Kyllähän se tiedettiin

Yleensä minua inhottaa sanoa, että mitäs minä sanoin, mutta aktiivimallin kohdalla sen sanominen lähinnä ärsyttää. Olen kirjoittanut siitä varmaan toista sataa juttua ihan sen suunnitteluvaiheesta lähtien, jolloin se ei vielä kiinnostanut mediaa eikä yleisöä. Ei se kiinnostanut erityisemmin edes päättäjiä, joista suurin osa havahtui asiaan vasta sitten, kun kansalaisaloite nosti sen julkisuuteen.

Koko ajan olen sanonut, että eivät työpaikat lisäänny työttömien tukia leikkaamalla, ja nyt sen tunnustaa myös aktiivimallin vaikutuksia tutkineen työryhmän loppuraportti. Ihan samaan tulokseen päädyttiin jo viime kevään väliraportissa. Aktiivimallin vaikutuksia ei pystytä erottelemaan yleisestä työllisyystilanteen paranemisesta.

Raportin mukaan aktiivimalli saattoi lisätä jonkin verran ansiosidonnaista päivärahaa saavien työllistymistä, mutta siitäkään ei ole minkäänlaista varmuutta eikä selkeitä lukuja. Sipilän hallituksen mukaan aktiivimallin piti lisätä työllisyyttä noin 5 000 – 12 000 henkilöllä, mutta ihan selvää on, että lähellekään ei päästy.

Sen sijaan oli etukäteen tiedossa, että aktiivimalli on epäoikeudenmukainen. Se käy kaikkein kipeimmin ikääntyneisiin, syrjäseuduilla asuviin ja työmarkkinatuen varassa eläviin pitkäaikaistyöttömiin. Ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien on kaikkein vaikeinta työllistyä, ja suurten asutuskeskusten ulkopuolella se on vielä vaikeampaa. Aktiivimalli leikkasi juuri heidän tukiaan.

Ehkä suurin epäoikeudenmukaisuus oli, että aktiivimallin täyttämiseen ei riitä aktiivinenkaan työnhaku, vaan työtä on myös saatava. Mikään naapurin ikkunoiden peseminen tai polttopuiden hakkaaminen ei täytä ehtoja, sillä työtä pitää tehdä tietty tuntimäärä tarkastelujakson aikana ja siitä pitää saada alan TES:n mukaista tai sen puuttuessa tiettyä minimimääräistä palkkaa.

Jo etukäteen arvattiin, että mallin täyttämiseen riittävät viiden päivän työvoimapoliittiset “koulutukset” tulevat lisääntymään. Lainausmerkit ovat siksi, että nämä nopeasti räätälöidyt kurssit ovat yhtä tyhjän kanssa, ja niistä hyötyvät vain kursseja järjestävät firmat. Ei työttömien into osallistua niille kasvanut, vaan sinne mentiin pelkästään täyttämään aktiivimallin vaatimukset.

Lopputulos tästä surkeasta kokeilusta on, että työllisyys ei kasvanut, mutta köyhyys, kyykytys ja byrokratia lisääntyivät. Toivottavasti kukaan ei enää kehtaa puhua sanaakaan aktiivimallia korvaavien toimien järjestämisestä.

Tällaista jälkeä saadaan, kun tehdään tämmöinen laki ja katsotaan, mitä tapahtuu. Nyt se on sitten nähty, vaikka viisas olisi osannut näin selvän asian jo arvata.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (70)
  1. Erinomainen kirjoitus. Vielä ihmetyttää Ylen otsikko: “…ansioturvan saajien työllisyys on voinut lisääntyä”

    Kannattaa vielä muistaa se, että entisen hallituksen puolueet yrittivät kaikin tavoin puolustaa, että työllistettiinhän siinä 140 000 “työpaikkaa” vaikka ne olivat leikkureita ja nollasopimuksilla luotuja työpaikkoja.

    1. Pekka Tammisto
      31.10.2019, 16:13

      Tuo Ylen otsikko on samaa tasoa kuin “Ufo saattoi käydä Ylen studiolla”.

      En tiedä milloin erilaiset konditionaalin ovat tulleet toimittajien sanavaraston osaksi. Ilmeisesti halutaan tehdä juttu, joka ei vastaa totuutta.

      Savolainen totemus kuvaa hyvin nykyistä lehtimiestapaa:”suattaapi olla näin vuan suattaapi olla myös toesinpäin’

    2. Jake Ronimus
      31.10.2019, 18:09

      Kuulostaa hyvin vahvasti siltä, että Ylen jutun otsikoijalla (siitähän ei varmuutta ole, kuka otsikon takana on: toimittaja, päätoimittaja vai joku muu, mikä) on ollut agendana kertoa julki se ainoa työllistymisen kannalta posiitivinen asia, mikä loppuraportista on eroteltavissa. Ikään kuin aktiivimalli tai Sipilän hallitus yhä vieläkin kaipaisi puolustajia teoilleen.

  2. Uusi työtönkö
    31.10.2019, 08:37

    Toivottavasti tämä vääryys (leikkuri) poistetaan vuodenvaihteessa, jolloin työttömän arki iskee todennäköisesti allekirjoittaneeseen. Vähään aikaan asiasta ei ole missään kirjoiteltu.

    1. Se on luvattu, että poistetaan.

    2. Sen 4,7%:n leikkauksen pitäisi poistua alkaen 1.1.2020. Mutta leikkaus käytännössä poistuu vasta aikaisintaan 1.2.2020, koska päivärahat maksetaan jälkikäteen. Tammikuussa maksetaan vielä joulukuun päivärahoja.

      1. kroonikkokoomikko
        31.10.2019, 17:12

        Itse aloitin viime viikolla kovalla kiireellä kuntouttavan työtoiminnan, jotta ehtisi kertyä 5 toimintapäivää ennen kuin 65 päivää tulee sunnuntaina täyteen. Ja kuntouttavan työtoiminnan tavoitteiksi kirjattiin reilusti ‘aktiivimallin vaatimusten täyttäminen’. Tulen saamaan korotettua työttömyyspäivärahaa, mikä toisaalta tarkoittaa sitä, että joudun odottamaan tämän hakemuksen ratkaisua tavallista pitempään. Parempi sekin kuin olisi ollut 4,65% leikkaus, joka olisi purrut vielä tammikuussa.

        Viime tammikuussa aktiivimalli leikkasi vaikka olin kirjoittanut työsopimuksen palkkatukityöstä, koska työ ei alkanut ennen kuin ne 65 päivää tulivat täyteen.

Kommentointi suljettu.