Mediakritiikin oppitunti

Mikä on tärkeä uutinen? Millä perusteilla jokin asia nousee uutiseksi, kun taas jokin toinen ei? Minä en tiedä, mutta monesti olen sitä ihmetellyt uutisantia seuratessani. Otetaanpa mediakritiikin oppitunnin aiheeksi kolme eilisen päivän uutista.

Ylen uutisotoimitus oikein selvittämällä selvitti, että juuri sairauslomalta palanneen kansanedustaja Hussein al-Taeen ansioluettelo LinkedIn-profiilissa oli vielä kesäkuussa liioiteltu. Toinen maisterintutkinto puuttuu, ja kansainvälisen politiikan opintoja on korkeintaan vuosi.

Jokainen LinkedInissä oleva tietää, että se ei ole virallinen cv. Siellä työtön puhelinmyyjä voi olla markkinointipäällikkö ja kansainvälisen kaupan asiantuntija kenenkään ihmettelemättä. Lisäksi ulkomailla suoritettujen kansainvälisten tutkintojen ilmoittaminen ja suomentaminen ei ole ihan yksinkertainen asia, kuten Ylen uutisesta näkee. LinkedInin kautta rekrytoivan työnantajan tehtäväksi jää selvittää opintojen ja työkokemuksen aitous.

Olihan al-Taeen profiilissa epäselvyyksiä, mutta oliko asia ihan pääuutislähetyksen arvoinen? Ilmeisesti oli, mutta miksi? Onko tarkoituksena painostaa juuri sairauslomalta tullut kansanedustaja uudelle lomalle vai muuten vain paheksua asiaa? Mitä al-Taeen pitäisi tällä kertaa tehdä, kun viimeksi eivät nöyrät anteeksipyynnöt ja katumus riittäneet? Kansanedustajan tehtävä ei ole tavallinen työpaikka, josta annetaan potkut tai josta erotaan ihan noin vain.

Toinen eilisen uutinen oli Abdirahim Husu Husseinin twiitti, jossa hän sanoi kaikkia perussuomalaisia ja puolueen äänestäjiä sekä kannattajia rasisteiksi. Tästä suuttuneena nurmijärveläinen valtuuttu Maiju Tapiolinna vei asian poliisin tutkittavaksi. Hänen mielestään somalin on aika kotoutua tai poistua maasta.

Näin ajellaan kaksilla rattailla. Vasta kolmisen viikkoa sitten Jussi Halla-aho linjasi, että sananvapaus on oikeutta ilmaista mielipiteitä, vaikka ne loukkaisivat ja häiritsisivät toisia, ja jo nyt somalin on lopetettava turvansoitto. Sananvapaus ei siis koskekaan kaikkia.

Olihan Husu epäkohtelias, mutta ei tästä rikosjuttua saa. Kunnianloukkaus ei täyty, koska Husu ei sanonut ketään nimeltä mainittua rasistiksi. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei myöskään kelpaa rikosnimikkeeksi, sillä minkään puolueen jäsenet, kannattajat ja äänestäjät eivät ole rikoslain tarkoittama kansanryhmä. Tuohon Tapiolinnan esille ottamaan ennakkotapaukseen vedotaan usein virheellisesti, koska sen sisältöä ei tunneta. Siinä afrikkalaistaustainen henkilö tuomittiin kunnianloukkauksesta hänen sanottuaan parkkisakon antanutta pysäköinninvalvojaa päin naamaa rasistiksi.

Tämän olisi kuka tahansa juristi voinut kysyttäessä kertoa toimittajalle, mutta tarkoitus lienee ollut tehdä asiasta uusi juttu selvitysten jälkeen.

Otetaan vielä kolmanneksi esimerkiksi ekonomistien ilmoitus ennätyshalvasta valtionvelasta. Tilanne on kuulemma poikkeuksellinen, koska nyt velkaa saa jopa negatiivisella korolla eli lainaaja maksaa siitä, että Suomi ottaa velkaa. Tilanne oli kyllä ihan sama jo neljä vuotta sitten ja koko edellisen hallituskauden, mutta jostain syystä ekonomistit, poliitikot ja uutistoimitukset eivät sitä huomanneet. Neljä vuotta itkettiin valtion velkaantumista tulevien sukupolvien piikkiin, vaikka velkaa olisi kannattanut ottaa. Ei otettu, vaan leikattiin ja säästettiin Suomi kuntoon samalla kun valtion omaisuutta myytiin ja rahat laitetiin Vake Oy:n kassakaappiin ohi eduskunnan budjettivallan.

Onhan tässä myöhäisherännäisyydessä se hyvä puoli, että nyt Rinteen hallituksen ei tarvitse myydä omaisuutta edellisen hallituskauden tuhojen korjaamiseksi, vaan se voi ottaa velkaa. Oppositiollakaan ei voi olla asiaan nokan koputtamista, sillä velan ottaminen negatiivisella korolla ei ainkaan olisi tulevilta sukupolvilta pois.

