Ihmisen näköinen budjetti

Vain yhden päivän kestänyt hallituksen budjettiriihi todisti, että politiikan toimittajien ja opposition keväästä lähtien toitottama hallituksen erimielisyys oli pötypuhetta. Hallitusohjelma pitää ja asiat oli sovittu selvästi jo etukäteen. Neljä vuotta kestäneiden leikkausten jälkeen ollaan viimeinkin tekemässä ihmisen näköistä politiikkaa. Edellinen hallitus sai Suomen talouden näyttämään paperilla hyvältä, mutta käytäntö on tunnetusti eri asia kuin teoria ja laskelmat. Tavallisilla ihmisillä meni huonommin kuin pitkiin aikoihin.

Rinteen hallitus korjaa lupauksensa mukaisesti edellisen hallituksen virheitä ja aloitti pahimmasta päästä. Sekin lista on niin pitkä, että otan esille vain itseäni eniten närästäneet asiat.

Työttömyysturvan aktiivimalli puretaan lupausten mukaisesti. Tätä asiaa ovat toimittajat hämmentäneet koko ajan, mutta nyt sen pitäisi olla kaikille selvä. Mitään korvaavia toimia ei tule, vaan työllisyyttä edistävät toimet on erotettu aktiiviimallin purkamisesta.

Alle 1 200–1 300 euron eläkkeisiin tulee korotus, ja tämä koskee yli 600 000 eläkeläistä. Korotus on sitä suurempi, mitä pienempi eläke on. Takuueläkkeeseen tulee lisää 50 euroa ja kansaneläkkeeseen 31 euroa. Tämä on alkua sille kuuluisalle vappusataselle, jota ei koskaan ole luvattukaan antaa kerralla.

Työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea korotetaan 20 euroa kuukaudessa. Myös vähimmäismääräiset päivärahaetuudet nousevat 20 eurolla kuukaudessa. Tukien neljä vuotta kestänyt indeksijäädytys lopetetaan.

Subjektiivinen päivähoito-oikeudes palautetaan. Yliopistojen perusrahoitusta lisätään 40 miljoonalla eurolla ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonalla eurolla ensi vuodesta lähtien. Lisäksi indeksikorotukset toteutetaan täysimääräisinä.

Myös kunnat saavat helpotusta talousahdinkoonsa. Kikyn kompensaationa kunnille annetaan jo tänä vuonna kertaluontoisesti 237 miljoonaa euroa, ja ensi vuonna valtionosuuksia kasvatetaan 1,1 miljardilla eurolla. Tämä on kunnille enemmän kuin tarpeen, sillä vuosia jatkuneet valtionosuusleikkaukset ovat saaneet monen kunnan talouden horjumaan.

En rupea koko budjettia kertaamaan, mutta lukekaa tiivistelmä täältä. Kokonaisuus osoittaa, että nykyinen hallitus ymmärtää yhteiskunnan olevan muutakin kuin pelkkiä säästölaskelmia. Julkiset palvelut eivät toimi ilman rahaa, ja säästämisen ja leikkausten kipukynnys on ylitetty jo aikoja sitten.

Tietenkin tämä kaikki maksaa, ja valittaminen on jo alkanut. Veronmaksajien keskusliiton mukaan budjetti leikkaa 3 400 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkasta 160 euroa vuodessa eli reilut 13 euroa kuukaudessa. Jos jonkun talous siihen kaatuu, niin kyllä se heikoissa kantimissa on ollut jo valmiiksi. Ylen Ari Hakahuhta tuntuu olevan vähän huolissaan siitä, että työttömille ei annetakaan keppiä.

Ikävä kyllä annetaan. Toimeentulotukeen ei tule korotusta, joten pelkästään sen varassa elämään joutuvien tilanne ei helpotu. Työttömyysturvan lisäksi toimeentulotukea saavien toimeentulotuesta leikkaantuu pois työmarkkinatuen korotus, joten heidänkään taloutensa ei kohene. Tämä on ikuinen epäkohta, johon toivoisin tältä hallitukselta korjausta.

Mutta muuten näyttää siltä, että inhimillisen politiikan aika on palannut.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (36)
 1. ja sitten kaikki itkevät, että vaalilupaus petettiin, kun eläkkeet ei noussutkaan heti sen satasen, vaikka Rinne ei luvannutkaan nostaa niitä heti sen verran vaan osissa koko hallituskauden ajan…

  1. nooh. ei sitä itke, kuin lähinnä opposition edustajat… mikä kertookin kaiken oleellisen heidän korvien välisestä kapasiteetista 🙂

   1. Keltainen lehdistö ja moni muu lehti on kirjoittanut lupausten pettämisestä väsyksiin asti nyt kun lupaukset etenevät hitaasti mutta varmasti keltainen lehdistö on hiljaa asiasta ja kääntää katseensa muualle.

    Vappusatanen oli vaalitemppu, joka syö kansan luottamusta lupauksiin
    https://www.aamulehti.fi/a/a99615ab-131d-47bd-8612-0fe1c10c41dd

    Näitä samoja uutisia oli joka toisessa lehdessä julistamassa petosta. Nyt kun asia eteneekin juttuja ei tietenkään oikaista, jolloin kaiken tietonsa noista uutisissa ammentava enemmistö jää uskoon lupauksien pettämisestä.

    1. No he jotka hyötyvät, näistä nyt toteutumassa olevista lupauksista, eivät unohda ja tietävät että hallitus piti lupauksensa.

 2. Jarmo Paananen
  18.9.2019, 08:07

  Rahat 4000 hoitajan palkkaamiseen hoitajamitoituksen saavuttamiseksi 200-250 miljoonaa Lisäksi 1000 uutta lääkäriä hoitotakuun täyttämiseksi Reilut palkankorotukset että hoitajat työssä pysyvät ja houkuttelee lisää käsiä Kodinhoitopuolelle lisähoitajia kiireettömän hoidon varmistamiseksi Laki hoitajamitoituksesta velvoittaa kunnat noudattamaan sitä Kunnilla ei rahaa ole Hyvä että hallitus on luvannut sitä löytyvän Rahan löytyminen osin 13 euron verokorotuksella keskituloiselle on hyvä asia

Kommentointi suljettu.