Vappusatanen ja indeksijäädytys

Oppositiopoliitikot yleensä ja politiikan toimittajat erityisesti takovat lyhytmuististen äänestäjien päähän omaa totuuttaan, jonka mukaan Antti Rinteen lupaama vappusatanen kutistui olemattomiin ja lupaukset on syöty. Nyt sentään aletaan jo uskoa, että sitä satasta ei luvattu antaa kerralla eikä Rinne edes korjannut puheitaan jälkikäteen, vaan sanoi yhdessä ainoassa lauseessa koko asian:

-Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen alle 1 400 euron eläkkeisiin.

Viimeinkin tämän myöntää myös Iltalehden Mika Koskinen. Muuten vappusatasesta tulee poliittisten toimittajien mielestä fiasko. Ilmeisesti 31 euron korotus kansaneläkkeeseen ja 50 euron korotus takuueläkkeeseen nettomääräisenä on toimittajien mielestä pelkkää äänestäjien pettämistä. Minun mielestäni se on puhtaana käteen tulevaa rahaa, mutta asioita nyt koetaan eri tavoin. Lukekaa tarkemmin korotuksen täsmävaikutuksista tästä Ylen uutiskirjeestä.

Kukaan ei ole kertonut kuinka paljon lisää edellisen hallituksen muodostaneet puolueet lupasivat antaa. Sanotaan nyt sekin: ne eivät luvanneet antaa yhtään mitään. Ne olisivat jatkaneet leikkauslinjalla.

Muistellaanpa menneitä. Syksyllä 2016 Sipilän hallitus teki ennenkuulumattoman tempun jäädyttämällä kansaneläkeindeksin. Se tarkoitti kansan- ja takuueläkkeiden sekä työttömien peruspäivärahan ja työmarkkinatuen pienenemistä vuoden 2017 alussa, kun indeksikorotus korvattiin 0,85 prosentin leikkauksella. Inflaation tuoma indeksikorotus 8- 9 euroa siis nipsaistiin pois.

Sama temppu tehtiin melko vähällä uutisoinnilla koko hallituskauden ajan joka syksy, ja tänäkin vuonna se on vielä voimassa. Minä en osaa laskea paljonko eläkeläiset, työttömät ja muut kansaneläkeindeksiin sidottuja tukia saavat viime hallituskaudella menettivät, mutta ehkä joku muu osaa.

Tästä ei paljon ole huudeltu. Minä olen kertonut siitä joka syksy, joten vakituiset lukijani ovat siitä kyllä selvillä. Sitäkin enemmän uutisoitiin hallituksen jalomielisestä päätöksestä keväällä 2018. Silloin hallitus teki täsmäkorotuksen takuueläkkeeseen ja pienimpiin sairauspäivärahoihin. Tästä on minuakin muistutettu monta kertaa.

Keväällä 2018 hallitus siis antoi kertaalleen takaisin ne samat rahat, jonka se oli indeksijäädyksellä leikannut pois jo vuoden 2017 alussa. Vuoden 2018 indeksijäädytysrahoja ei ole annettu takaisin, joten eläkkeen ja päivärahojen saajat jäivät miinuksen puolelle.

Nyt Rinteen hallitus antaa kansaneläkkeeseen lisää 31 euroa ja takuueläkkeeseen 50 euroa nettona, joten Sipilän hallituksen saavutukset ohitetaan kirkkaasti jo tällä yhdellä päätöksellä. Lisäksi Rinteen hallitus on luvannut toteuttaa ensi vuonna indeksikorotukset täysimääräisesti.

Älkää siis tulko märisemään ainakaan minulle yhtään mitään vappusatasesta ja syödyistä lupauksista.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (47)
 1. Pertti Rova
  12.7.2019, 09:38

  Sehän se oppositiota ja noita muita pelottaakin, että Rinteen hallitus onnistuu tuomaan Suomen köyhän kansan takaisin “elävien joukkoon”. Eihän se sovi, ettei voi enää nokka pystyssä tuntea kuuluvansa parhaaseen A-luokkaan omasta mielestään. Mikä näitä ihmisiä vaivaa? Eivätkö he tiedä, että jaettu ilo on vähintään kaksinkertainen ilo? Tai tiedänhän minä mikä heitä vaivaa; ahneus ja se että ei osata iloita toisten onnistumisesta eli kateus. Molemmat perisyntejä! Naamataulut ampumaharjoitusten kohteina kertovat harjoituksiin osallistuneiden erittäin ohuesta sisistyksestä. Asian vakavuuden pitää viranomaisten huomioida viipymättä ja ryhtyä tarvittaviin toimiin.

 2. Pipsa Mäntykangas
  12.7.2019, 09:41

  Kiinnitin huomiota, että Lintilä sanoi
  “kyllä tämä meille sopii”.
  Siis kelle meille?

  Hän istuu hallituksessa, mutta koko ajan antaa ymmärtää, että keskustan siunauksellahan tätä maata johdetaan.

  Ja jokainen politiikkaa analyyttisesti seurannut tietää, että Lintilä on Sipilän heittopussi.

  Ei käy kateeksi Rinnettä. Pakon edessä noin minäkin olisin valinnut. On surku, että Rinne on kertkaikkisen kehno puhuja.

  1. Jouko Norvapalo
   12.7.2019, 10:18

   Rinnekö kehno puhuja, olen kanssasi täysin eri mieltä, kun olen muutamaan kertaan livenä kuunnellut hänen puhuva joko paperista tai ilman.

