen sen alasajoa.. (liene turha toivo..).

    1. Lindström on tunnetusti kertonut suurella mediajulkisuudella ilmoittautuneensa työttömäksi, mutta samalla nostaa eduskunnan sopeutumisrahaa, johon eivät aktiivimallin leikkurit pure. Pitäisi säätää laki, jolla kaiken maailman sopupelirahastot entisille kansanedustalille loppuvat kerta kaikkiaan ja tilalle 400 päivää ansiosidonnaista ja sen jälkeen työmarkkinatuelle.

     1. hohoijjakkaa..
      5.7.2019, 17:45

      Jännä juttu että tätä ansiosidonnaista tarjotaan sopeutumisrahan korvaajaksi..

      Ensinnäkin luottamustoimen palkkiosta ei makseta (enää) työttömyysvakuutusta, kun ei sillä ole määräaikaisessa pestissä mitään järkeä, niin ei sillä pidä saada ansiosidoinnaistakaan.

      Toiseksi, ansiosidonnainen kansanedustajan palkkiosta olisi enemmän kuin mitä sopeutumisraha on ja ansiosidonnaiseen ei vaikuta pääomatulot, joka juuri mahdollisti Nurmen ja co. kikkailut. Nykyään pääomatulotkin leikkaavat sopeutumisrahaa.

    2. Anna Hakola
     5.7.2019, 07:30

     Ikävä kyllä yksikään hallituksessa päättäjänä ollut ei joudu kokemaan ITSE säätämiään lakeja!
     Heillähän on lailla säädetty turvaverkko, eduskunnasta putoamisen varalle. Ilmeisesti he ovat kaukoviisaasti järjestelleet sopivat virat jo etukäteen, kuten esim. Anne Berner!

    3. Risto Pukari
     5.7.2019, 23:02

     Luin tuon kusetusmalli2 -lakiesityksen huolella. Vain poliittinen broileri ja syöttöpossu voi tuottaa moista tekstiä oksentamatta. Normaali-ihminen ei varmastikaan kehtaisi lähettää lausuntokierrokselle lakiesitystä, josta lakiesitys puuttui kokonaan. Poliittisella ohjauksella näemmä sellainenkin ihme voidaan saada aikaiseksi. Laatutaso on suunnilleen sama kuin sillä työmaalla, missä maalarit maalasivat sisäseinät jään päälle. Kun käskettiin. Näin toimi myös perskeko. Ja seuraukset maksaa joku muu kuin aiheuttaja. Oikeusministeriön lakiesityksestä antaman lausunnon voisi lyhentää muotoon: vi..u mitä pa..aa.

  3. Aktiivimallin ei olisi pitänyt koskaan tulla sovelletuksi työttömyyden perusturvaan. Ja ansiosidonnaistakin ei olisi koskaan saanut leikata aktiivimallin takia alle työttömyyden perusturvan alle.

   Ihmettelen suuresti, että laki meni läpi sellaisena kuin se nyt on eli perusturvaa heikentävänä leikkauksena.
   Ja kaikki tämä noususuhdanteen huipulla ollessa.

  4. On toki hienoa jos asiasta on uutisoitu jo v.2016, mutta jostain syystä ymmärrys edes Ylen uutistoimittajien keskuudessa ei ollut lisääntynyt vastaavasti. Vielä 22.1.2019 puoliysin uutisissa Matti Rönkä lausuu lopuksi aktiivimallista:

   “Työttömiltä edyllytetään aktiivista työnhakemista tai kouluttautumista, muuten korvauksia leikataan”.

   Tästä (tahallisesta?) väärintulkinnasta ei liene tarvetta keskustella sen enempää. Mutta kysymykseesi olisiko aktiivimallista pitänyt tehdä vielä enemmän juttuja, voi kaiketi todeta että kyllä, varmaan olisi pitänyt jos faktat eivät olleet hallussa vielä silloinkaan kun malli oli kurittanut työttömiä jo lähes vuoden.

   1. Minäkin muistan Suomen luotetuimman äänen Matti Röngän laukaisseen kirkkain silmin suorassa pääuutislähetyksessä, että aktiivimallissa työttömältä vaaditaan “aktiivista työnhakua”, muuten leikataan tukea.

    Matti Koivistolla on vielä työtä, jotta edes Ylen uutisankkuri saadaan ymmärtämään, mistä aktiivimallissa on kysymys, ja kuinka sen ehdot voi täyttää. Työhaku ei riitä, eikä sitä edes lain valmisteluissa edellytetä (työnhakuvelvoite on työttömällä työnhakijalla ollut aina). Vain palkkatyöstä palkitaan.

    Harmi että uutislähetyksen katseluaika on jo päättynyt. Onko kukaan blogin lukijoista tallentanut pätkää?

    https://areena.yle.fi/1-4556650

  5. Kyllä, Yle: olisi pitänyt tehdä enemmän.
   Ylipäätään enemmän asiaa ja vähemmän viihdettä, johon alkoholikin kuulunee.
   (Ja laittakaa urheilu kokonaan eri sivuille, kiitos.)

Kommentointi suljettu.