Joka vanhoja muistaa…

Vanhoja asioita ei kuulemma pitäisi muistella, mutta poliittinen keskustelu on tätä nykyä mennyt niin absurdiksi, että vanhoja on ihan pakko muistella. Kun Rinteen hallitus nyt panostaa työllisyyteen, koulutukseen, kaikkein pienituloisimpien aseman korjaamiseen ja hoitajamitoitukseen sekä leikkaa yritystukia, niin opposition mielestä kaikki tehdään väärin. Toimenpiteet ovat riittämättömiä ja tietenkin myös liian kalliita. Mitään ei osata tehdä ja Rinne päästelee suustaan sammakoita, kertovat iltapäivälehdet päivittäin.

Muistellaanpa niitä menneisyyden puheita. Vuonna 2015 pääministeri Juha Sipilä lupasi, että yritystukia leikataan 300 miljoonaa euroa, mutta eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tukien saajien euroista ei leikata senttiäkään. Koulutuksestakaan ei pitänyt leikata yhtään. Kaiken huippu oli sote, josta luvattiin 200 miljoonan euron säästöt.

Mitäpä tapahtui? Yritystukia ei leikattu senttiäkään, mutta sen sijaan leikattiin kaikilta niiltä, joilta luvattiin olla leikkaamatta. Kansaneläkeindeksi jäädytettiin neljäksi vuodeksi, joten kaikki indeksiin sidotut etuudet käytännössä pienenivät, koska hinnat nousivat, mutta tuet eivät.

Koulutusleikkaukset purivat kaikkialle varhaiskasvatuksesta yliopistoon. Ammatillinen koulutus ajettiin lähestulkoon alas, kun oppiminen siirrettiin suurelta osalta työpaikoilla tapahtuvaksi. Perustuslakiin eli käytännössä kelvottomaan lainvalmisteluun kaatunut sote nieli varovaisimpienkin arvioiden mukaan 250 miljoonaa euroa, mutta vastineeksi ei saatu mitään. Minua kiinnostaisi tietää mitä sote-kiinteistöjä hallinnoimaan perustettu Maakuntien tilakeskus nykyisin tekee, koska sillä ei ole koskaan ollut mitään lakiin perustuvaa tekemistä. Sehän perustettiin heti soten alkuvaiheessa hallinnoimaan sitä valtavaa kiinteistöomaisuutta, jonka piti soten mukana siirtyä kunnilta valtiolle ilman korvausta.

Nyt nämä silloiset lupaajat ivaavat kolme kuukautta istunutta hallitusta lupauksien ja hallitusohjelman pettämisestä. Varmaan tänäänkin joku puhuu lupausten pettämisenä siitä vappusatasesta, jota ei koskaan luvattu antaa kerralla ja jonka ensimmäinen erä tulee maksuun ensi vuoden alussa.

Iso osa kansaa raivostui työttömiä kurittavasta aktiivimallista, mutta kokoomus pitää yhä kepin antamista työttömille niin välttämättömänä, että tekee asiasta välikysymyksen. Vaaleista lähtien on yritetty lietsoa epäsopua juuri aktiivimallin purkamisesta, ja kun se nyt puretaan, niin pettymys on suuri.

Aina muistutetaan myös, että työaikaa pidentäneen ja julkisen sektorin lomarahoja leikanneen kiky-sopimuksen tekivät työmarkkinajärjestöt. Muistuttajat unohtavat, että neljä vuotta sitten osoitettiin mieltä pakkolakeja vastaan. Kiky allekirjoitettiin pakon edessä, sillä hallitus uhkasi puuttua työmarkkinaneuvotteluihin sopimusta ankarammalla pakkolainsädännöllä.

Ja niin edelleen. Se muistaa, joka muistaa, mutta kaikki eivät halua muistaa.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (64)
 1. Kiitos Saku että jaksat! Itsellä alkaa voimat ja huumorintaju loppua tätä pelleilyä seuratessa.

  1. Kimmo Paaso
   21.9.2019, 17:14

   Samoin.

   Jopa Sakun juttujen lukeminen masentaa toisinaan.

   Kun huomaa miten hävytöntä, tyhmää, ahnetta ja moraalitonta sakkia maa on täynnä, ja mikään ei tunnu menevän perille vaikka rautalangasta vääntää, niin haluaa liian usein vain kuolla.

   Mutta optimismi voittaa kuitenkin…

 2. E. Petäjä
  21.9.2019, 10:06

  Ilta-Sanomat, persujen hesari, on ottanut itselleen todella epätoivisen roolin yrittäessään vaikuttaa seuraavan hallituksen muodostamiseen. Saa nähdä, kumpi kaatuu ennemmin ,nykyinen hallitus, vai Ilta-Sanomat

  1. Nyt Iltasanomat ajaa jo Boris Johnsonin agendaa ja on kokoomuksen kanssa juonimassa EU:ta etuja vastaan. On ne veijareita!

   https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vmlouek/juuri-nyt-yrittaako-kokoomus-vallankaappausta-suomessa/

Kommentointi suljettu.