Kansan lyhyt muisti

Muutaman päivän sisällä minulle on kerrottu, että Sipilän hallitus loi aktiiivimallilla uusia työpaikkoja ja lopetti valtion velkaantumisen. Sote-uudistuskin olisi saatu maaliin, jos oppositio ei olisi koko ajan sitä jarruttanut, ja koska se jarrutti, niin nyt pienistä kunnista katoavat terveyspalvelut.

Nämä sanojat ovat ihan tosissaan. Heille ei ole koskaan selvinnyt edes aktiivimallin sisältö, saati sitten mallin olemattomat työllisyysvaikutukset. He eivät ole kuulleet, että aktiivimalli ei tarkoita vain velvollisuutta hakea työtä, vaan velvollisuutta saada ja tehdä sitä. He eivät ole tajunneet, että aktiivimalli rankaisee eri ikäisiä ja eri puolella maata asuvia epätasapuolisesti.

He eivät ole hoksanneet sitäkään, että aktiivimalli ja Sipilän hallituksen aikana syntyneet työpaikat eivät liity toisiinsa. Työpaikkoja syntyi, mutta niistä puolet oli osa-aikaisia ja määräaikaisia työsuhteita, joista saadulla palkalla ei elä. Tämän kerroin tilastoilla todistaen viime joulukuussa, ja jotkut politiikan toimittajat sanoivat Twitterissä minua valehtelijaksi. Yksikään heistä ei edes yrittänyt kumota juttuani asiaperusteilla.

Edellisen hallituksen puolustajat eivät huomanneet, että valtion velkaantuminen pysäytettiin myymällä valtion omaisuutta ja antamalla myynnistä saadut rahat Vake Oy:lle hallituksen ikiomaksi budjetiksi ohi eduskunnan määräysvallan. Sipilän hallitus myi valtion omaisuutta ennätysmäärän, mutta sitä ei paheksuttu. Kun Rinteen hallitus nyt kaavailee omaisuuden myyntiä, niin kansa masinoidaan vastustamaan myyntiä uutisoimalla kyselytutkimuksesta, jonka mukaan kansa vastustaa myyntiä. Enpä muista nähneeni tällaista tutkimusta ja siitä uutisointia viime hallituskaudella.

Ihmiset yleensä tietävät vain sen, mitä heille kerrotaan mediassa. Kaikki eivät tiedä senkään vertaa, koska eivät viitsi seurata uutisia. Aniharva viitsii kurkistaa uutisen taakse. Miksi asiasta uutisoidaan, ja miksi siitä uutisoidaan juuri tällä tavalla?

Sitä jäin taas miettimään eilen, kun Ylen tv-uutisissa kerrottiin rajoituslain jatkamisesta ja tiukentamisesta. Kerroin itsekin siitä eilen. Ensimmäiseksi yksityisten terveysjättien edustajat kertoivat, että ulkoistamisneuvottelut jatkuvat rajoituslain tiukentamisesta huolimatta. Yrityksen edustaja pahoitteli, että nyt valinnanvapaus jää puuttumaan. Heti perään kokoomuksen edustaja sanoi mitenkään perustelematta, että nyt pienistä kunnista katoavat palvelut.

Miten niin katoavat? Minne ne katoavat ja miksi? Sipilän hallitus ei koskaan saanut sotea valmiiksi, joten mitään purettavaa ei ole. Kaikki jatkuu kuten ennenkin, ja ulkoistaakin saa. Tiukennettu rajoituslaki vain mahdollistaa sopimuksen irtisanomisen ilman sopimussakkoa, jos ulkoistamisen määrä ylittää 15 prosenttia. Valinnavapautta ei sote olisi tuonut pieniin kuntiin, vaan ainoastaan suuriin kaupunkeihin. Se sanottiin suoraan hallituksen esityksen perusteluissa, joiden mukaan alueellisten monopolien syntyminen harvaan asutuille alueille olisi väistämätöntä.

Tällaiset tosiasiat eivät mahdu uutispätkään mukaan, vaan kansalle syötetään puutteellista ja virheellistä tietoa ainoana totuutena. Niinhän se aina on, että oikeistolainen näkemys on järkevää, taloudellista ja rationaalista, mutta vasemmiston näkemys on politiikkaa.

Ei siis mikään ihme, että kansa on juuri sitä mieltä kuin opetetaan. On mukava, kun valmiit mielipiteet syötetään uutisissa, niin ei tarvitse miettiä mitään itse.

Pentti Haanpää totesi joskus, että kansa on aivan uskomattoman tyhmää uskoessaan kaiken, mitä sille totena uskotellaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (29)
  1. Jukka Laine
    16.7.2019, 09:31

    Kyllä ne tajuavat mitä vikaa aktiivimallissa on, mutta sitä on hyvä käyttää propagandavälineenä. ”Meidän ahkerien rahat jaetaan laiskottelijoille”.

  2. Pentti Haanpää oli varsin monessa asiassa oikeassa ja aikaansa edellä.

    1. Niin oli. Jäljittelemätön ironian mestari porautui niin syvälle yhteiskuntaan, että ne havainnot eivät vanhene koskaan.

Kommentointi suljettu.