Pallo hukassa?

Rinteen SDP:llä on pallo hukassa, ja se näkyy, kommentoi Ilta-Sanomien Timo Haapala Ylen uusinta puolueiden kannatuskyselyä. Sen mukaan pääoppositiopuolue perussuomalaisten kannatus on 23 prosenttia ja päähallituspuolue SDP:n kannatus on laskussa. Näyttää siltä, että SDP menettää sekä työntekijöitä että eläkeläisiä juuri perussuomalaisille.

Itse jutussaan Haapala kertoo epäsuorasti yhden syyn tähän tulokseen. Se on hallituksen muodostamisesta lähtien jatkunut mediaryöpytys, jota voi sanoa joskus ihan suoraan valehteluksi. Haapala itse on ollut yksi näkyvimpiä agitaattoreita, ja niinpä tälläkin kertaa hänen tekstissään vilahtaa se kuuluisa vappusatanen. Hänelle on varmaan tuhat kertaa kerrottu, että sitä ei kukaan ole luvannut kerralla ja että ensimmäinen erä on tulossa ensi vuoden budjetissa, mutta luultavasti hänen seuraavassakin jutussaan mainitaan tämä petettynä lupauksena.

Mutta näinhän tämä menee. Rinteen hallitus on jo ennättänyt poistaa neljä vuotta kestäneen eläkeindeksin jäädytyksen, päättää pienimpien eläkkeiden korotuksesta, purkaa aktiivimallin ja lisätä viime hallituskaudella leikattuja kuntien valtionosuuksia. Nämä päätökset katoavat jonnekin yleiseen mölinään, jota ylläpitää pääoppositiopuolue ja jota osa mediaa säestää uutisoimalla siitä jatkuvasti. Hallituksen jo lyhyessä ajassa tekemät parannukset muuttuvat ihmisten mielissä petetyiksi lupauksiksi. Yleinen mielipide on sitä mieltä, että hallitus on kelvoton ja että persut pelastavat maan ahdingosta.

Näinköhän tosiaan on? Äkkiäpä kansalta on unohtunut, että viime hallituskaudella perussuomalaiset olivat hallituksessa tekemässä kaikkia niitä leikkauksia, joita nykyinen hallitus yrittää paikata. Jos entinen hallituspohja olisi jatkanut korvaten siniset Halla-ahon perussuomalaisilla, niin luulevatko ihmiset ihan oikeasti, että eläkkeet olisivat nousseet, aktiivimalli poistunut ja kunnat saaneet enemmän rahaa? Jos luulevat, niin haluaisin tietää, mihin tämä luulo perustuu. Perustuuko se siihen, että perussuomalaiset puhuvat vain maahanmuutosta siihen sävyyn, että sieltä löytyy rahaa kaikkeen mahdolliseen?

Jos perustuu, niin sitten kansa on ansainnut saada juuri sitä, mitä tilaa.

Mutta mietitäänpä hetki ihan oikeasti sitä, minne katoaa oikea tieto hallituksen tekemisistä. Ei se voi kadota iltapäivälehtien kolumnistien satuiluun eikä perussuomalaisten haluttomuuteen puhua näistä asioista niiden oikeilla nimillä. SDP:n on syytä katsoa peiliin ja miettiä omaa tiedottamistaan.

Ei riitä, että ministerit kertovat uutisissa päätöksistään ylhäältä alas kansalle, kun mediassa ne asiat käännetään kuitenkin ylösalaisin. Olen joskus ennenkin moittinut SDP:n tapaa tiedottaa asioista ikään kuin eläisimme vielä kirjoituskoneiden ja faksien maailmassa. Sähköpostiin tulevat jäsenkirjeet eivät riitä ja paikallisissa kokouksissa puhutaan paikallisista asioista. En tiedä opetellaanko puoluetoimistossa vasta nyt somen käyttöä, sillä puolueelta puuttuvat lähes kokonaan sosiaalisessa mediassa näkyvät keskustelijat. Niinpä kenttä jää vapaaksi ja vapaan kentän valtaajia kyllä riittää.

Niin että siinä mielessä SDP:llä on pallo hukassa. Ihan semmoisen neuvon annan täältä ruohonjuuritasolta, että ruvetkaapas näkymään enemmän somessa. Itse olen todiste siitä, että kyllä asiajutuille lukijoita riittää.

