Jos populismia haluatte…

-Jokohan olisi tullut aika pitää uudet vaalit, jotta saadaan perussuomalaiset pääministeripuolueeksi?

Tällainen kommentti sattui aamulla ensimmäiseksi silmiin Helsingin Sanomien julkaistua uusimman puoluekannatuskyselyn tulokset. Otsikkoon on mukavasti saatu laitettua vielä tutkijan ihmettely asian harvinaisuudesta.

Sekä uutinen että erityisesti kommentti kertovat vahvasti populismin noususta. Näitä kannatusmittauksia tehdään joka kuukausi kaksin kappalein, ja aina niistä päiväksi saadaan pääuutinen. Kun gallupit eivät perussuomalaisten kannalta näyttäneet hyvältä, niin silloin gallupit eivät äänestäneet. Nyt vaalit pitäisi järjestää heti, kun gallupit näyttävät hyvältä.

Populismin noususta on maailmalla ikäviä esimerkkejä Donald Trumpista ja Boris Johnsonista alkaen. Vaaleilla valitaan päättäjiä, jotka eivät näytä tietävän mistään mitään eivätkä haluakaan tietää, koska tärkeintä heille on kertoa äänestäjiä miellyttäviä asioita. Onko tarina totta vai ei, se on toinen juttu, mutta näin nämä asiat koetaan, kuten perussuomalaisten puoluesihteeri takavuosina sanoi.

Millaisilla tarinoilla kansaa sitten miellytetään? Se onnistuu helposti asettumalla poliittisesti kaikkein tietämättömimmän kansalaisen asemaan ja puhumalla ja tekemällä vielä tyhmempiä kuin hän. Voi vaikka tehdä rikosilmoituksen Facebookista, vaikka jo pelkällä Facebookissa olemisella on sitoutunut noudattamaan Facebookin sääntöjä. Voi myös uhota vievänsä asian EIT:n ratkaistavaksi, vaikka EIT ei ota käsiteltäväkseen asiaa ennen kuin kaikki kotimaiset oikeusasteet on käyty läpi. Ei kannata sanoa ääneen, että poliisi vasta selvittää onko asiassa syytä aloittaa esitutkinta, eikä asia koskaan tule menemään edes käräjäoikeuteen. Voi luottaa siihen, että media uutisoi asian, koska populismista uutisoiminen tuo lukijoita.

Voi puhua EU-parlamentissa läpiä päähänsä luottaen siihen, että media julkaisee puheen sanasta sanaan lukuunottamatta niitä sanoja, joista kukaan ei saanut selvää. Onhan puhuja kansanmies ja suorapuheinen sahuri, joka näkyminen julkisuudessa tuo klikkauksia ja mainostuloja.

Media julkisuuden antajana on populistin paras ystävä ja suosion tae. Ei ole väliä mitä puhutaan, kunhan puhutaan huomiota herättävällä tavalla. Tosiasioista ei kannata piitata tippaakaan, sillä elämmehän totuudenjälkeistä aikaa. Osa mediasta muuttui köyhiä kurittavan hallituksen tukijasta köyhien ylimmäksi ystäväksi rupeamalla uutisoimaan virheellisesti ja tarkoitushakuisesti Rinteen vappusatasesta. Populismin tukemisen innossa on unohtunut, että populisti ei piittaa köyhistä, vaan pitää sosiaali- ja työttömyysturvaa turhana luksustoimintana. 

Jos populistit pääsevät valtaan, niin kukaan ei tiedä mitä tapahtuu, sillä populistilla ei ole mitään varsinaista ohjelmaa yhteiskunnan kehittämiseksi. Populisti ajattelee, että kun maahanmuutto kielletään ja ilmastonmuutos kiistetään, niin loput asiat hoituvat jotenkin itsestään. Uudet vaalitkin voidaan valtiosäännöstä piittaamatta järjestää gallupien niin kertoessa.

Eduskuntavaaleihin nyt kuitenkin on aikaa melkein neljä vuotta, joten populisteilla on aikaa julistaa sisällötöntä sanomaansa ja nostaa kannatustaan. Mitä sitten tapahtuu, se on toinen juttu, mutta sitten moni kokee asiat ihan eri tavalla.

Jotkut eivät ole lukeneet tätä juttua edes tähän asti, vaan ovat jo kirjoittaneet ilkkuvan kommentin punikin peppukivusta. Heille ja muillekin tiedoksi, että minulle on yhdentekevää miten seuraavissa vaaleissa käy. Demokratiassa kansa päättää, ja kansa myös kärsii päätöstensä seuraukset.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (82)
  1. Saku. Tuo oli todellinen sananvapauden helmi. Ketään panettelematta annoit osaavalle ajattelemisen aihetta.
    Täällä Kreikan saaristossa pikkuyrittäjän hotellilla, nyt ja ennenkin, olen kuullut jotain tyyliin: “Ne herrat Ateenassa”.

    Meinaan jotta ei kaikki ole aina miltä näyttää.

  2. Hallitus on istuntu muutaman kuukauden ja siitäkin suuren osan ovat ainakin virkamiehet olleet kesälomilla ja nyt jo tiedetään, ettei hallitus pidä lupauksiaaan. Varsinkin iltapäivälehdet ovat tätä julistaneet. Yksioikoisuudessaan niiden jutut satavat persujen laariin.
    Mutta ollaan opitimisteja. Kun hallitus ehtii suunnitella ja pohtia ja saa aikaan hyviä uudistuksia, ehkä suunta vielä muuttuu.

    1. työtön nro 716796
      31.7.2019, 14:42

      Nimenomaan, kun hallitus alkoi heti lomailla perustamisensa jälkeen, ei tästä mitään tule. En kyllä muista, että koskaan siitä olisi aikaisemmin valitettu näin paljon, kun hallitus nimitetään keväällä/kesällä ja “hallitus jää sen jälkeen kesälomalle”. 🙂

    2. Aina asiallisesti
      1.8.2019, 21:23

      Hei haloo. Rinteen hallitus on istunut vasta puolitoista kuukautta. Ei ole asiallista tuomita, ettei se ole saanut aikaan mitään. Hallitus on asettanut monia työryhmiä selvittämään mm. työllisyyteen liittyviä kysymyksiä. Niiden selvittyä hallituksella on työkalut tehdä päätöksiä.

Kommentointi suljettu.