  2. Kirsi Salmi
   12.7.2019, 10:23

   Juu, ei käy kateeksi Rinnettä.
   Nyt kyllä tuntuu, ettei kovinkaan paljon haittaa, vaikkei Rinne oliskaan niin hyvä puhuja, tekojahan tässä ootellaan….

   1. Niinpä enemmän tekoja vähemmän puhetta tai että ne olisi edes tasapainossa nyt ei ole. Nykypäivän työelämässäkin tuntuu enemmän se puhe olevan tärkein juttu. Eikä mikä tahansa puhe. Vaan puhutaan kovasti työvoimapulasta. Tai että pitäisi kouluttaa mieluummin rekrykouluttaa pitkillä palkattomilla työssäoppimisjaksoilla ja ehkä vain osa saa sitten palkkatyötä ainakin hetkeksi. Tai että työttömät on vätyksiä, rikkaruohoja puheet jne. Tähän päälle puhutaan 9 euron orjatöiden hyvää tekevistä asioista työttömille. Puhujina luonnollisesti tästä palkkaa saavat henkilöt. Ja aina välillä löytyy joku 9 euron orjiakin kehumaan heitä.

    Sen sijaan tekoja vähentää työttömyyttä ja orjatyötä ei ole. Eli palkanmaksua, opiskelun tukemista työttömillä tai muillakaan opiskelija syöttösiolla. Ja ylipäätään mahdollisuuksien luomisella ilman orjatyö ja muuta vastaava sanotaanko sitten vaikka kusetusta. Josta hyötyy vain kaiken maailman konsultit ja sen sellaiset. Eli hyvin pieni sisäpiiri.

    Hyötyä ei saa sadattuhannat työttömät ja vastaavat, joilla tätä kaikkea kusetusta perustellaan suurilla puheilla, kuinka vaikka 9 euron orjatyö tuo töitä, jota se tiestysti tuokin eli pelkkää työtä ei sitä PALKKAA. Se oikea PALKKAtyöhän itse asiassa vähenee kun työt tehdään orjatöinä, mutta tästä ei puhuta. Itse asiassa ei saisi puhua ollenkaan.

    Tai vaikka 5% ruoska, joka myös tuo töitä ja tuokin turhan päiväisenä työhakemusruuhkan massapostituksena työnantajille ja sen massiivisena tarkkailuna mitä nykypäivän tietotekniikka suo lain puutteissa. Mikä on suurimmalle osalle turhaa, koska 5% ruoska sivaltaa kaikesta yrittämisestä huolimatta ankarasti jos epäonnistut ja suurin osa epäonnistuu ja lannistuu kuten on jo todettu. Mutta tämähän kuulemma kertoo vain, että systeemi toimii ja vika on työttömissä. Ehkä moni puheisiin uskova saattaa vielä alkaa puhumaan vaikka GPS-valvonnasta työttömien sun muiden vastaavien rikkaruohojen kohdalla. Saisihan siitäkin puhetta aikaiseksi mikä tärkeää.

    Mutta uskoisin, että siitä vasta huutopuhe alkaisi jos vaikka 5% ruoska muutettaisikin 5% bonukseksi jos hakee työtä todistetusti X-määrän ja saa työpaikan siihen päälle vielä vaikka 3kk 5% korotettua työttömyyskorvausta päälle. Huutopuheen ylläpitäjinä saattaisi olla samat tahot, jotka kovin lämpöisesti on orjatyön puolestapuhujia. Kyllähän tähän 5% bonukseen sisältyy pelko, että ehkä työhakemuksien laatu paranisi ja työnantajille tulisi laadukkaampia työnahakijoita mistä valita. Se syö huutopuheen pitäjien tulevaisuutta orjatyöteollisuuden parissa ehkä kovastikin.

    1. Kerrot asiaa. Mielestäni lässytykset pitää siirtää syrjään ja kertoa asiat niinkuin ne on. Liian kauan on saaneet “työnantajat”toitottaa valheellista tietoa työvoimapulasta ja työttömien työhaluttomuudesta. Kyllä joka oikeata palkkaa maksaa löytää tekijän. Huijarit menkööt helvettiin.

    2. Nyt uusin työvoimapula oli farmaseuteista. Pula koski loman tuuraajista. Ikäänkuin osa farmaseuteista pitäisi olla reservissä oottamassa josko irtoais lomantuuraajan paikka kesällä. Voi jumalauta mitä paskaa. En tiedä mutta varmaankin sielläkin on menty osa-aikaisiin työsuhteisiin. Jos joku tietää paremmin niin kertokoon. Minä alan kannattamaan vastauutisointia tätä työvoimapulasta uutisointia vastaan. Jonkinlainen suomiversio vietkongista, mutta vastustaja on hallituksen sijasta valehteleva työnantaja ja valehteleva media.

     1. Farmaseutin koulutus on 3-vuotinen joten eis itä nyt ihan vain kesälomittjaksi voi opiskella.

  3. Sitäkö surkuttelet, ettei A. Rinne ole tyypillinen poliitikko – ajatus katkesi, mutta puhe vaan jatkuu.
   Eiköhän ajattelu ja neuvottelutaito ole tuossa hommassa enemmän hyödyksi kuin pelkkä puhetaito.

  4. Ne lipevät puhujat on pahimpia pettäjiä, Rinne puhuu ihan selkeästi ja tarpeeksi hyvin jos viitsii vain kuunnenlla. Helppoheikit on aina niitä “hyviä ja lipepeviä” puhujia ja myyjiä ja kaikki tietää tai tulisi ainakin tietää että he myyvät vain sekundaa.

Kommentointi suljettu.