Kommentit (78)
 1. Petri Haapa
  7.11.2019, 13:45

  Lisäksi SDP on hallituksessa ikään kuin Kepun, joka ajaa kaksilla rattailla, panttivankina. Tuoreessa muistissa on mm. listaamattomien yritysten osinkojen lievän verokohtelun jatkuminen, jonka muut hallituspuolueet ja SDP joutuivat nielemään pitkin hampain Kepun ja RKP:n sanelemana. Ja nyt tämä Kelan pääjohtajanimitysfarssi.

  1. Kalevi Sorsa säätiö on teettänyt tutkimuksen nimeltä ”Ratkaisuja populismiin”. Sen kuvailulehdellä jo tutkija Tamas Boros varoittelee demareita seuraavasti:”Hän pitää varsinkin sosialidemokraattisten puolueiden kannalta huonona, jos ne osallistuvat suuriin hallituskoalitioihin keskustaoikeistolaisten puolueiden kanssa. Tällöin niiden vasemmistolainen politiikka saattaa muuttua tunnistamattomaksi, kuten monissa Euroopan maissa on kahtena viime vuosikymmenenä tapahtunut. Tämä ruokkii populististen puolueiden suosiota.”
   Onkohan SDP:n johto jättänyt lukematta nämä ajatukset?

 2. Anttipa vuan
  7.11.2019, 14:07

  Niinhän tuo oli tämän päivän Iltalehden lööpissä, että vappusatanen on kutistunut 20 euroon. Tämmöinen uutisointi uppoaa joihinkin ilmeisen hyvin eikä sitä toinna pilata tiedolla, että lupaus luvattu toteuttaa usean vuoden ohjelmalla. Eipä tarvitse ihmetellä, miksi galluptulokset ovat mitä ovat.

  Toisekseen on todettava, että persut osaa ilmeisen hyvin ottaa somen keskustelupalstat haltuunsa kärjistävillä mielipiteillään. Jotkut ne ilmeisesti jaksaa päivästä toiseen kirjoitella jokaiseen mahdolliseen keskustelualustaan.

  1. Vaikka Rinteen eläkelupaus löytyy kirjallisena, niin eduskunnan kyselytunnilla kokoomus jaksaa jauhaa omiaan kerta kerran jälkeen. Noinko heikko on kokoomuslaisten ymmärryskyky, vai näyttelevätkö vain tyhmää? Alkaa jo vaikuttaa siltä etteivät edes näyttele vaan ovat aidosti ainakin jollain tavoin rajoitteisia, erityisesti Heinonen ja Zyskowitcz. On ne pellejä.

   1. sakutimonen
    7.11.2019, 17:14

    Eivät ne itse ole tyhmiä, vaan ne luottavat siihen, että kansa on.

    1. Täytyy tunnustaa että näyttelin itse nyt tyhmää. Välillä tuntuu vaan niin uskomattomalta kuinka poliittinen teatteri uppoaa kansaan. Mutta eihän sitä muuten jaksettaisi jauhaakaan ellei se uppoaisi. Vaikkei kansaa kannata aliarvioida, niin ei kansan kykyä ymmärtää sitä mikä pitää paikkansa ja mikä ei, pidä yliarvioidakaan ja sen poliitikot tietävät. Ja populismi hyödyntää nimenomaan tätä kansan ominaisuutta vai pitäisikö sanoa vajavaisuutta.

    2. Oma ammattikuntani kannattaa tutkimuksen mukaan pääasiassa persuja ja Kokoomusta. Molemmat profiloituneet AY vastaisina. Itse pitkän linjan AY aktiivina kummastelen tätä. Samaan aikaan jäsenistö kyselee miksei liitto tee mitään? Liiton muodostaa jäsenet ja ilman jäsenten tukea liitto on heikko.

     Vaalikarjan muisti on todella lyhyt, ja ammattipoliitikot tietävät tämän. Ja totta, puolueiden pitää uudistua. SDP kaipaa johtoon enemmän puoluesihteerinsä tyyppisiä nuoria jotka hallitsevat somen ja muun verkossa tiedottamisen ja vaikuttamisen.

    3. Aina kun mennään aanestyskoppiin todennäköistä on saada ääniä enemmän tyhmiltä jotka uskovat näytelmään.Siispä näytelmä jatkuu.

   2. Heinonen – valtakunnan itkijänainen.

Kommentointi suljettu.