Vakaasti ja arvokkaasti

Muistan vielä ajan, jolloin kansalaiset esittivät kritiikkiä kansanedustajien toiminnasta ja päätöksistä. Siihen aikaan sananvapaus suojeli kansalaisia vallanpitäjiltä. Nyt ajat ovat muuttuneet niin paljon, että kansanedustaja solvaa kansalaisia omaan sananvapauteensa vedoten.

Eilinen juttuni perussuomalaisten poliittista poliisia koskevasta salaliittoteoriasta sai aikaan mielenkiintoista keskustelua. Teoriaan eivät takuulla usko edes kaikki perussuomalaiset, mutta jotkut uskovat. Yksi uskossaan vahvimmista näyttää olevan kansanedustaja Jani Mäkelä, joka ei kuitenkaan edes yritä perustella uskoaan. Hän hyökkää suoraan epäilijöiden kimppuun.

Näin siis kansanedustaja (PS), eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu ja valtuuston 2. vpj, joka ilmoittaa olevansa reilusti suomalaisen puolella. Koko ketjun voi lukea täältä. Palataan tähän suvakkipoliisien salaliittoon myöhemmin, mutta mietitään ensin kansanedustajan käytöstapoja.

Perustuslain 31 §:n 2 momentin mukaan kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Kuten Mäkelä tuossa ketjussa ihan oikein sanoo, niin tiukasti tulkiten lainkohta koskee vain käyttäytymistä eduskunnassa, jossa puhemies valvoo sen toteutumista. Ihan yleisesti sitä kuitenkin pidetään sopivana käytösohjeena myös eduskunnan ulkopuolella.

Jo­kai­nen yk­sit­täi­nen kan­sa­ne­dus­ta­ja muok­kaa ku­vaa edus­kun­nas­ta. Kun kan­sa­ne­dus­ta­ja on va­lit­tu edus­ta­maan Suo­men kan­saa, jol­le val­ti­o­val­ta Suo­mes­sa kuu­luu, myös va­li­tun tu­lee suh­tau­tua teh­tä­vään­sä kun­ni­oit­ta­vas­ti, kirjoitti Suomenmaa jo vuosia sitten.

Nyt elämme siis aikaa, jolloin kansanedustaja hyökkää avoimesti kansalaisen kimppuun. Kuten kuvakaappauksessa sanon, niin perussuomalaisten omien tapojen tapojen mukaan minun pitäisi nyt tehdä rikosilmoitus kunnianloukkauksesta. Jos perussuomalaisten sanominen rasisteiksi on rikosilmoituksen arvoinen teko, niin sama koskee demarin sanomista kommunistiksi. Tästä logiikasta kerroin kuukausi sitten.

Mutta antaapa olla. Mäkelä edustaa omien äänestäjiensä ja oman puolueensa arvoja ja tuo ne kiitettävän rehellisesti esille. Niiden mukaan kaikki eri mieltä olevat ovat vähintään ulisevia kommunisteja, ja käytöstavoilla ei ole mitään merkitystä. Se on hänen ja hänen puolueensa häpeä.

Mutta katsotaanpa nyt tuota politisoituneen poliisin salaliittoa, jonka Mäkelä näkee selkeästi. Hän juhli salaliiton paljastumista muun muaassa Ville Niinistön kanssa käymässään keskustelussa.

Poliisissa on siis vihreiden myyriä, jotka yrittivät kaapata poliisin vihapuheyksikön. Yksi paljastui, mutta heitä on siellä vielä monta jäljellä. Ajatelkaa, että kansanedustaja ihan oikeasti uskoo tällaista vainoharhaisuutta lähentelevää höpinää. Hän ei ole läheskään ainoa, sillä viime päivien keskustelusta päätellen hänen edustamassaan puolueessa tämä usko on vahva ihan puolueen puheenjohtajasta alkaen.

Tämä ei ole enää politiikkaa, vaan suorastaan oikeusvaltion periaatteita ja laillista yhteiskuntajärjestystä vastaan hyökkäämistä. Sellaista on joskus sanottu myös kapinaksi.

Jos oppostiopolitiikkaa tehdään näin vakaasti ja arvokkaasti, niin sääliksi käy tämän puolueen jäseniä ja äänestäjä. Eduskunnassa ruvettiin jo lähes vuosi sitten opettamaan käytöstapojen alkeita, mutta tapakasvatuksen tuloksia ei vielä näy.

***

Tätä juttua ei voi kommentoida. Vielä muutama vuosi sitten kuraa heittivät kiljunatsit nimimerkillä aamuyön tunteina, mutta nyt sitä tekee jo kansanedustaja omalla nimellään. Tässä blogissa sitä ei sallita, vaikka eduskunnassa se näyttääkin olevan hyväksyttyä.

puheenaiheet laki politiikka yhteiskunta
Kommentit (0)