Ajatelkaa joulukortteja!

Eilen alkanut postilakko puhuttaa yllättävän vähän. Sen tärkein seuraus tuntuu ainakin uutisoinnin perusteella olevan, että joulukortit jäävät tänä jouluna tulematta. Kyllä media lakkoa seuraa ihan kiitettävästi, mutta sosiaalisessa mediassa asia ei näytä kiinnostavan ketään. Se kertoo omaa kieltään kirjepostin merkityksen vähenemisestä, joka on osaltaan johtanut nykyiseen tilanteeseen.

Oikeasti lakko on vakava oire työelämän sairaudesta nimeltä sopimusshoppailu. Posti aikoo  vaihtaa jakelijoiden työehtosopimuksen Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n sopimuksesta soveltuvin osin Teollisuusliiton sopimukseen. PAU:n työehtosopimus on kuitenkin yleissitova. Tämä tarkoittaa, että järjestöihin kuulumattomien työnantajien tulee noudattaa sitä. Posti taas perustelee omia vaatimuksiaan PAU:n työehtosopimuksen uudistamisesta Teollisuusliiton työehtosopimuksen sisällöllä sillä, että jälkimmäinen on ”alalla yleisesti käytössä”.

Käytännössä sopimuksen vaihtaminen heikentää työntekijöiden asemaa merkittävästi. Palkka pienenee keskimäärin 30 prosenttia ja pakettilajittelussa pelkkää yötyötä tekevällä peräti 50 prosenttia. Kun palkka on jotain 2 000 euron luokkaa, niin käytännössä tuollainen alennus pakottaa monen työtä tekevän ihmisen hakemaan palkan lisäksi toimeentulotukea.

Sen lisäksi työpäivä pitenee, työterveyspalvelut heikkenevät ja työssäkäyntialue laajenee, kertoo MTV:n uutiset. Työnantaja on joutunut selittelemään logistiikkakeskuksen aitaan tehtyä reikää, jonka kautta lakkoilijoiden mukaan rikkurit kulkevat välttääkseen kohtaamisen lakkovahtien kanssa. Lisäksi näyttää siltä, että lakot laajenevat tukilakoiksi.

Minä en ihmettele lakkoa yhtään, ettekä ihmettele tekään, jos ajattelette tilannetta omalle kohdallanne. Jos teille yhtäkkiä ilmoitettaisiin palkkanne putoavan 30-50 prosenttia ja työajan pitenevän, niin takuulla kapinoisitte vastaan. Jokainen itseään ja työtään kunnioittava kapinoisi. Lakko on täysin laillinen ja käytännössä ainoa keino vastustaa näin kohtuuttomia vaatimuksia. Tästä Postin sopimusshoppailusta ja siihen johtaneesta kehityksestä kirjoitin viimeksi syyskuussa.

Tällaiseksi on työelämä mennyt. Työntekijöille sanellaan ehtoja ja työehtosopimuksia vaihdetaan työnantajalle edullisempaan. Samaan aikaan on käynnissä jatkuva ryöpytys ay-liikettä vastaan, ja varmaan tänäänkin joku muistaa vaatia liittojen yleishyödyllisyyden purkamista ja ankaraa verottamista. Puhumattakaan tekstiviestipalstoista, joilla jo syytetään täyttä päätä Rinteen hallitusta tähänkin lakkoon syylliseksi. Kun törmäätte tällaisiin puheisiin, niin miettikääpä oikeasti kuka teidän etujanne työelämässä ajaa, työnantajat vai työntekijäjärjestöt.

Jos mielestänne palkka ja muut työedut ovat ihan vain hyvyydestä annettuja, niin sitten voitte murehtia muutaman joulukortin jäämistä tulematta.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (104)
 1. Niin…

  Työntekijän pitää olla tyytyväinen pelkästään siitä, että saa tehdä työtä ja tehdä rahaa työnantajalle.

  Näin siis ajattelee liian moni, kun kyse ei ole itsestään.

  Kun taas kyse on itsestä, niin salamaa nopeammin tulee se “se on eri asia”.

  Vaan kun ei ole. Kun yhdeltä voi viedä epämääräisin keinoin, niin voi toiseltakin. Ja jopa siltä itseltään…

  Solidaarisuus, missä lie se. Työpaikoilla ei tällekään lakolle paljon ymmärrystä tunnu olevan.

  1. Jouko Norvapalo
   12.11.2019, 10:21

   Se on kummallista mitenkä nykyään ammattiliitoon kuuluminen ja työläiseksi sanominen aiheuttaa suurta älämölöä. Nekin jotka vaativat ammattiliittoja verolle nauttivat ay-liilleen hankikimista eduista. Olen muutaman kerran vihjannut YTK-shoppailijoille lomista ja muista ay-liikkeen hankki mista eduista luopumista. Vastaus on edut kuuluvat meille. No pullastahan on kiva syödä vai rusinat. Ruonansuun sanoin voisi mölyäjille sanoa “ajattelepa omale kohale”.