Semmoinen uutispäivä oli eilen. Saa nähdä mitä kaikkea meille tänään kerrotaan. Tai ehkä olisi viisasta jättää uutiset väliin ja mennä uimarannalle nauttimaan hellepäivästä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (57)
 1. Mieltenmuokkausta.

  Rinteen hallituksen maine on yhtä hyvä kuin mediassa kerrotaan. Rauhantaeen valkoisista valeista ja vappusatasista tehdään numero, koska näin päällimmäisenä mieleen jää, että SDP:hen ei voi luottaa.

  Tulee mieleen Valtakunta ja Alfred Hugenbergin mediaimperiumi: konservatiivien johtohahmona Hugenbergin intresseissä oli antaa mediatukea natseille horjuttaakseen vasemmistoa. Tällainen manipulointi kostautuu sitten demokratian kustannuksella kaikille. Meitä odottaa Unkarin tie: persujen vaalivoiton jälkeen vain taivas on rajana fasismin nousulle.

  Rinteen hallitus on sentään nyt saanut luvan rahoittaa sosiaalinen ohjelmansa lainarahoin.

  1. Laura Huhtasaari ja Jyrki Katainen plagioivat opinnäytteensä. Missä he nyt ovat? Eduskuntaspede Juhana Vartiainen on ratsastanut isänsä luennoilla aivan häpeilemättä. Herrasen oma koulutus tuntuu aika heppoiselta. Makoillut jonkin aikaa jossain englantilaisessa korkeakoulussa. Merkkihenkilöiden lahjattomat pojat siirretään usein ulkomaille opiskelemaan tai peräti stipendiaateiksi.

   1. Se oli Jari Vilen joka gradunsa plagioi ja koristeltiin sitten suurlähettilään stauksella. Ei kai kovasti haittaa vaikka tarkastaisi myös kommenteistaan faktat?

    1. Pekka Haavisto maailman pankin kuvernööri on aika hauska kans, ja liiottelua tainnut pahemminkin harrastaa kun vallan portaita on kivunnut, ja kova palkkaisia duuneja menestyksellä hakenut.

 2. “Kansanedustajan tehtävä ei ole tavallinen työpaikka, josta annetaan potkut tai josta erotaan ihan noin vain.”
  Ei olekaan ja sen vuoksi siellä pitäisi olla rehellisiä ihmisiä joiden ei tarvitse katua sanomisiaan tai selitellä ilmoitteluaan (LinkedIn) somessa.
  Tämä koskee tietysti kaikkia edustajia, ei vain tässä mainittua edustajaa.
  Harmi, ettei kansanedustajan tarvitse olla “rehellinen ja taitavaksi tunnettu” kuten ministerin. Tästäkin kyllä näytään poikkeavan ainakin puolustusministerin osalta. Mielestäni rikoksesta vankeuteen tuomittu ei ole sellainen. Sehän tietysti on vain oma mielipiteeni.

  1. Edellytän myös kansanedustajalta tarkkuutta ja rehellisyyttä omasta osaamisesta kertoessaan, LinkedIn on vain hyvin kärkäs jo itsessään liioittelemaan tutkintoja. Merkkasin sinne joskus suorittaneeni osan eräästä korkeakoulututkinnosta, mutta jostain syystä se oli muuttunut ajan kuluessa muotoon, että olisin suorittanut sen tutkinnon kokonaan.

   Odotan samanlaista tutkimusta ja penkomista kaikkien kansanedustajien kohdalta, tosin en aio pidätellä henkeäni odotellessa.

   1. Eija Niskanen
    23.7.2019, 12:45

    Facebookiin ja LindedIniin sekä eri työpaikkojen valmiisiin nettirekrykaavakkeisiin on yllättävän vaikea täyttää keskeneräisiä koulutuksia, pätkä- ja osatyöpaikkoja tai keikkoja sinne tänne. Esim. itse olen tehnyt jo 10 vuotta 2 kuukauden pätkän joka vuosi samalle työnantajalle. Kun merkkaan sen noihin eri paikkoihin, näyttää siltä, kuin olisin ollut 10 vuotta kokoaikatyössä samalla työnantajalla. Näin näitä täyttelevät muutkin, olen huomannut.

    1. Taina Lehtisalo
     23.7.2019, 13:22

     Itse olen tahkonut myös tuon LinkeInin kanssa. Alkanut koulutus on tärkeä saada näkymään, jotta saisi harjoittelupaikkaa ja muuta kontaktia, mutta koulun saa vain listaukseen ikään kuin se olisi jo suoritettu. Itse kirjoittelin selityskenttään että 150/210 op suoritettu. Mutta valmistumistittelillä pitää siellä mennä etupainotteisesti. Myös monilla työnahakusivustoilla kysytään tutkintoa. Sen jälkeen vasta että onko suoritettu 50 % tai 85% tai 100 %.

Kommentointi suljettu.