Hyvesignalointia ja moraaliposeerausta

Suomen poliittiseen kielenkäyttöön on tullut sellaisia vähätteleviä uudissanoja kuin hyvesignalointi ja moraaliposeeraus. Niillä on hyvä vähätellä kyynisesti jokaista, joka yrittää sanoilla ja teoilla korjata havaitsemiaan epäkohtia. Ilmastonmuutoksen vastustajat ja Turkin hyökkäystä naapurimaahan paheksuvat ovat turhanpäiväisiä moraaliposeeraajia, jotka vain haluavat nostaa esille omaa paremmuuttaan. Tosiasiassa he eivät piittaa paskan vertaa vastustamistaan asioista, vaan menevät mielenosoituksen jälkeen itseensä tyytyväisinä kotiin.

Näitä uudissanoja käyttävät mielellään ne, jotka eivät itse piittaa mistään muusta kuin omassa lätäkössään rypemisestä. Sosiaalista mediaa seuratessa tulee monesti ihmetelleeksi oikean tiedon vähäisyyttä, mutta onneksi tähän tuli selitys. Taloustutkimuksen Lännen medialle tekemän haastattelututkimuksen mukaan vain kolmasosa suomalaisista tietää eduskunnan puhemiehen nimen ja sisäministerin aseman puolueessaan. Kun perustiedot ovat tällä tasolla, niin ei kannata ihmetellä sosiaalisen median ja tekstiviestipalstojen sisältöä.

Nämä uudissanat on suunnattu juuri näille tietämättömille ja kiinnostumattomille, joilla on mielipide, mutta ei mitään tietoa sen tueksi. Niiden avulla sanojen käyttäjät nostavat omaa asemaansa tietämättömien joukossa ja antavat tietämättömille lisää itsevarmuutta ilmaista se tietämättömyyteen perustuva mielipiteensä.

Otetaan pari esimerkkiä, jotka molemmat tulevat perussuomalaisen joukosta. Juuri perussuomalaiset ovat omaksuneet kansainvälisen alt rightin tavan puhua hyvesignaloinnista ja kohdistaa viestinsä niille, jotka suhtautuvat kyynisesti kansalaisvaikuttamiseen ja yhteiskunnan instituutioihin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen toivoi mahdollisimman monen kansanedustajan osallistuvan  Asunnottomien yön tapahtumiin. Hänen puoluetoverinsa Mauri Peltokankaan mielestä osallistuminen on hyvepasteeraamista, johon hän ei ainakaan osallistu. Hän aikoi viettää illan mieluummin lämpimässä kämpässään.

Molemmat ovat eduskunnassa päättämässä muun muassa asunnottomien asioista, mutta siinä missä Koponen haluaa tutustua tilanteeseen paikan päällä, on Peltokangas oman mielipiteensä jo muodostanut. Suomalaisten asunnottomuus on maahanmuuttajien vika, eikä siihen mitään moraaliposeerausta tarvita.

Hänelle voisi tietysti kertoa Matias Mäkysen sanoin, että Suomessa on pitkälti luovuttu asunnottomien lyhytaikaisesta tilapäismajoituksesta ja siirrytty ns. asunto ensin -malliin, jossa ihminen saa heti oikean asunnon. Sen jälkeen ihmistä autetaan sosiaalisissa ja terveysongelmissa, kuten esimerkiksi päihteiden käytön lopettamisessa. Mallin ajatus on syyllistämisen sijaan ratkaista ihmisten pääongelma eli asunnottomuus, kun ennen saatettiin ihminen ensin laittaa katkolle.

Turvapaikanhakijat majoitetaan keskuksiin, joissa asuu useampi henkilö samassa huoneessa. Vastaanottokeskukset vastaavat lähinnä asunnottomien hätämajoitusta, josta on monilla paikkakunnilla luovuttu, koska ne eivät ole vuosikymmenten aikana juuri auttaneet asunnottomia vaan jopa pahentaneet ongelmia. Turvapaikanhakijat eivät siis vie asuntoja asunnottomien nenän edestä.

Mutta tämä oli tietenkin sitä joutavaa hyvesignalointia, kun tekstiäkin tarvitaan noin paljon. On paljon helpompaa muodostaa oma mielipide ihan ilman tietoa ja mieluummin jonkun toisen antamana. Tarvittaessa voi vaikka turvautua ennustamiseen, kuten tekee nurmijärveläinen valtuutettu Maiju Tapiolinna (ps.)

Näin muodostetaan ja muokataan mielipiteitä, jotka eivät perustu minkäänlaiseen tietoon, vaan pelkkään tietämättömyyden vahvistamaan ennakkoluuloon. Vain moraaliposeeraajat ja hyvesignaloijat yrittävät ottaa tosiasioista selvää ja muuttaa asioita parempaan suuntaan.

