Arvot puntarissa

Julkisuudessa käytävän poliittisen keskustelun sävy on hallituksen muodostamisesta lähtien ollut käsittämättömän negatiivinen. Eilen meille kerrottiin kaikissa uutisissa, että Valtiovarainministeriön virkamiesten uuden ennusteen mukaan talouskasvu on matala 1,5 prosenttia, kun se aiemman ennusteen mukaan oli korkea 1,6 prosenttia. Työllisyystavoitetta 75 prosenttia ei tulla saavuttamaan, vaan joudutaan tyytymään vaatimattomasti vähän päälle 73 prosenttiin.

Työllisyystoimet, joita ei vielä ole edes esitelty, eivät tule puremaan, talouskasvu pysähtyy, työpaikkoja ei synny ja sitten velkaannutaan ja talous romahtaa. Hallitus vain lisää menoja holtittomalla taloudenpidollaan. Tämä kaikki on muutamassa kuukaudessa iskostettu kansan tajuntaan niin lujasti, että tv-uutisiin löytyy helposti tavallisia tallaajia toistamaan samaa mantraa. Eilen yksi kansalainen kertoi, että työllisyystavoitetta ei saavuteta ja joudutaan leikkauslinjalle. Toinen taivasteli, että ensin säästettiin, ja nyt kaikki pannaan tuosta vaan menemään, huiskis.

Sama virsi tulee jatkumaan tänään ensin eduskunnan budjettikeskustelussa ja heti perään uutisissa. Veikkaan ykkösaiheeksi nousevan opposition säkkiin pukeutuneiden ja tuhkaa päällensä ripotelleiden edustajien manaukset. Ehkä puheenvuoron saa myös hallitus, jonka uutisoidaan puolustautuvan opposition hyökkäystä vastaan. Sävy tulee tietenkin olemaan se, että opposition huoli on oikeutettu, kun taas hallitus tulee luonnollisesti epäonnistumaan kaikessa.

Toista oli uutisointi viime vaalikaudella. Kaikki leikkaukset esiteltiin välttämättöminä tasapainottamistoimina, ja talouden kasvusta raportoitiin harva se päivä. Hallituksen asettaman 72 prosentin työllisyystavoitteen läheneminen uutisoitiin kerran kuukaudessa näyttävästi ihastellen. Nyt kun epäillään kasvun jäävän 73 prosenttiin, niin se tuntuu olevan maailmanloppu. Hallitus on istunut muutaman kuukauden, mutta jo nyt ihan kaiken pitäisi olla valmista. Olisi pitänyt tulla vappusatanen ja hoitajamitoitus, työllisyyden olisi pitänyt kasvaa tasaiseen tahtiin taloussuhdanteista riippumatta ja säästääkin olisi pitänyt.

On unohdettu, että edellinen hallitus otti itselleen kaiken kunnian noususuhdanteesta. Jatkuvasti väitetään Sipilän hallituksen luoneen 140 000 uutta työpaikkaa, vaikka vieläkään kukaan ei ole todistanut vääräksi jo viime joulukuussa esittämääni tilastoa, jonka mukaan niistä uusista työpaikoista vain 46 prosenttia on jatkuvaa kokoaikatyötä.

Minua moititaan jatkuvasti siitä, että vertailen koko ajan Rinteen hallituksen toimia Sipilän hallitukseen. Ihan samaa tekee mediakin sillä erolla, että median mukaan Sipilän hallituksen aikana virtasivat manna ja hunaja. Virtasivat kenelle virtasivat, mutta ei ainakaan köyhille, jotka maksoivat ne ehdottoman välttämättömät kipeät leikkaukset.

Näyttää siltä, että media koko kansan Yle mukaan lukien on yhdessä opposition kanssa kaatamassa hallitusta. Joillain on oikeasti ikävä niitä leikkauksia, joita muistelin eilen.

Politiikka on arvovalintoja. Muistakaa se, kun seuraavan kerran tunnette tarvetta leikkiä talousviisasta ja puhua valtion taloudesta samalla tavalla kuin omasta kotitaloudestanne.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (47)
 1. Stig Gustavsson
  8.10.2019, 10:05

  Teit ansiokasta työtä kritisoidessasi Sipilän hallituksen edesottamuksia. Uskottavuuttasi lisäisi, jos jatkaisit roolissasi vallan vahtikoirana myös nykyhallituksen aikana. Muun muassa ilmastonmuutoksen ja lajikadon torjunnassa olisi vielä reilusti skarppaamista. Turvetta tuprutellaan edelleen ja metsäteollisuuden investointisuunnitelmat ovat ylimitoitettuja. Jatka vaan rohkeasti kriittisellä linjalla. Sorry, että kommenttini meni vähän aiheen ohi.

