Varjobudjetit valossa

Oppositiopuolueet ovat julkaisseet omat varjobudjettinsa, ja tuttuun tapaan ne päivänvalossa tarkasteltuna osoittautuvat toiveiden tynnyreiksi. Ne ovat puolueiden omia mainoksia, ja sellaisina kertovat hyvin puolueiden arvoista ja tavoitteista. Mainosten tapaan tuotteen hyvistä puolista kerrotaan vuolaasti, mutta ikävistä sivuvaikutuksista ollaan häveliäästi hiljaa.

Perussuomalaiset antaisivat rahaa vähäosaisille, vanhuksille, lapsiperheille ja sairaille. Turvallisuuteen, terveydenhuollon resursseihin, omaishoidon tukemiseen, sisäilmaongelmien ratkaisemiseen ja lääkekorvauksiin satsattaisiin lisää. Erikoinen on vaatimus hoitajamitoituksen sitovuudesta jo ensi elokuun alusta lähtien, koska jo nykyinen hallitus on päättänyt siitä samalla tavalla. Perussuomalaiset vain eivät antaisi siirtymäaikaa yhtään, vaan löytäisivät jostain tarvittavat hoitajat heti.

Menopuolella on paljon hyvää, mutta tulopuoli ontuu. Rahat otettaisiin yritystuista, maahanmuutosta ja kehitysavusta. Näin saatu raha ei kuitenkaan riitä, sillä varjobudjetissa on vähintään puolen miljardin aukko.

Kokoomuksenkin varjobudjetissa luvataan mukavia asioita. Puolue haluaa keventää verotusta ja antaa eläkeläisille tuplasti sen, minkä hallitus antaa. Asia hoidettaisiin takuueläkkeen korotuksella ja veronkevennyksillä. Koulutukseen, hoitoon ja hoivaan satsattaisiin, kun se jostain syystä jäi puolueen hallituksessa ollessa tekemättä.

Rahat otettaisiin tietenkin työttömiltä ja muilta köyhiltä. Työttömyysturvasta leikattaisiin 332 miljoonaa, asumistuesta 157 miljoonaa ja toimeentulotuesta 109 miljoonaa. Ansiosidonnaisen päivärahan eläkekertymän poistamisella saataisiin 500 miljoonaa.

Keppiä olisi siis luvassa työttömille ja köyhille, jotta heidät saataisiin töihin. Tämä on tuttua jo edelliseltä hallituskaudelta, jolloin tukia leikkaamalla yritettiin survoa 350 000 työtöntä 35 000 avoimeen työpaikkaan. Kukaan ei vieläkään ole kertonut miten tukien leikkaaminen lisää työpaikkoja, mutta niin vain näilläkin leikkauksilla kuulemma syntyisi 26 000 tai jopa 35 000 työpaikkaa.

Asiantuntijoiden arvioita näistä varjobudjeteista voitte lukea täältä. Mietitäänpä mitä tapahtuisi, jos oppositiopuolueet muodostaisivat hallituksen näiden tavoitteiden pohjalta. Yksikään puolue ei tietenkään saisi kaikkia tavoitteitaan läpi, vaan jouduttaisiin tekemään kompromisseja.

Kokoomus tuskin tinkisi keppilinjastaan, joten työttömille ja köyhille tulisi taas kovat ajat. Tämä sopisi varmaan perussuomalaisille, kunhan vain puolueen maahanmuuttolinjaukset hyväksyttäisiin. On sopinut ennenkin, kuten neljän vuoden takaa muistamme. Ihan ensimmäiseksi leikattiin juuri sieltä, mistä ennen vaaleja luvattiin olla leikkaamatta. Vastapalvelukseksi saatiin turvapaikkalainsäädäntöön sellaisia heikennyksiä, jotka johtivat viime viikolla EIT:n tuomioon. Sen lisäksi lyötiin pää perustuslakiin yrittämällä säätää laki, joka olisi asettanut tukia saavat maahanmuuttajat huonompaan asemaan kuin muut tuensaajat.

