Ette ole tosissanne!

Ylen tietojen mukaan hallituksen suuret puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen vaikutusarviot odotetaan ennen kuin aktiivimallin leikkurin purkamista esittävä budjettilakiesitys lähetetään eduskunnan käsittelyyn. Leikkurin poistamiselle ei ole laskettu budjettivaikutuksia. Se tarkoittaa sitä, että hallituksen pitäisi löytää korvaavat työllistämiskeinot. Tähänastisen arviot leikkurin työllistävästä vaikutuksesta heittelevät 2000:sta 12 000:een.

Niinhän ne heittelevät. Julkisuudessa on kovasti puhuttu tuosta kaikkein suuremmasta luvusta, joka ei perustu yhtään mihinkään. Se oli pelkkää Sipilän hallituksen toiveajattelua. VTTK:n lopullista arviota voi tietenkin halutessaan odotella ja pitää aktiivimallin piinaamia työttömiä epätietoisuudessa, mutta ei niitä olemattomia positiivisia vaikutuksia löydy sen enempää kuin ennenkään.

Valtion taloudellinen tukimuskeskus totesi jo toukokuun väliraportissa, että aktiivimallin vaikutuksia ei kyetä erottamaan suhdannetilanteen muutoksen vaikutuksesta. Koska aktiivimalli koskee lähes kaikkia työttömiä, niin sopivaa verrokkiryhmää ei ole. Ei sitä ihan samasta syystä ole myöhemminkään.

Väliraportti kertoo, että työttömien aktiivisuus osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin eli hyödyttömille käsipäiväkursseille kasvoi. Tämä ei yllätä ketään, koska aktiivisuusehdon voi täyttää osallistumalla näille kursseille, ja niiden määrää lisättiin tuntuvasti juuri siksi. Tästä hyötyvät kursseja järjestävät yritykset, ja kurssien anti on yhtä tyhjän kanssa. Jostain syystä päiväkerhotoimintaan verrattavaa rupattelua, askartelua ja tauolla tupakointia pidetään aktiivisuutta osoittavana toimintana.

Te-toimistojen asiantuntijat pitävät aktiivimallia epätarkoituksenmukaisena tapana edistää työllisyyttä. Aktiivimallin lakkauttamista kannatti yli 60 prosenttia keväällä tehdyn kyselyn vastaajista.  Heidän mielestään työttömillä on varsin vaihtelevat yksilölliset ja sosiaaliset edellytykset ja mahdollisuudet täyttää aktiivisuusehto. Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että aktiivimalli turhauttaa työtöntä, koska sopivaa työtä, koulutusta tai palvelua ei ole tarjolla.

THL:n selvityksen mukaan aktiivimalli on lisännyt toimeentulotuen tarvetta. Tämäkään ei yllätä, sillä kun työttömyyskorvausta leikataan, niin toimeentulotuen tarve kasvaa. Tämä tiedettiin jo aktiivimallista päätettäessä. Kun nyt vaaditaan etsittäväksi vaikutuksiltaan aktiivimallia vastaavaa mallia, niin pitäisikö aktiivimallin kannattajien mielestä etsiä jokin toinen keino lisätä toimeentulotuen tarvetta?

Aktiivimallilla ei siis ole positiivisia vaikutuksia, mutta negatiivisia on havaittu olevan sitäkin enemmän. Se on pelkkä leikkuri. Minun evästykseni hallituksen budjettiriiheen on, että jos hallitus haluaa välttämättä romauttaa suosionsa, niin varmin keino siihen on jatkaa jahkailua aktiivimallin leikkurin purkamisesta. Se on luvattu purkaa jo niin monta kertaa, että nyt pitää olla sanojensa mittainen.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (66)
 1. Hämmentynyt
  16.9.2019, 08:45

  Aktiivimalli on ihan susi. Vieläkin pahempi malli huonosti työllistyville olisi ansiosidonnaisen päivärahan jaksottainen alentaminen. Jos sattuu saamaan peinipalkkaisen palkkatukipaikan n. 1500 e, niin pieni ansiosidonnainen laskisi nopeasti lähes työmarkkinatuen tasolle. Entä sitten henkilöt yli 60 v kuten itse, jotka odottavat eläkeputkeen pääsemistä. Ansiosidonnainen on tippunut tasolle jolla eläkeputkesta ei ole enää mitään hyötyä. Kepu ja vihreät voivat alkaa ajamaan asiaa.

  1. Aivan. Jollei tämä ole kepun trolliuutinen, demarit jysäyttävät vauhdilla päin seinää.

   Se kuntouttaa ihmistä, kun hän tekee töitä ilman palkkaa.

  2. Ikääntyneiden työttömien tilanne on ihan mahdoton, ja kaikki toimet kohdistuvat ja osuvat etupäässä tähän ryhmään. Seurauksena on, että meillä kasvaa köyhien eläkeläisten joukko. Vihreiden ulostulot aiheesta viittaavat siihen, että haluavat kasvattaa köyhien määrää. Ehkäpä hekin ovat liittyneet Vartiaisen Patistajiin, jotka pakottavat lopulta eläkeläistekin töihin sosiaaliturvan vastikkeena. Se on sitten vain alkua. Koska Se mikä tehdään yksille, voidaan tehdä jokaiselle.

 2. Siis, ei oo totta! Huonosta systeemistä ei saa hyvää tekemälläkään. Ja mitä vastaavaa työllistymistointa pitäisi tilalle keksiä!?! luulisi olevan helppo homma, kun aktiivimalli ei työllistymistä parantanut!!! Hei haloo!!!!

Kommentointi suljettu.