  1. Kun kuuntelin persujen puheenvuoroa, Jani Mäkelä, valtion tulo- ja menoarvion käsittelyssä niin eipä juuri tunkkaisempaa puheenvuoroa olisi voinut odottaa. Kaikkine kliseineen se sai vakuuttumaan että persujen oikea paikka on oppositiossa.

   Hallituksen toimet ovat onneksi oikean suuntaisia ja koska työ on vasta alkanut, niin paljon kerkiää vielä tapahtua. Eiköhän niitä vaikuttavampiakin ympäristöpäätöksiä vielä nähdä, ei nuolaista ennenkuin tipahtaa.

   Yritystukien leikkaukset vielä puuttuivat, mutta eiköhän niistäkin vielä kuulla juuri julkistetun muistion pohjalta. Erityisesti suurten pääomatulojen, omaisuuksien ja perintöjen verotukseen olisin odottanut maltillista korotusta, sekä ulkomaille maksetuille osingoille sekä säätiöille ja yleishyödyllisille yhteisöille jonkinlaista lähdeveroa. Jos suurituloiset maksavat vähemmän veroja, niin pieni- ja keskituloiset maksavat enemmän!

   Ja huomataan myös se että nykyinen hallitus joutuu paikkaamaan myös edellisen hallituksen kuntataloudelle aiheuttamaa alijäämää. Sipilän hallitus laittoi pienituloisten lisäksi myös kunnat maksajiksi. Onneksi kokoomus ja persut ovat nyt oppositiossa, eivätkä ajamassa leikkauspolitiikkaansa hallituksessa ja onneksi kepu on palannut sosiaalisen oikeudenmukaisuuden linjalle joka oli siltä kadoksissa veljeiltyään Sipilän hallituksessa kokoomuksen ja persujen kanssa.

   1. Niin ja harkintaa valtion omaisuuden myyntiin, jos myydään niin pidetään ainakin huoli että rahat käytetään paremmin tuottaviin kohteisiin. Ja jos omaisuus tuottaa paremmin kuin mitä velan korko on, niin miksi myydä omaisuutta jos voi käyttää velkaa?

   2. Anja Musakka
    8.10.2019, 17:32

    Osaakohan Jani Mäkelä mennä vielä tämänpäiväisen esityksensä riman alle? Aloin kyllä haukkoa henkeäni, ennenkuin muistin, että ai niin, täähän on Jani🤪

 2. Juu, talous on kuin säätila, se vaihtelee ja ilmatieteenlaitoksen ennusteet menevät aina pieleen. Harva poliitikko (persut vink. vink.) on vielä keksinyt alkaa vaatimaan ilmatieteenlaitokselta toimia parempien kesälomasäiden saamiseksi.

  Toisin kuin sääennusteissa, median ja ekonomien ennustukset saattavat vaikuttaa talouden säätilaan. Markkinat kun ovat aika suurelta osin psykologiaa ja reagoivat kuluttajien mielialanvaihteluihin välittömästi. Jos ja kun media jatkuvalla syötöllä lykkää negatiivista talousennustetta, kansalaiset reagoivat siihen vähentämällä kulutusta, varsinkin palveluiden kulutusta. Poliittisen opposition rooli näyttäisi olevan heitellä kapuloita talouden rattaisiin, jotta heidän ennustuksensa lopulta toteutuisivat ja valta vaihtuisi.

  Kun tällainen maailmanlopun ilmapiiri vallitsee, ihmisten kulutuskäyttäytyminen menee siihen, että ylimääräinen raha, jolla sitä vielä on, menee sukanvarteen, ei kulutukseen. Kekkosen aikaan suomalaisia kehotettiin suosimaan suomalaista. Niin tekee kuluttaja nytkin, suosii suomalaista, mutta ostaa kiinalaista, koska muuhun ei ole varaa. Ei ihme jos talous sakkaa.

  1. Mikko Mäkinen
   8.10.2019, 10:27

   Itsensä toteuttavat ennustukset vaativat välillä aktiivista toimintaa toteutuakseen, “onneksi” oppositio ja media keskittyvät tähän sen sijaan että yrittäisivät tarjota rakentavaa keskustelua ja ehdotuksia. En epäile etteikö äänessä olevat maailmanlopun ennustajat todellakin onnistuisi massojen kulutukseen vaikuttamaan negatiivisesti.

   Mutta pidän tuosta vinkistä laittaa sääennusteille tulosvastuu ja oikeiden henkilöiden lomakausiin kauniiden kelien sovittaminen, ehkä joku puolue saa tuosta itselleen hyvää säädettävää 😃

  2. Kaarina Leinonen
   8.10.2019, 11:53

   Veit jalat suustani ! Mihin näitä ekonomeja ja mediaa oikeastaan tarvitaan – käräjille vaan kansan kiihotuksesta.

Kommentointi suljettu.