Mediakasvatusta

Mediakasvatuksella opetetaan havaitsemaan ja tarkastelemaan median vaikutuksia ja merkityksiä, ja sen tavoitteena on kehittää medialukutaitoa. Sitä voidaan antaa myös medialle itselleen.

Eilen illalla testasin yhden mediatalon Facebook-sivun kommentoinnin moderointia. Kerroin siitä heti blogissani, mutta koe näkyy jatkuvan MTV-uutisten sivulla vieläkin. Eri sivujen kommentointia paljon seuranneena ja omia sivujani moderoineena tiedän, millaista tavaraa sosiaalisessa mediassa nykyisin suolletaan. Erityisen paljon eri rikosten tunnusmerkistön täyttävää puhetta osasin odottaa Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim “Husu” Husseinin postissa saamaa hirttonarua koskevaan uutiseen, joten lupasin seurata kommentointia ja sen moderointia. Siitä luvattiin pitää huolta.

Luvata ja pitää lupaus ovat kaksi eri asiaa, kuten sivulta voi vieläkin huomata. Ihan odotetusti iso osa kommentoinnista kohdistui minuun henkilökohtaisesti. Husu Husseinia arvosteltiin tietenkin enemmän kuin hirttoköyden lähettäjää, koska Husu on kuuulemma saamansa postin ansainnut. Välillä kiireitään valitteleva sivun ylläpito salli ilmiselvästi rikoksen tunnusmerkistön täyttävän kommentoinnin kauan ennen sen poistamista, ja henkilöön kohdistuviin solvauksiin ylläpito ei näköjään aiokaan puuttua. Tämä ei ihmetytä minua ollenkaan, sillä jos kaikki epäasiallinen kommentointi poistettaisiin, niin juuri mitään ei jäisi jäljelle.

Epäasiallisella kommentoinnilla tarkoitan kaikkea rikoksen rajoilla keikkuvaa epäasiallista ilkkumista, lällättelyä, verhottuja uhkauksia, itkupotkuraivareita ja muuta sellaista tavaraa, jolla ei ole mitään tekemistä asiallisen keskustelun kanssa. Se on pelkkä palstantäytettä, jota suoltamaan vuosia jatkunut heikko tai olematon moderointi on opettanut ihmiset tuottamaan ja joka on ajanut asialliset keskustelijat sivuilta pois kokonaan. Öyhöttäjät ovat valloittaneet suunnilleen kaikki keskustelupalstat ja uutisten kommenttiosiot.

Media saa syyttää tästä tasottomuudesta vain itseään. Klikkijournalismi ja heikko moderointi saavat ihmiset palaamaan sivuille yhä uudelleen, ja juuri sitä myös öyhöttäjät haluavat. Median ja öyhöttäjien edut ovat yhteneväiset, sillä media haluaa klikkejä ja öyhöttäjät palstatilaa. Öyhöttäjät valtaavat joka ikisen heidän mellastamisensa sallivan alusta täydellisesti ja karkottavat kaikki asialliset kommentoijat.

Öyhöttäjillä tarkoitan äärioikeistolaisten rasistien lisäksi myös niitä vailla käytöstapoja olevia, jotka haluavat vain törkeillä ja ilkkua sananvapauden nimissä. Sananvapauden nimissä se myös sallitaan, sillä pitäähän sitä saada sanoa.

Minä olen eri mieltä. Mitä tahansa ei tarvitse sallia, eikä moderointi ole edes vaikeaa. Jos minä pystyn siihen kahdella Facebok-sivulla ja Twitterissä yksin, niin kyllä isot mediatalot pystyvät siihen kaikilla alustoillaan. Kyse on halun puutteesta tai suoranaisesta kyvyttömyydestä.

Törkeily sallimalla saadaan kyllä klikkauksia, mutta suosio on suoraan verranollinen paskan määrään. Molemmat kasvavat samaan tahtiin, ja tulokset näkyvyt kaikkialla. Lyhytnäköinen ajattelu kostautuu uskottavuuden menetyksenä, ja aika monen median kohdalla se alkaa olla mennyttä.

Itsepähän ne itselleen sitä tekevät. Mediakasvatuskokeeni osoitti kuitenkin sen, että tuntoja voi kolkutella.

Nyt haastankin kaikki ne kuuluisat tolkun ihmiset mukaan talkoisiin siivouttamaan median kommenttipalstoja ja somesivuja. Menkää kertomaan mielipiteenne kommentoinnin ja moderoinnin tasosta piittaamatta väistämättä niskaanne satavasta sonnasta. Sonnan heittäminen on heittäjän ja sen sallivien häpeä, ei muiden.

***
Ihan kasvatusmielessä tätä juttua ei voi kommenoida.

puheenaiheet laki yhteiskunta
Kommentit (0)