Puolueiden kannatusmittausten mukaan yhä useampi valitsee tämän helpon tien ja on tyytyväinen tietämättömyydessään.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (29)
 1. Jukka-Tapio Jormanainen
  20.10.2019, 10:03

  Todennäköisesti tästä Tapiolinnan ennustuksesta joku lukee vain sen ennustuksen totena, lukematta lopun toteamusta, että kyseessä on ennustus ja jakaa tietoa eteenpäin totisena totena.

  1. No onko se kirjoittajan vastuulla, kun lukija ei viitsi vaivautua lukemaan koko juttua, tai ei ymmärrä lukemaansa? Kyllä kirjoittaja kertoi yksiselitteisesti, että kyseessä on pelkästään kirjoittajan oma ennustus.

   1. Jukka-Tapio Jormanainen
    21.10.2019, 18:53

    Etpä näköjään sinäkään ymmärtänyt mitä kirjoitin.

 2. Pertti Sulasalmi
  20.10.2019, 10:11

  Hyvä kirjoitus. Olen joutunut monessa yhteydessä itsekin keskusteluun, jossa väitetään turvapaikanhakijan vieneen jotakin etuja kantasuomalaiselta. Onko kenenkään elämä aidosti muuttunut jotenkin sen takia, että maassamme on turvapaikanhakijoita. Heidän täällä olonsa on synnyttänyt myös uutta toimintaa niille paikkakunnille, joihin heitä on sijoitettu. Aika vaikeaa ymmärtää tuota maahanmuuttajavihaa, jota lähinnä perussuomalaisten parista jatkuvasti kuulee. Näin maailmankansalaisena, tuntuu, että onko Suomessa enää tilaa älylliselle keskustelulle.

  1. Turvapaikanhakijat ovat helppo maali. Suomalaisten ongelmille ei tarvitse yrittää tehdä mitään, koska aina voi syyttää maahanmuuttoa. Jos pakolaiskriisiä ei olisi, pitäisi sellainen harhautus keksiä tai sälyttää julkisen talouden resurssipula työttömien niskaan. Vanhukset vaipoissaan, sotaveteraanit, pienyrittäjät, yksinhuoltajat ovat kaikki ryhmiä, joiden eteen olisi voitu tehdä jotain jo kauan ennen kuin lähi-idässä alkoi tapahtua. Sen sijaan että näille tehtäisiin jotain, asetetaan ryhmät tappelemaan keskenään hyvinvointivaltion haaksirikon vähistä murusista.

  2. Eräs Britteihin muuttanut talk shown vetäjä, esityksessä vetääkin vitsiä siitä että häntä on huijattu. Joka puolella internetissä kerrotaan että mamut vie työt, naiset ja rahat. Hän uskoi ja muutti maahan, mutta ei ole saanut kuin yhden ja vieläpä äkäisen tyttöystävän. Rikosilmoituksen paikka?

  3. Ei ole.

   Suomalaiset ovat epätavallisen rasistista ja tyhmää porukkaa, ja nyt täällä asutut yksitoista vuotta ovat olleet yhtä helvettiä maanmiesteni suunnattoman tyhmyyden takia.

   Jaa että miksikö olen täällä?

   No menin hankkimaan lapsen paikallisen junttinaisen kanssa. Nainen ei halua muuttaa muualle siitä tynnyristä, missä on kasvanut ja elänyt, ja siten ei myöskään prinsessani muuta minnekään.

   Enkä siis minäkään… 😢

  4. Nuo ölinät siitä, että jollekin ongelmalle ei saa mitään tehdä ennenkuin viimeisenkin sotaveteraanin ja kodittoman suomalaisen asiat ovat hyvin perustuvat virheajatukselle siitä, että asiat tapahtuvat yhteiskunnan sisällä ikäänkuin ketjussa. Jossa ajatellaan, että jos autetaankin ryhmää A johtaa se ketjun kokonaan pois ryhmän B ongelmista.

   Todellisuudessa yhteiskunnissa asiat tapahtuvat aina rinnakkain ja samanaikaisesti. Tästä syystä asunnottomuutto ei koskaan saada täysin loppumaan, koska siinä ajassa kun vaikkapa 1000 asunnottoman asiat on saatu korjattua on tullut eri syistä tuhat uutta asunnotonta.

   Ongelma on vieläpä se, että populistit käyttävät näitä ölinöitä ja uskomuksia viemään leipä sen köyhän suomalaisenkin suusta, koska mitä huonommassa asemassa moni suomalainen on sitä enemmän populisteille on äänestäjiä.

Kommentointi suljettu.