   1. Ootko kyllä sekasin, miks YTK-jäsenien pitäisi luopua lomistaan? ihan kun töihin menny ollu työehtosopimuksessa ne lomat, vaikka ay-liike työntekijöiden etuja parantanutkin JOSKUS aikoinaan niin eikai niille täydy joka kuukausi rahaa tunkea ja olla kiitollisuudenvelassa loppuelämän?

    1. Oletko varma, että ne lomat pysyvät siellä työehtosopimuksessa jatkossakin ilman ay-liikettä?

     1. työtöntyötön
      12.11.2019, 16:23

      Joskus väänsin tästä lomapäiväasiasta jossain ja sain vastaukseksi että vuosilomalaki määrittää lomat eikä tesit. Onkohan noin vai voiko tes kävellä vuosilomalain yli ja määrittää huonommat lomakertymät?

     2. Juha Karvonen
      13.11.2019, 19:02

      Ne lomat on siellä vuosilomalain nojalla. Vain yli lain määrittämät lomat tulee tessistä. Kuten aivan helvetin hyvin tiedät, Saku.

      1. Ja kuinka kauan oletat niiden olevan laissa, jos ay-liike ja sitä tukevat puolueet eivät ole eduskunnassa niitä puolustamassa?

       1. Juha Karvonen
        15.11.2019, 19:05

        Tappiin asti, ainakin niiltä osin, missä kokoomuksen kannattajat toimivat.

    2. Noista pitäis luopua suosiolla jos ei olisi niitä jotka maksavat ay-jäsenmaksunsa. Ja saman linjan mukaan muilla aloilla, postilaisille sitten myös 20-40% leikkaus palkkoihin.

     https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lomarahat-puoliksi-pyhina-toihin-ylityokorvaukset-leikkuriin-tyonantajien-tavoitteet-voivat-laskea-vuosiansioita-jopa-6-000-euroa-sanoo-ammattiliitto-pron-jorma-malinen/b30c5792-3c1b-497b-873f-34f42f4df4e4

     Ja YTK-jäsenet vaan odottavat toisten siivellä. En yhtään ihmettele jos loisiminen joitakin tympii, varsinkin kun härskeimmät siipeilijät vielä paukuttelvat henkseleitään loisimisestaan. Aikanaan nuo siipeilijät olivat useimmiten SMP tai kokoomuslaisia, nyt SMP:läisten perilliset jatkanevat SMP:n siipeilyperintöä.
     Miten YTK hoitaa vaikkapa postilaisten työehtoja?

    3. Voi hyvä ihme tuota tyhmyyttä. Jos tuollainen ajattelu valtaa alaa, niin kyllä on duunarilla kohta kusiset paikat edessä.

    4. Vesa Eriksson
     14.11.2019, 04:19

     Ehdottomasti tuollaisilta lomat pois, 6-päiväinen 12:sta tunnin työviikko, palkka pudottaa puoleen ja lapset pois koulusta.

  2. Sirpa Kärkkäinen
   12.11.2019, 14:55

   Minä kyllä kannatan postilaisten lakkoa enkä ole ajatellut pistää päätäni pensaaseen ajatuksella “ei tämä minua koske”. Työpaikallani ei siltikään moni juurikaan asiasta keskustelua avaa ja luulisin, että siihen on syynä pelko. Pelottaa ajatella, että tilanne osuisi omalle kohdalle. Sillä kuten eläköitynyt kääntäjä ketjussa myöhemmin toteaa, useiden kymmenien prosenttien palkanalennukset ovat tuttuja muillakin aloilla. Esimerkiksi suomen kielen opettajia on yksityisissä koulutusfirmoissa vaihdettu kouluttajiin ja siirretty sillä perusteella halvemman työsopimuksen piiriin.Jotta kilpailutuksen vaatima laatutaso koulutuksessa säilyisi, päteviltä ja koneilta opettajilta tilataan työhöottohaastetteluita. Itse haastattelua ei ole tarkoituskaan käydä palkkaamismielessä, vaan opettajilta otetaan heidän cv:sä talteen. Se esitellään sitten laatukriteereitä punnittaessa, että “näin pätevää henkilöstöä meillä on”. Kun kilpailutus on voitettu, työhön palkataan vain epäpäteviä halvemmin ehdoin. En tiedä, mikä tämän ilmiön nimi on, se on kai jomkulaista raffinoituneempaa huijaamista kuin pelkkä sopimusshoppailu. Joka tapauksessa asialliset työnantajat, jotka palkkaavat kunnon palkalla ammattinsa osaavia ihmisiä, kärsivät tällaisesta epäreilusta kilpailusta.

