Miten aktiivimalli puretaan?

Tänä kesänä aktiivimallista ja sen purkamisesta on puhuttu paljon enemmän kuin sen säätämisestä aikoinaan puhuttiin. Yksi ministeri sanoo yhtä, toinen toista ja kolmas kolmatta. Iltalehden Hanna Gråsten on huomannut, että osa ministereistä ei näytä tuntevan aktiivimallin sisältöä. Jos ei tiedetä mitä ollaan purkamassa, niin ei ihme, että purkamisesta puhutaan mitä sattuu.

Kerrataan vielä. Aktiivimalliin ei sisälly määräaikaishaastatteluja eikä henkilökohtaista ohjausta työnhakuun. Ne otettiin käyttöön jo vuosi ennen aktiivimallia, eikä niitä tarvitse purkaa. Aktiivimalli velvoittaa hakemaan, saamaan ja tekemään palkkatyötä alan työehtosopimuksen mukaisella palkalla 18 tuntia kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana. Aktiivimallin ehdon voi täyttää myös olemalla viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa eli käytännössä jollain kurssilla, tienaamalla 241 euroa yritystoiminnalla tai lyhytaikaisella opiskelulla.

Jos tässä ei onnistu, niin tukea leikataan 4,65 prosenttia. Tämä leikkaus pitää purkaa.

Pääministeri Antti Rinne puhui jo ennen vaaleja aktiivimallin leikkurin purkamisesta. Ihmettelin tätä jo silloin, koska pelkkä leikkurin purkaminen jättäisi edelleen voimaan velvollisuuden saada ja tehdä työtä sekä raportoida asiasta. Tuen maksaja joutuisi seuraamaan aktiivimallin ehtojen täyttymistä ihan turhaan, koska tukea ei enää leikattaisi.

Jos puretaan vain leikkuri, niin aktiivimallin velvoitteet jäävät voimaan. Velvollisuus hakea työtä ja olla työmarkkinoiden käytettävissä on ollut olemassa jo ennen aktiivimallia, eikä kukaan vaadi sen purkamista. Samoin on ollut voimassa velvollisuus osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin, eikä senkään purkamista ole kukaan vaatinut. Näistä kieltäyminen on jo vanhastaan sanktioitu tuen määräaikaisella menettämisellä eli karenssilla, eikä sitäkään ole vaadittu purettavaksi. Yritystoiminnalla ansaitsemista tai opiskeluoikeuttakaan ei vaadita purettavaksi.

Purettavaksi vaaditaan vain sitä mekanismia, joka velvoittaa saamaan ja tekemään palkkatyötä tai täyttämään muuten aktiivisuusehdon tuen leikkaamisen uhalla. Jos puretaan pelkkä leikkuri, niin aktiivimallin velvoitteet jäävät voimaan. Ne menettävät kuitenkin merkityksensä, koska sanktiona oleva tuen leikkaaminen puuttuu. Sen takia pitää purkaa koko aktiivimalli, jonka ainoa tarkoitus oli vain leikata tukea mahdollisimman monelta aktiivisuusehdon täyttämisessä epäonnistuneelta.

En tiedä selvensikö tämä asiaa yhtään. Ehkä on viisainta antaa sellainen neuvo, että kumotkaa kerralla kaikki ne  pykälät, joilla aktiivimallista säädettiin joulukiireiden painaessa päälle vuonna 2017, niin se on siinä. Kumotkaa työttömyysturvalaista sekä aktiivimallin leikkuria että velvoitteita koskevat pykälät, niin palataan aikaan ennen aktiivimallia. Velvollisuus hakea työtä pysyy voimassa, mutta työn saamisessa epäonnistumisesta ei enää rangaista.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (33)
 1. Lauri Koski
  18.7.2019, 10:55

  Työttömyyskorvauksen edellytyksenä on aina ollut, että on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi ja on työmarkkinoiden käytettävissä.
  Tarjotusta työstä kieltäytyminen on johtanut “karenssiin.”
  Nyt uutisoinnista ja poliitikoiden puheista saa käsityksen, että vasta aktiivimalli on tuonut nämä velvoitteet.

  -90 luvun laman seurauksena pitkän työttömyysjakson kokeneena, tiedän mitä tarkoittaa olla työtön ja hakea työtä turhaan.
  Silloinkin oli tarjolla “aktiviteettia”.
  Jouduin osallistumaan kaksi kertaa tällaiselle “käsipäivää” kurssille päivärahan menettämisen uhkan takia.
  Jo silloinkin näitä “koulutuksia” järjestivät yksityiset firmat, jotka varmasti pärjäsivät hyvin.
  Mutta niinhän se lienee ollut kautta aikojen, että humpuukilla pärjää parhaiten.

 2. Ingmar Forne
  18.7.2019, 11:11

  Erinomainen ehdotus. Kun Preussin kuninkaan Fredrik Suuren isä, Fredrik Wilhelm, säästeliäs mies, aikoinaan nousi valtaistuimelle (1713), hänelle tuotiin lista hovin palkkalistoilla olevista. Fredrik Wilhelm nappasi kynän, ja veti pitkän viivan palkkalistan yli, sekä ilmoitti että tästä lähtien kaikki listalla olevat toimet ja virat ovat lakkautettuja. Ei sen aktiivimallinkaan lakkauttaminen nyt niin vaikea pitäisi olla. Edellyttäen tietysti että on kyky tehdä päätöksiä.

  1. Siis tippuivat. Saaplari tätä itse muokkaavia tekstitystä.

Kommentointi suljettu.