Täysin suljettu vesikierto

Sotkamossa sijaitsevan Talvivaaran eli nykyisen Terrafamen kaivoksen päästöt ovat muuttaneet lähialueiden järvien olomuodon. Jo kaksi vuotta sitten kerrottiin järvien muuttuneen kemiallisesti kerrostuneiksi suola-altaiksi, joiden pohja on kuollut. Nyt on käynyt ilmi, että uusi purkuputki on tekemässä samaa Nuasjärvelle.

Mitenkäs tässä näin pääsi käymään? Vuonna 2008 julistettiin ihastuneena, että kaivoksen vesikierto on täysin suljettu, eikä pisaaraakaan pääse luontoon.

– Huuhtelun tuloksena syntyvä arvoliuos johdetaan metallitehtaaseen. Vesikierto on suljettu, joten sulfidisaostuksen jälkeen neste palaa takaisin kasaa kastelemaan.

– Ympäristötarkkailuvelvoitteemme on Suomen säädellyimpiä ja ympäristömyönteisyys yksi tärkeimmistä lähtökohdistamme. Ei se käy, että mellastaisimme täällä kuin pellossa.

Näin kerrottiin Kemia-lehden ylistävässä artikkelissa vuonna 2008. Tarinalle kävi kuten liian hyville tarinoille aina käy. Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei ole totta. Liuotuksessa käytettyjä kemikaaleja on laskettu luvan kanssa ja pakkojuoksutuksina ilman lupaa ympäröivään vesistöön, ja onpa sitä muutaman kerran karannut ihan omia aikojaankin. Nyt Kainuuseen on syntynyt suolaisia järviä.

Tässä lienee tapahtunut taas yksi Talvivaaran ihme, ja lisää ihmeitä nähdään sitten, kun vedenjakajalla olevien järvien suolavesi ennättää Ouluun ja Kuopioon juotavaksi.

Koko kaivoksen tarina on ihme. Sitä ylistettiin uudeksi Nokiaksi, ja sinne on kaadettu miljardin verran veronmaksajien rahaa. Sitä kaadetaan sinne nytkin koko ajan. Tiivistelmä helmikuuhun 2017 mennessä upotetuista rahoista löytyy täältä. Toivottavasti joku tekee luettelon myös sen jälkeen tuhlatuista rahoista.

Suljetusta vesikierrosta ei ole puhuttu sittten aloittamisen jälkeen, kun kävi selväksi, että sellaista ei koskaan ollut muualla kuin paperilla. Kaivos on välillä saatu näyttämään kannattavalta kirjanpidollisella kikkailulla eli muuttamalla keskeneräisen tuotannon kirjanpidollista arvoa. Tosiasiassa kaivos on erittäin raskaasti tappiollinen, kuten on ollut koko ajan. Terrafamen onneksi hyvä kirjanpitäjä on parempi kuin huono tuotanto.

Näyttää siltä, että Terrafame on jätetty rauhassa tekemään mitä se nyt milloinkin saa päähänsä tehdä. Sen edessä on ilmeisesti antauduttu täysin. Veronmaksajien rahoja on kaivosmonttuun upotettu niin paljon, että uhkapelaajan syndrooman mukaisesti sitä upotetaan lisää siinä toivossa, että joskus saataisiin omat pois. Sieltä tulee kuitenkin vain saastetta.

Kaipa joku kertoo meille kohta, että suolaiset sisäjärvet ovat ihan Suomen luontoon kuuluva asia. Kuten myös tämä Hannu Hyvösen vuonna 2012 kuvaama mönjä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (37)
 1. Jouko Norvapalo
  18.10.2019, 17:44

  Jospa kemian tunnilla olis oltu hereilla. Kun liuos päätyy isompaan määrään nestettä se laimenee. Panepa vaikka teelusikallinen suolaa laseilliseen vetta ja sekoita maistuu aikas lailla suolaiselta. Teepa sama ämpärilliseen ja maista, mitä tapahtuu, eipä kovin suolaiselta maisti. No mennäänpä sitten eteenpäin mitäpäs jos me heitamme sen ämpärin järveen ja odotamme vaikka paivän pari ja maistamme, maistuuko suola?

  1. Mutta entäpä kun suolaa kaadetaan siihen järveen jatkuvasti tonnikaupalla? Lue nyt tmän juttuunkin upotettu Helsingin Sanomien uutinen. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006277715.html?fbclid=IwAR2C9As_U0F1QRXoBc_T86Tf3HYU5WhY9O4o44-iJGRirjQ13hLhoqpsHSQ

  2. No, itse heittäisi edes sitä ämpärillistä suolaa järveen. Miksi tekisin niin jos olen luvannut, että näin ei käy?
   Haluisin tietää vastauksen. Terveisin epätietoinen.

