Loputon suo

Abdirahim “Husu” Hussein tuskin arvasi millaisen reaktion sai aikaan sanoessaan kaikkia perussuomalaisia ja heitä äänestäneitä rasisteiksi. Hän ilmaisi mielipiteensä, kuten nykyisin on tapana sanoa, mutta se oli liikaa monille. Ainakin kansanedustaja Jouni Kotiaho, nurmijärveläinen valtuutettu Maiju Tapiolinna ja muutama muu perussuomalainen paikallispoliitikko ovat tehneet rikosilmoituksen, ja sosiaalisessa mediassa ilmoittautuu jatkuvasti uusia rikosilmoituksen tehneitä.

Vauhtia ilmoitusten tekeminen saa koko ajan lisää sosiaalisesta mediasta, ja siihen kannustaa erityisesti eilinen rikosoikeuden professori Matti Tolvasen haastattelu Helsingin Sanomissa. Tolvanen sanoi, että periaatteessa kyseessä voisi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan, mutta varmuutta tästä ei ole. Ei ole olemassa yhtään sellaista oikeuden päätöstä, jossa puolueen jäseniä ja kannattajia pidettäisiin kansanryhmänä.

Tämä Tolvasen pohdinta tulkittiin yksiselitteisesti niin, että kyseessä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Niinpä kaikki kynnelle kykenevät pikkupoliitikot ja somesuuruudet kirjoittelevat tälläkin hetkellä rikosilmoituksia. Sillä tavalla voi saada nimensä ainakin paikallislehteen ja tuhlata veronmaksajien rahoja. Poliisin on käytävä läpi jokainen rikosilmoitus, vaikka ne kaikki onkin tehty yhdestä ja samasta asiasta.

En nyt viitsi puhua siitä, että eniten sananvapautta vaatineet ja sen puuttumista valitelleet ovat nyt joukolla käyttämässä oikeuslaitosta tukkiakseen Maiju Tapiolinnan sanoin somalin turvan. Viittaan vain oikeudenkäyntiin, jossa Johanna Vehkoo tuomittiin Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Siitä voitte lukea täältä. Itselle vaaditaan rajattomia oikeuksia, mutta toiset halutaan samojen oikeuksien käyttämisestä tuomiolle.

Olen samaa mieltä kuin eilenkin, eli poliittinen puolue ei mielestäni ole lain tarkoittama kansanryhmä. Tätä näkemystäni tulee Valtakunnansyyttäjänviraston työryhmän vihapuhetta koskeva raportti vuodelta 2012. Se ei ole lainsäädäntöä, mutta se linjaa syyttäjälaitoksen toimintaa. Jos vastoin odotuksiani Husu Hussein päätyy syyteytyksi ja tulee tuomituksi, niin sitten ollaankin liemessä.

Jos yksi puolue tulkitaan kansanryhmäksi, niin silloin kaikki muutkin puolueet ovat kansanryhmiä. Sitten jokainen SDP:n jäsen, kannattaja ja äänestäjä voi tehdä rikosilmoituksen aina, kun joku sanoo demareita kommunisteiksi ja viittaa Stalinin vainoihin. Jokainen vihreä voi tehdä rikosilmoituksen aina, kun joku sanoo vihreitä fillarikommunisteiksi ja suvakeiksi. Suvakki tulee sanoista suvaitsevainen ja vajakki eli vajaamielinen, joten väite on samalla tavalla kiihottamista kansanryhmää vastaan kuin perusuomalaisten sanominen rasisteiksi. Jokainen vasemmistoliiton jäsen, kannattaja ja äänestäjä voi tehdä rikosilmoituksen aina, kun puoluetta syytetään antifan ja anarkistien vahingonteoista ja oletetuista väkivaltaisuuksista. Kokoomuslaiset voivat tehdä rikosilmoituksen lahtariksi sanomisesta ja kristilliset vertaamisesta kaiken kieltäviin talibaneihin. Ja niin edelleen, loputtomiin.