   1. Sirpa Kärkkäinen
    12.11.2019, 14:58

    Piti kirjoittaa “päteviltä ja kokeneilta opettajilta” =) Mutta alitajunta ehti ensin: koneopehan se varmaan halvin olisi…

   2. Esimerkkinä vois antaa sellaisen että rakennustarvikeliikkeen varastomiehen nimike muutettiin noutopihamyyjäksi. Myyjän peruspalkka pienempi kuin varastomiehen. Ja lisät lähti myös sitä myötä.

 2. Raija Leppänen
  12.11.2019, 10:16

  On näillä nykyisillä työmarkkinoilla ihmettelemistä. Eikö sopiminen enää tarkoitakaan mitään, kun sopimuksen toinen osapuoli voi noin vain hylätä sopimuksen ja etsiä paremman (=halvemman).
  Kaikkinainen jousto on pelkästään yhdensuuntaista – työntekijä joustaa, eikä
  siinä näytä mikään riittävän.
  Sopimisen sijaan on tullut sanelu, ja sitä työnantajat haluavat aina vain lisää.

  1. Ehkä se menee niin, että nykyään asioista sovitaan niiden kanssa joilla on rahaa ja pidetään kiinni sitten sovitusta. Ei niiden kanssa joille pitää antaa rahaa vaikka PALKAN muodossa. Joten köyhien PALKKAA saavien kanssa tehdyistä sopimuksista ei tarvitse pitää kiinni tulevaisuudessa jos ei itseä huvita. Mutta köyhän on syytä pitää kiinni sopimuksista, joita ylhäältä päin tullaan tulevaisuudessa sanelemaan vaikka asia ei köyhää huvita yhtään. Jos ei pidä kiinni loppuu se vähäkin.

   Se on vain luonnollista jatkumoa tuloerojen kasvulle. Meillä paljon ansaitsevia, hieman vähemmän ansaitsevia, erittäin vähän ansaitsevia, sitten on nämä 9 euron orjat. Ja toistaiseksi vasta 9 euron orjille voidaan sanella ehdot ilman 9 euron orjien neuvotteluvaraa mihinkään tai AY-liikkeiden väliintuloa.

   Tämä ei sen suuremmin kiinnosta oikeastaan kuin harvoja. Ja se luokin hienon tilaisuuden asian tajunneille rahan ja vallan mahdin edustajille. Joten tämä pitää nyt laajentaa koskemaan myös PALKKAA saavia sieltä alemmalta tulotasolta. Siinä tästä posti jutussa on ehkä kyse. Enkä usko, että tämäkään ketään lopulta kiinnostaa. Koska jos työnteko ei kiinnosta niin aina on reikä aidassa mistä saadaan tekijät tilalle, kuten posti tekee. Tai kuten nyt vaikka esimerkkinä 9 euron orjat tekee töitä mistä ennen oli tapana maksaa sitä PALKKAA orjatyöpajoissa tai kunnilla/kaupungeilla.

   Ja kun tämä postin myllytys menee läpi ei tämä tähän tule pysähtymään se on varma. Rajoja rikotaan nyt voimalla ja se tulee onnistumaan ja sen jälkeen mennään niin pitkälle kuin vain pokkaa piisaa. Ja sitä piisaa. Kaikki tämä on täysin luonnollista kehityskulkua jossa röyhkein ja vahvin voittaa aina ja nyt he eivät enää pysähdy kun huomaavat aitojen hajoavan tieltään. Aivan sama mitä jossain medioissa mölistään…