Tämähän alkaa näyttää tutulta. Yhdistämällä kokoomuksen ja perussuomalaisten varjobudjettilinjaukset saataisiin täsmälleen samanlaista hallituspolitiikkaa kuin viime vaalikaudella. Työttömille keppiä ja maahanmuuttajien asemaan heikennyksiä vaikka vastoin perustuslakia. Rikkaille veronkevennyksiä ja köyhille kylmää kyytiä.

Tätä monet tuntuvat haluavan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (66)
 1. Näin ikään.

  En pysty, voi enkä kykene tajuamaan suomalaisten duunarin, eläkeläisten ja työttömien tyhmyyttä. Persut ja kokoomus ovat suurimmat puolueet mielipidekyselyissä, ja siihen uskon kyllä täysin.

  En nimittäin kuule työssä ollessani, enkä kyllä muutenkaan, muuta kuin rasistista ja oikeistolaista lässytystä vihervassarisuvakkien halusta tuhota (arjalainen) suomi ja muuttaa se maailman sosiaalitoimistoksi.

  Mikään fakta ei kiinnosta, mitään erilaista näkemystä ei ymmärretä tai hyväksytä.

  Tunti sitten työkaveri totesi että maahanmuutto seis ja rikolliset – niin juuri kaikki mamut ovat rikollisia. Ehkäpä vain siksi että ovat mamuja. Siinä rikollisen uusi määritelmä – ulos maasta, ja vips löytyy rahaa vanhusten hoitoon ja asuntoihin asunnottomille jne.

  Sanoin eriävän mielipiteeni ja yritin viljellä faktoja.

  Saa nähdä miten kauan saan jatkaa tässä firmassa. Edellisestä tuli syksyllä kenkää, koska en ollut rasisti ja kerroin sen…

  1. Politiikantutkija
   20.11.2019, 23:39

   Saat sinä varmaan jatkaa. Etkös sinä ole sillä voiman oikealla puolella. Oikeasti en ole lähes 40-vuotisella työurallani kuullut koskaan, että joku olisi erotettu kertomiesi syiden takia. Ehkä muistat väärin,että sinulle on käynyt niin.

   1. Olet naivii, jos luulet ettei moiselle syylle löydetä ”sopivaa” syytä työsuhteen loppumiselle. Kokemusta on. Tosin itse jouduin työnantajan hampaisiin, koska olin ainut joka kyseenalaisti yksipuolisen päätöksen työajan ja työtehtävien muutoksesta. Jäljelle jääneet saivat nauttia minun jääräpäisyydestäni.

    1. Politiikantutkija
     21.11.2019, 18:18

     Työaikojen ja työtehtävien muutokset kuuluvat työnantajan työnjohto-oikeuden piiriin.

     1. Tietyissä rajoissa kumminkin!

  2. Vesa Eriksson
   21.11.2019, 23:13

   En kyllä käsitä mikä hinku ”vihervassarisuvakeilla* olisi tuhota romanit? Hehän ovat nykyään maailmanlaajuisestikin lähinnä arjalaisia.

 2. Kokoomusta on kehuttava. On reilua, että kerrotaan rehellisesti keneltä leikataan ja minkä kansanosan elämää vaikeutetaan. Pienituloiset eläkeläiset, työttömät (ja etenkin vaikeasti työllistyvät ikääntyneet ja osatyökykyiset) ja muut toimeentulovaikeuksien kanssa kamppailevat ovat Kokoomuksen mielestä ihmisiä, joita saa kohdella huonosti ja joilta voi leikata sekä toimeentulosta että palveluista.