  3. Osmoosi ei kyllä nyt ihan sovi tähän. Niin mutta tosiaan käy ihmeessä heittämässä ämpärillinen myrkkyjä, raskasmetalleja, suoloja ja happoja lähijärveesi. Eihän siinä alkujaankaan olisi mitään järkeä, mutta samalla voisit selittää poliisille, että ei tämä mikään ympäristörikos ole, sillä talvivaarahan tehnyt tätä vuosia ja kyllä se liukenee sinne. Miksi sinun pitäisi välittää siitä varoitusmerkkikuvasta missä on kuollut kala ja puu
   ja maksaa sakkoja ja puhdistusmaksut jos yksi konkurssifirma tekee sitä tuhoa veronmaksajien rahoilla.

   Ei tulevaisuudessa ole mitään ”pakolaisaaltoa, eläkepommia” tai muuta lapsellista ja populistivalheellista ilmaisua, mikä tulisi maksamaan miljardeja. Talvivaara on se mikä tulee maksamaan miljardeja: siihen jo käytetyt uhkapelaajan rahat, (Kyllä se kohta antaa takaisin). Ne metallit jotka nyt menee jollekin ulkomaiselle firmalle alihintaan. Kaikki tuet mitä tulevaisuudessa annetaan, koko roskan sulkeminen ja puhdistus ja viimeisimpänä korvaamattoman luonnon tuhoaminen.

  4. Ostaisitko sinä tuolta alueelta järvenrantatontin?

  5. Hyvä väite, mutta selitä miksi Espanjan viranomaiset eivät antaneet suolajärvestä laskea Välimereen liiallista sadevettä, vaan yrityksessä joutuivat odottamaan vuoden päästäkseen keräämään suolajärvestä suolaa. Sen aikaa kesti ylimääräisen sadeveden haihtuminen. Mitä ylimääräinen suolavesi olisi haitannut suolaisessa Välimeressä? Se olisi haitannut ranta-alueen eläimistöä, joka ei kestä suolapitoisuuden nopeaa vaihtelua.

   Tai miksi merivedestä juomavettä osmoosipuhdistuksella tekevä laitos ei saanut laskea ohijuoksutettavaa merivettä rikastuneen takaisin rantavesiin, vaan se piti laske useamman kilometrin päähän? Eihän siinä ollut kuin vettä otettu pois ja jäljelle jäänyt palautettu mereen? Mikä siinä voisi mennä pieleen?

  6. Yritätkö Norvapalo selittää, että Talvivaarassa ei mitään itse asiassa ole tapahtunutkaan? Tekstiäsi on vaikea muuten tulkita.

   Moneen kertaan todetun ympäristö- ja moraalikatastrofin kohdalla puhe ”kemian tunneista” on suoraan sanoen lapsellista.

  7. Helvi Heinonen-Tanski
   19.10.2019, 17:37

   Suolainen vesi painaa enemmän kuin suolaton. Kun suolavettä lisätään koko ajan, Nuasjärven pohjalle on tullut suolapatja, joka ei laimene pintaveteen. Vedessä ei enää toimi kahdesti vuodessa tapahtuvaa täyskiertoa, joka toisi syvälläkin happea. Seuraksena mm. pohjaeläimet ovat muuttuneet. Ei ole raportoitu, miten pohjan lähellä elävät kalat menestyisivät.

   Nuasjärvessä suola on natrisumsulfaatti. Sen sulfaatti voi hävitä pelkistymällä sulfidiksi ja poistuu vedestä rikkivetynä, joka on tappava mm. kaloille ja ihmiselle, mikä Talvivaarassa tappoi yhden miehen. Katso asiassa jotain yliopiston kemian alkeiskirjaa, jos et minua usko!

   1. Kyllä me uskotaan (ymmärretään), mutta Talvivaaran ihmeeseeen uskovat eivät.

 2. Mistäpäin tuo kuva on ?

  1. En tiedä. Se on Hannu Hyvösen ottana vuonna 2012, kun kipsisakka-altaaseen luvanvastaisesti kerätyt jätevedet karkasivat.

   1. Ok. Kiitos. Tuommoista ei pitäisi hyväksyä missäänpäin Suomea. Mikään politiikka saati business ei tuommoista oikeuta.

   2. Niin sen kipsisakka altaan rakensi valtion yhtiön Destian aliurakoija jolla oli jatkuvasti verovelkaa mutta kelpasi sielt Destian hommiin..Parivuotta on siitä kun se firma haudattii..ainakin toistaiseksi.

  2. Kari Heinilä
   18.10.2019, 17:51

   Pääkallopaikaltahan tuo https://yle.fi/uutiset/3-7504952

Kommentointi suljettu.