   1. Politiikantutkija
    12.11.2019, 18:52

    Tuskin kukaan järkevä ihminen kieltää Ay-liikkeen ansiot. Mutta niin kuin asioilla yleensä, on tässäkin kolikon toinen puoli. Joillain aloilla ay-toiminta tasapäistää palkkauksen niin, ettei moni- tai huippuosaajat voi saada niin korkeaa palkkaa, kuin heille kohtuuden nimissä kuuluisi. On aloja, joilla pääluottmusmiehet ja osastojen luottamusmiehet jopa vahtivat tätä tasapäisyyttä ja pyrkivät ohjaamaan ja jopa ohjaavat työntekijöiden palkkakehitystä. Paperiala on tästä tyyppiesimerkki. Siellä on ns kausitarkistusmenettely, jossa kaksi kertaa vuodessa, touko- ja marraskuussa tarkistetaan palkkoja työehtosopimuksessa määriteltyjen tarkistusten (lue korotusten) lisäksi. Noissa tarkistuksissa pääluottamusmiehen ja osastojen luottamusmiesten rooli on aivan vääristynyt. He käytännössä määräävät, ketkä saa korotuksia, ellei korotukset sitten mene suoraan taulukoihin. Jos työnantaja haluaa antaa korotuksia tietyille henkilöille, eikä luottamusmiehet sitä hyväksy, seurauksena on erimielisyysmuistio ja asia menee työnantaja- ja työntekijäliittoon ratkaistavaksi. Ei tällainen voi olla oikeanlaista ay-toimintaa. Onneksi on myös aloja ja työpaikkoja, joissa luottamusmiehet eivät puutu työnantajan oikeuteen määritellä palkkakehitystä yksilöiden tasolla. On onneksi myös aloja ja yrityksiä, joissa työntekijäliitto noudattaa laissa määriteltyä yhdistäytymisen vapautta ja sen kummemmin nurisematta hyväksyy myös työntekijöiden liittymisen YTK:hon ja siirtymisen alan ammattiliitosta esim YTK:hon.

    1. Ihan hevillä en tuota tarinaa, että luottamusmiehet laittaisivat esteitä palkkojen korotuksille, usko. Työnantaja kyllä voi antaa ymmärtämättömille sellaisen käsityksen, mutta kyllä työnantaja määrää sen millaisia palkkoja maksetaan kunhan ne täyttävät sopimuksen vaatimukset. Siihen että jonkun henkilön palkkakehitys jää muista jälkeen luottamusmies voi puuttua ja varmistaa ettei tapahdu syrjintää. Myös sopimusten mukaisen palkkakehityksen toteutuminen todennetaan luottamusmiehen ja työnantajan välillä. Muuten työantaja saa maksaa mitä vaikka kuinka paljon enemmän, mene pyytämään jos näet tarpeelliseksi, asia on täysin työnantajan päätettävissä. Voivat kyllä jymäyttää ymmärtämätöntä.

     Suomessa on yhdistymisvapaus, mutta YT-kassalaisen pitää ymmärtää olevansa ns. vapaamatkustajan työehtosopimusasioissa. Hän saa kaiken sen mitä muutkin, mutta ei maksa siitä mitään. Miltä tuntuu niin kuin omasta mielestä, maksajien mielestä vapaamatkustaminen näyttää vähän samalta kuin pummilla junassa matkustaminen tai häissä kuokkiminen. Ei niin tyylikästä, mutta meitä on moneksi.

     1. Politiikantutkija
      13.11.2019, 14:48

      AKK et ehkä usko kirjoittamaani, mutta minä uskon, kun tiedän. Olin paria kuukautta vaille kymmenen vuoden ajan, kaksi kertaa vuodessä, sitä näytelmää läheltä seuraamassa ja siihen osallistumassa.

      1. Siis kieltämässä palkkojen korotukset? Puhutaankohan samstw asiasta? Pitää varmaan uskoa kun niin vakuutat , mutta todeta samaan syssyyn ettei tuolla porukalla olleet kaikki inkkarit kanootissa.

   2. Minna Heinonen
    13.11.2019, 17:07

    Unohtamatta tietysti sitä, kuinka paljon se postin pomo saa palkkaa 🙄

  2. Hyvä kommentti. Olen myös miettinyt sitä, että miksi työsopimukseen ei sitten mukamas kuulukkaan sopimuksentekohetkellä oleva tes ? Eli miksi se nähdään ensin molempia osapuolia sitovaksi sopimuksentekohetkellä mutta sitten ei työnantajan puolelta?

   Tes on osa sovittua työsopimusta. Osa pakettia.

   En tiedä. Menee politiikan puolelle.

   1. Tuosta ilmenee vähän. Työntajalla eivät ole aina puhtaat jauhot pussissaan ja lainlaatija on jättänyt myös aukon sopimusshoppailulle. TES on kyllä takana, mutta…?

    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6ehtosopimus

    Vuokratyöfirmat ovat pitkälti niitä joiden avulla heikennetään palkkoja ja työehtoja. Toisaalta eri liittojen pitäisi olla erittäin tarkkoja siitä millaisia sopimuksia ne solmivat, niin ettei sovita samankaltaisista töistä erilailla eri liittojen sopimuksissa. Valitettavasti jotkut liitot ovat menneet syystä tai toisesta niin tekemään ja on uhkana että työntekijät kärsivät ja kärsivätkin jo. Liitoillakin on peiliin katsomisen paikka! Teollisuusliitolla on iso urakka hoitaa mm. jakelualan sopimus kuntoon.

Kommentointi suljettu.