  Ihmisryhmä, jota Perussuomalaiset kohtelisivat kaltoin, on tullut selväksi. He voittavat ylivoimaisesti ihmisvihamielisyydessään Kokoomuksen, jolle maahanmuuttajat ovat mahdollisuus eikä ongelma. Tässä Kokoomus ja Perussuomalaiset eroavat. Kokoomus ei halua että Suomi eroaa EU:sta tai irtisanoo kansainvälisiä sopimuksiaan ja sitoumuksiaan, joiden kautta Suomi voi vaikuttaa maailmassa ja maailmalla.

  Siksi kokoomuslaisten tulisi olla myös näissä asioissa avoin, reilu ja rehellinen. Perussuomalaisten olisi hyvä tietää mikä on Kokoomuksen arvomaailma, ettei heille vaan syntyisi virheellistä käsitystä niistä asioista joista Kokoomus ei luovu. Kun niitä eroavaisuuksia on, vai onko?

  1. Kyllä ne näillä teeseillään saavat kumpikin sen 20 prosenttia äänistä. Onneksi vaaleihin on vielä aikaa.

  2. V. Laulajainen
   20.11.2019, 15:56

   A-studiossa oli jokin aika sitten vastakkain kokoomus vs ps. Kumpikin oli samaa mieltä työperäisestä maahanmuutosta. ps vastusti haittamaahanmuuttoa. Siis henkilöitä, jotka eivät aio tehdä työtä ja elää tukien varassa tai tehdä rikoksia.
   Hieman kyllä mietityttää tuo työperäinen, kun maassa on puoli miljoonaa, jotka mielellään menisi töihin.

   Onneksi kaikkea ei tarvitse ymmärtää.

   Asian ulkopuolisena kysymyksenä voisi kysyä, miksi palkata ulkomaalainen jos samaan työhön pyrkii suomalainen? Alempi palkka?

   1. Sinun pitäisi vielä pystyä perustelemaan miksi maahanmuuttaja, jolle tarjotaan työtä asiallisella palkalla, ei suostuisi sitä vastaanottamaan. Itse en usko sellaista ihmisryhmää olevan olemassakaan, joka ei ideologisista syistä ottaisi normipalkkaista työtä, ja elelisi mieluummin huomattavasti pienemmillä tuilla. Tällaista joukkoa ei löydy sen kummemmin maahanmuuttajista kuin kantaväestöstäkään. Tai jos kuvittelet, että löytyy, niin kuinka sitten määrittelet ne puoli miljoonaa työtöntä kantasuomalaista? Ovatko hekin ideologisia tukien varassa eläjiä?

   2. Joni Pelkonen
    24.11.2019, 23:31

    Ei kannata haksahtaa propagandatermeihin. ”Työperäinen maahanmuutto” tarkoittaa sitä, että täällä saisi olla vain töissä. Jos ei ole töissä, poistetaan maasta. Siis jos haluat opiskella, tehdä lapsia tai sairastut, pois vaan. Ja jatkuva mummonvaipoista ja sosiaalituista valittaminen tarkoittaa, että vaikka nämä ihmiset olisivat täällä työssä ja maksaisivat veroja, heille ei annettaisi mitään verovaroilla rahoitettuja etuja. Eli ei sitä sosiaalitukea vaikka ovat itse maksaneet siitä.

    Persuuden ydin on itsekkyys, sivistymättömyys ja silkka sadismi.

    Persut haluavat myös, että vain suomalaisia otetaan töihin, sillä heidän mielestään 300 000 työttömälle pitäisi ensin löytää työpaikat, vaikka vapaita työpaikkoja on kuudesosa tästä, ja koska en usko että jokainen lappilainen työtön jaksaa opiskella itseään atk-insinööriksi ja muuttaa pääkaupunkiseudulle perustamaan mobiilipeliyritystä, työttömiä tulee olemaan aina.

  3. Vesa Eriksson
   21.11.2019, 23:17

   Johan Kokoomus jo 2015 vaalien alla ”rehellisesti” kertoi mistä EI leikata.

Kommentointi suljettu.