Media ja todellisuus

Media ei pelkästään kerro todellisuudesta, vaan se myös muokkaa käsityksiä siitä. Erityisesti politiikan uutiset ja poliittiset kolumnit suorastaan luovat todellisuutta. Viime kevään vaaleista asti mediassa on puhuttu vappusatasen kutistumisesta puoleen tai jopa alle, vaikka sitä ei koskaan ole luvattu antaa kerralla. Mediarummutus on muokannut käsityksen todellisuudesta sellaiseksi, että jokaisen lehden tekstiviestipalstalla ja jokaisen huoltoaseman parlamentissa irvistellään vappusatasen kutistumisesta.

Ja jotta tästä asiasta ei taas ruvettaisi vänkäämään kanssani, niin lukekaa Antti Rinteen vappuna 2018 pitämä puhe täältä. Se on se kuuluisa alkuperäislähde, jota kukaan ei tunnu löytävän.

Ihan samaa todellisuuden muokkaamista tapahtuu päivittäin. Eilen Uusi Suomi kertoi otsikkotasolla työministeri Timo Harakan sanoneen, että työttömiä varten keppi on aina hallituksen käden ulottuvilla. Niin Harakka oli valitettavasti sanonutkin, mutta sitä ennen hän puhui velvollisuudesta noudattaa työllistymissuunnitelmaa, sosiaaliturvan varassa olevien velvoitteista ja toimeentuloturvan leikkurista.

Nämä kaikki ovat olleet voimassa olevaa lainsäädäntöä jo kauan. Työttömällä työnhakijalla on velvollisuus noudattaa työllistymisuunnitelmaa, olla työmarkkinoiden käytettävissä, hakea työtä ja ottaa vastaan tarjottu työ sillä uhalla, että hänen työttömyystukensa maksaminen keskeytään. Silloin hän joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, mutta työnhakijan velvollisuudet säilyvät. Jos hän ei vieläkään niitä noudata, niin hänen toimeentulotukeaan leikataan 20-40 prosenttia.

Tässä ei ole mitään uutta sellaiselle, joka tuntee nämä asiat. Valitettavan moni ei tunne, ja niinpä eilisestä lähtien sosiaalisessa mediassa on lukijasta riippuen joko kauhisteltu tai kiitelty Harakan lausuntoa. Että semmoistako kepin antamista se on tämänkin hallituksen aikana tai että nyt toimenpiteet ovat oikeat, mutta riittämättömät.

Jälkiviisaana totean vain, että Harakan ei olisi kannattanut puhua kepistä mitään, vaan hän olisi vain voinut todeta, että työnhakijan velvoitteet ovat samat kuin olivat jo ennen nyt purettavan aktiivimallin aikaa.

Tänään Uusi Suomi kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sanoneen, että hallituksen lupaama 0,7:n hoitajamitoitus onkin vain 0,5. Tästä saadaankin taas uusi vappusatanen, ja taas asiaa tuntematon yleisö pääsee ilkkumaan lupausten pettämisestä.

Totuus kuitenkin on, että tällä hetkellä laissa ei ole säädetty hoitajamitoituksesta yhtään mitään, vaan tämänhetkinen mitoitus 0,5 on vain hoitosuositus. Kuten viime kevään aikana huomattiin, niin sitä rikottiin surutta ja sanktiotta. Mitoituksen ottaminen lakiin on selkeä parannus, ja portaittainen nosto tekee parannuksesta vielä selkeämmän.

Näin muokataan mieliä ja luodaan todellisuutta. Varsinkin politiikkaa koskevista uutisista pitää ehdottomasti lukea muutakin kuin otsikko, ja ymmärtämistä edistää oikea tieto asioista. Pelkän otsikon lukeneet ja asiasta tietämättömät ovat sitten niitä, jotka vievät väärää viestiä tehokkaasti eteenpäin. Ehkä näitä raflaavasti otsikoituja uutisia tehdäänkin juuri heille.

Poliitikkojen olisi syytä ottaa oppia Fingerporin onnettoman kaupunginjohtaja Homeliuksen vaikeuksista median kanssa.

Kuva: Pertti Jarla, Fingerpori

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (24)
 1. Martti Kuusela
  25.8.2019, 13:33

  Osmo A. Wiion viestinnän viides laki: ”Joukkoviestinnässä ei ole tärkeätä se, miten asiat ovat vaan miten asiat näyttävät olevan.”

  1. Risto Kohonen
   27.8.2019, 19:06

   Näin näyttää olevan.Kansalaiset muodostavat mielipiteensä kauppakäynnillään lähimarketissa iltalehtien lööppien mukaan. Toivottavasti olen nähnyt väärin.Eivät ihmiset ole niin tyhmiä, eiväthän.

 2. Pitkäaikaistyötön
  25.8.2019, 13:44

  “Lukee kuin piru raamattua”. Siis PIRU lukee raamattua. Kysymys median edustajille ja öyhöttäjille: oletko ja/tai haluatko olla piru sarvineen, sorkkineen ja karvoineen?

Kommentointi suljettu.