Sitten ollaankin suossa, jos poliittista retoriikkaa ruvetaan käsittelemään kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Se suo on loputon, mutta toisaalta sitä lähdettiin rämpimään jo Vehkoon tapauksessa. Nyt pitää vain päättää jatketaanko matkaa, vaikka suo käy koko ajan upottavammaksi.

puheenaiheet laki yhteiskunta politiikka
Kommentit (78)
 1. Harriet Hannon
  26.7.2019, 11:19

  Mietin onko rasistiksi sanominen mielipide jos rasismi on määritelty eikä henkilö täytä näitä määritelmiä ? Eikö silloin pitäisi “todistaa”että kaikki suomalaiset ovat rasisteja ?
  Selvennykseksi että kannatan sekä sanan-että mielipiteen vapautta mutta myös sananvastuuta.

  1. Tatu Itkonen
   26.7.2019, 13:31

   Miten niin “kaikki suomalaiset?” Persuja ja heidän kannattajiaanhan tässä on vain herjattu.

   1. Kur persu herjaa muita on se sanan vapautta mutta kun sanoo perusa rasistiksi on se herjausta. Totuuden sanojia onkin aina vihattu.

   2. Jake Ronimus
    26.7.2019, 15:04

    No, itse asiassa tämä hässäkkähän lähti liikkeelle Husseinin lausunnosta “Suomi on rasistinen maa”, mistä ei vielä lähtenyt varsinainen hullunmylly käyntiin, mutta sen sijaan kommenteissa käydyn myräkän seurauksena yltyi hän kertomaan mielipiteensä perussuomalaisista.

    Tuosta alkuperäisestä väitöksestä voisi periaatteessa ottaa herneen nenään kuka tahansa suomalainen, omista syistään (itse vasemmistolaisena arvasin, kenestä Hussein puhui jo ennen räikeämpää kannanottoaan, joten en ottanut itseeni; kaikilla lienee edes jonkin verran petrattavaa asenteissa kuitenkin. Tuumin vain alun perin, että tästä voi vielä tulla ikävä ja pitkällinen juttu. Ja niinhän tästä tulikin).

   3. Harriet Hannon
    26.7.2019, 17:06

    Kiitos korjauksesta. Mielikuva”kaikista suomalaisista”oli liian vahva. Joskin on kyllä sanonut että Suomi on rasistinen maa. Silti se, että kyseenalaistin sen, että voiko rasistiksi leimaaminen olla todella mielipidekysymys, ei muutu. Oli sitten kyseessä PS,sen kannattajat tai äänestäjät. Mutta kuten joku jo vastasi:ehkä.periaattessa.mutta. Tämä kyllä antaa kyseenalaisia vapauksia nimitellä ketä tahansa miksi tahansa.

    1. Kauheaa saivartelua!

     Tässä maassa on ihmisiä tapettu, ammuttu mäkirinteisiin ja poljettu suohon niin että kaikkien hautapaikkakaan ei ole tiedossa. Heitä on haettu jopa eduskunnasta kesken istunnon pieksettäväksi. Meillä oli neljä vuotta ministerinä ihminen, jonka mukaan tämä toiminta oli rehevän maalaishuumorin ryydittämää hevosenleikkiä. Yksikään maiju tapionlinna ei evää väräyttänyt tällaisten lausuntojen jälkeen.

     Historiaa tuntemattomia tolloja voi jokainen poliittista valtaa hamuava taluttaa korvasta mihin suuntaan hyvänsä. Tätä tämä on. Neverheard maiju tapionlinnasta tuli valtakunnallinen kuuluisuus, lipunkantaja vapahtajan ja Mestarin johtaman kulkueen keulassa.

     Pitäisi nauraa, mutta ei oikein osaa…

     1. Kuka oli tämä ministeri. En jaksa kaivaa tietoa.

      1. Jussi Niinistö.

 2. Antti Järveläinen
  26.7.2019, 11:20

  Suomi on pitkähkö maa etelä-pohjois -suunnassa. Oikeusistuin tuomiot käyvät sitä kummallisemmiksi mitä pohjoisemmaksi mennään.

  1. Paremminkin itäpuolen ylempiaste vapauttaa kokonaan tai vähentää tuomioita kun suomalaismies törttöilee.

Kommentointi suljettu.