Politiikan piilovaikuttajat

Valemedioiden levittämästä väärästä tiedosta puhutaan ja sitä paheksutaan. Paljon vähemmän puhutaan vastuulliseksi mediaksi itseään sanovien levittämästä väärästä tiedosta, joka on paljon vaikeampi ymmärtää vääräksi tiedoksi. Siinä kun on aina sen verran totta joukossa, että uutisten voidaan väittää olevan totuudenmukaisia.

Otetaanpa kaksi esimerkkiä. Viime perjantaina Uusi Suomi antoi ymmärtää, että Rinteen hallitus rupeaa käyttämään työttömiin todella järeää keppiä eli ansioisidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Uutinen perustui Suomen Kuvalehden teettämään kyselytutkimukseen, jonka mukaan 54 prosenttia haastatelluista kannattaa työttömyysturvan porrastamista. Sosiaalidemokraateistakin sitä kannattaa 54 prosenttia ja vastustaa vain 40 prosenttia.

Tästä puhelimitse tehdystä kyselytutkimuksesta saatiin raflaava otsikko, jonka mukaan työttömille on tulossa yllätyksenä todella järeä keino. Itse uutisessa ei sanota mitään tällaisen keinon käyttöönotosta, mutta pelkkä otsikko sai jutun leviämään ilkkuvien saatteiden säestämänä. Että siinä nyt näette millainen tämä hallitus on. Hallitukselta tai edes työministeriltä ei kysytty mitään.

Työministeriltä kysyttiin sitten eilen Ylen Ykkösaamussa. Hän kertoi, että työttömyysturvan porrastus kannattaa selvittää, mutta sosiaaliturvan ja työttömyysturvan leikkaukset eivät kuulu tämän hallituksen työkalupakkiin. Sen sijaan voidaan keskustella saman rahamäärän jakamisesta porrastaen siten, että työttömyyden alussa korvaus on suurempi kuin sen pitkittyessä.

Järeän kepin käyttöönottona uutisoitu juttu kuivui kokoon, mutta ei sillä enää ole merkitystä. Väärä uutinen teki jo tehtävänsä.

Vielä enemmän on levitetty väärää tietoa vanhuspalvelun henkilöstömitoituksesta. On väitetty ihan eduskunnassa, että se tulee voimaan vasta aprillipäivänä 2023 ja mitoitukseen voidaan ruveta ottamaan mukaan myös muita kuin varsinaiseen hoitotyöhän osallistuvia. Tätä samaa ovat varsinkin politiikan erikoistoimittajat julistaneet kolumneissaan. Tosiasiassa mitoitus tulee sitovasti voimaan jo ensi vuoden elokuussa, mutta siinä mahdollistetaan siirtymäaika. Siiirtymäaikanakin on täytettävä lakiin ensimmäistä kertaa kirjattava hoitohenkilöstön minimimäärä.

Laissa myös nimenomaisesti erotetaan välillistä tukipalvelutyötä tekevät pois hoityöhön osallistuvista. Tällä hetkellähän mitoitukseen voidaan laskea ihan kaikki työntekijät kiinteistönhuollosta lähtien. Hoitajamitoituksen historiasta voitte lukea täältä, ja ministeri Krista Kiurun selkeä tiedote löytyy täältä. Toivottavasti tuon Kiurun tiedotteen lukevat myös ne toimittajat ja kolumnistit, jotka suunnittelevat aiheesta uusia juttuja.

Opposition kuuluu esittää kritiikkiä, ja siinä tietty puolueellisuus kuuluu asiaan. Puolueettomaksi itseään mainostavan median pitäisi joko pysytellä faktoissa tai kertoa suorin sanoin olevansa opposition asialla. Luotettavana pidetyn median puolueettomaksi julistettu kiero piilovaikuttaminen on paljon vaarallisempaa kuin valemedioiden höpinät, joita ei järkevälle ihmiselle tarvitse edes valheiksi todistaa.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (33)
  1. Jotta sykkeeni pysyisi edes siedettävällä tasolla olen aikoja sitten lopettanut ”iltapulujen” lukemisen, paitsi Tommi Parkkosen kommentteja joskus silmäilen ja nekin pääsee lukemaan menemättä ”iltapulujen” sivustoille. Saan tämän tästä oikaista kanssaeläjien käsityksiä päivän puheenaiheista kahvipöytä keskusteluissa. Osoittaessani faktoilla lööppiväitteitä fiktioiksi, niin on alkanut tuntumaan, etten ole välttämättä kaikkein mieluisinta kahvihetki seuraa. Aivan sama, ikävää vaan , että suhteellisen järkevinä pitämissäni ihmisissä on täysiä tolloja valitettavan iso osa. Ja faktaahan on; vale, emävale, tilasto ja gallup!

  2. Uusisuomi tarkkaavaiselle lukijalle on yhdistetyn perskokoomuksen ”totuuden torvi”. Piilovaikuttajien perusjulkaisu on vaikea nimetä, mutta Uusisuomi on on hyvä ehdokas.

Kommentointi suljettu.