Rahaa kotisohville

-Kikyä pitää jatkaa, jotta saadan työhaluttomat töihin ja tuet pois laiskureilta. 

Kun satunnainen keskustelukumppani aloittaa tällä tavalla, niin ei voi kuin ihmetellä tietämättömyyden tuomaa varmuutta. Yhdessä lauseessa menevät iloisesti sekaisin kiky, aktiivimalli ja työttömälla jo kauan ennen niitä olleet velvoitteet ja sanktiot. Ei ihme, attä tällainen puhuja seuraavaksi vaatii hallituksen kaatamista, että saadaan työttömät kuriin ja töihin.

Näitä ihmisiä on yllättävän paljon. Jatkuvasta uutisvirrasta he poimivat omaa näkemystään ja ennakkoluulojaan tukevat asiat ja sekoittavat kaiken ehdottomaksi totuudeksi. Epäilemättä se heille itselleen sitä onkin. Asioista oikeasti selvillä oleva ei voi kuin pudistella päätään ja yrittää selittää. Se taas ei onnistu, koska asiat varmaksi tietävä ei kuuntele. Sen näkee ensin epäuskoisesta ilmeestä ja sitten harhailevaksi käyvästä katseesta.

Jos ja kun törmäätte tällaisiin tuttuihinne, niin kertokaa tiivistetysti muutamia faktoja.

Kikyllä ei ole mitään tekemistä työttömien kanssa, vaan se koskee vain työssä olevia. Sillä työaikaa pidennettiin kuusi minuuttia ja julkisella sektorilla leikattiin lisäksi lomarahoja.

Aktiivimallin ainoa tarkoitus oli leikata työttömien tukia ja tehdä työttömyydestä entistä epämukavampaa. Samalla säästettiin valtion rahoja. Aktiivimallin mukaan työttömän on saatava ja tehtävä palkkatyötä alan TES:n mukaisella palkalla tietty tuntimäärä tai osallistuttava työvoimapoliittiseen koulutukseen. Jos työtä ei saa tai kurssille ei mahdu, niin tukea leikataan 4,65 prosenttia.

Jo kauan ennen aktiivimallia on työttömällä ollut velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, olla työmarkkinoiden käytettävissä, hakea työtä ja ottaa vastaan tarjottu työ. Jos hän ei näin tee, niin hän menettää kokonaan tukensa määräajaksi ja joutuu turvautumaan toimeentulotukeen. Sitä alennetaan lisärangaistuksena 20 prosenttia, ja toistuvasta teosta alennus on 40 prosenttia. Näihin ei ole tulossa muutosta.

Viimeistään tässä vaiheessa juttukumppaninne kertoo tutultaan kuulemansa varman tositapauksen, jossa työtön on kieltäytynyt työstä, koska saa enemmän rahaa olemalla työtön. Voitte sanoa, että peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat 32,40 euroa arkipäivältä, ja siitä maksetaan enemmän ennakonpidätystä kuin samansuuruisesta työtulosta. Toimeentulotuen perusosa on 497,29 euroa kuukaudessa, ja siitä kieltäytymisen seurauksena tuleva alennus 20 prosenttia on 99,45 euroa.

Voitte siis sanoa, että aika huonoa palkkaa on kertomassasi tapauksessa tarjottu, jolloin tuttunne vaihtaa nopeasti puheenaihetta vaikkapa kalastukseen. Mielipidettään hän ei kuitenkaan muuta, sillä tehän puhutte hänen mielestään vain Rinteen hallitukselle myönteistä politiikkaa. Hallitus kun aikoo ruveta taas kantamaan rahaa sinne kotisohville lopettamalla sen kikyn.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (65)
 1. Ulla Vehaluoto
  31.8.2019, 12:58

  Dunning-Krugerin efekti eli tietämätön enemmistö luulee tietävänsä, osaavansa.

  http://www.tervettaskeptisyytta.net/niin-tietamaton-etta-luulee-tietavansa/

 2. Ulla Vehaluoto
  31.8.2019, 13:10

  Työttömiä pitää rangaista, koska he eivät ole tehneet mitään. He ovat syyllistyneet olemaan olemassa, lisäksi he ovat syyllisiä siihen että perustuslaissa taataan ihmisille perusoikeudet, mukaan lukien sosiaaliturva työttömyyden aikana.

  Perustuslaissa velvoitetaan kansanedustajat noudattamaan totuutta ja oikeutta ja perustuslakia. Heitä ei kuitenkaan rangaista lain rikkomisesta, pikemminkin äänillä palkitaan.

  Sillä työttömiä pitää rangaista. Koska äänestäjät ja edustajansa niin sanovat.

  1. Tuohon perustuslain kohtaan tarttui illalla Ylen oma ihmisjumala- Jari Ehnrooth. Työaikaa pitää myös kuulemma reilusti lisätä. Sillähän sitä säästöjä tulee toki, kun nykyään jo moni töissään loppuun palaa.

   1. Ulla Vehaluoto
    31.8.2019, 14:16

    Totta kai ihmisoikeusrikolliset vastustavat ihmisoikeuksia.

    Säästetään rikkomalla ihmisoikeuksia, perusoikeuksia, ja rahaa työnnetään niille, joiden sen katsotaan ansaitsevan. Vaikka valtionyhtiöiden johtajille:
    https://yle.fi/uutiset/3-9265380
    ”Valtionyhtiöiden pomojen Top 10 – kahdella yli miljoonan euron palkkatulot”

    Mitä siihen rahansäästöön tulee niin:

    https://yle.fi/uutiset/3-8846551
    ”Työterveyslaitoksen professori: Vähintään 25 miljardin vuosittaiset kustannukset työpahoinvoinnista”

   2. Ehrnrooth. Melkein yhtä hankala, kuin Siskonvitsi.

   3. Pöllämystyneenä minäkin kuuntelin “totuutta”, että kuolinvuoteella ainoita asioita, joita kuoleva muistelee, on kuulema se, mitä on saanut aikaan työllään ja uurastamisellaan ollessaan hyödyksi tälle yhteiskunnalle.

    1. En oikein usko, että kuolinvuoteella muistellaan mitään.

     1. Elämättä jäänyttä elämää

    2. Jukka Tujula
     31.8.2019, 16:09

     Muistan lukeneeni Autralialaisesta tutkimuksesta, että kuolevat katuvat eniten liialliseen työntekoon tuhlattua aikaa.

     1. Sitten näillä ehnrootheilla ja muilla torkkupeitoilla ei ole mitään hätää. Reppanat kun eivät ole koskaan tehneet mitään työtä, niin eipä tarvitse kuolinvuoteellakaan työhön haaskattua aikaa katua.

Kommentointi suljettu.