Väärin sammutettu?

Nyt kun postilakko saatiin loppumaan, niin oppositio on kovasti syyttämässä hallitusta. Koko työtaistelu yritetään kääntää jotenkin pääministerin ja omistajaohjausministerin syyksi, tai ainakin heidän rooliaan lakon lopettamisessa korostetaan kovasti ja siinä nähdään epäkohtia.

Kovin tärkeäksi on nostettu kysymys siitä, milloin omistajaohjausministeri Sirpa Paatero sai tietää Postin suunnitelmista muuttaa työehtoja. Toinen esille nostettu asia on neljän kokeneen neuvottelijan työryhmän asettamista koskeva pääministeri Antti Rinteen sähköposti.

On ilmeistä, että omistajaohjausministeri ymmärsi väärin työehtojen muuttamispäivän, mutta yhtä ilmeistä on, että Postin johdon tiedottamisessa oli puutteita. Näillä päivämäärillä ei kuitenkaan ole enää mitään muuta kuin poliittista merkitystä, ja siksi ainakin kokoomus yrittää ottaa niistä irti jopa välikysymyksen verran.

Antti Rinteen rooli neuvottelijoiden asettamisessa käy ymmärrettäväksi, kun katsotaan kokonaistilannetta. Riidassa oli rinnakkain kaksi erillistä asiaa, eli pakettilajittelijoiden siirto huonomman sopimuksen piiriin sekä tavallinen palkkaneuvottelu. Valtakunnansovittelija katsoi, että pakettilajittelijoiden asia ei kuulu hänelle, joten hän kieltäytyi asettamasta työryhmää. Niinpä sen asettamista pyysivät neuvotteluosapuolet yhdessä. Työryhmän ehdotus ei kuitenkaan kelvannut työnantajapuolen Medialiitolle, joten työryhmän esitys raukesi.

Rinteen roolilla työryhmän asettamisessa ei siis ole mitään muuta kuin korkeintaan taustamerkitystä. Riita ratkesi muuta kautta, ja posti kulkee taas.

Mutta poliittinen peli jatkuu, ja sen tarkoituksena on hämärtää todellisuutta, kerätä pisteitä ja saada hallitus näyttämään epäilyttävältä. Todellisuudessa riita ratkesi lakoilla ja neuvotteluilla, eivätkä pakettilajittelijat siirry huonommalle sopimukselle. Se on ihan lakkoilijoiden ja neuvottelijoiden ansiota, ja jos pääministeri on asiaan jotenkin vaikuttanut, niin olkoon. Posti on valtion omistama yhtiö, joten omistajan äänen pitääkin kuulua.

Nyt sitä ei meinattu kuunnella, ja kuten Rinne eilen eduskunnan kyselytunnilla sanoi, niin Posti toimi vastoin omistajan selkeää tahtoa. Tämä ei enteile hyvää Postin johdolle.

Toisin oli heinäkuussa 2017, jolloin Posti siirsi varhaisjakelijat halvemman työehtosopimuksen piiriin.  Silloin omistajalta ei tullut tukea pienipalkkaisille, ja heidän palkkansa alenivat 20-60 prosenttia. Nyt  he eivät tule palkallaan toimeen. Muistelkaapa huviksenne, miten vähän asiasta kesällä 2017 uutisoitiin, miten hiljaa hallitus oli ja ketkä hallituksessa olivat.

Siellä olivat myös perussuomalaiset ainakin asian valmisteluvaiheessa. Heidän puheenjohtajansa vaihtui samoihin aikoihin, ja uudelle puheenjohtajalle hallitusohjelma olisi kelvannut sellaisenaan, mutta puheenjohtaja ei kelvannut hallitukseen. Tämän voisivat muistaa myös perussuomalaiset itse, jos maahanmuuttajien ja ilmastotoimien syyttelyltä ehtivät.

Lakon tärkein anti tähän asti on, että sopimusshoppailu saatiin estettyä tässä yksittäistapauksessa. Sama shoppailu on menossa myös Turussa, jossa kaupungin omistama yhtiö Arkea aikoo siirtää työntekijänsä halvemmalle sopimukselle. Siihen asiaan ei maan hallitus voi vaikuttaa, sillä hallituksella ei ole toimivaltaa kuntien yksittäisiin asioihin. Sen sijaan hallitus voi estää sopimusshoppailun lainsäädännöllä, ja sellaista Antti Rinne eilen jo lupaili.

Jos sellainen saadaan, niin postilakolla oli siihen ratkaisevan suuri merkitys.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (84)
 1. Työoikeuden emeritusprofessri Seppo Koskinen kommentoi postin ja omistajaohjausministerin välillä kulkeneita päivämääriä ”lillukanvarsina”. ”Molemmat päivämäärät ovat aivan oikeita.”

  Tärkeintä hänen mielestään on korjata ”suurin puute” tai ongelma, joka on ”kahden kerroksen väen olemassaolo” postissa, valtionyhtiössä, ja se, että ”kurjalla palkalla” ei tule toimeen.

  Huomionarvoista haastattelussa on Koskisen kommentti ”nyt ei välitetä näistä huonommin toimeentulevista että semmoinen julkinen kuva on mielestäni tullut”.

  https://yle.fi/uutiset/3-11091734

 2. Muistelkaapa huviksenne, miten vähän asiasta kesällä 2017 uutisoitiin, miten hiljaa hallitus oli ja ketkä hallituksessa olivat.

  Muistan elävästi ja tämä artikkeli oli syöpynyt tajuntaani.

  https://yle.fi/uutiset/3-9800860

  Muutos mahdollistaa Postille siirtymisen uuteen TEAMin työehtosopimukseen (tes), jossa palkkataso on pienempi kuin vanhassa PAUn sopimuksessa.

  – Oli aika sokki, kun kuulin sen. Voiko tällaista tehdä? Nyt kun on käyty keskusteluja lakimiesten kanssa, he vakuuttavat, että mitään laitonta tässä ei ole. Tämä on niin sanottua työehtoshoppailua, Goltz ihmettelee.

  Postin mukaan syyt tytäryhtiön perustamiseen ja tessin vaihtamiseen ovat Postin varhaisjakelun tällä hetkellä liian korkeat kustannukset ja sitä kautta ”halu pitää varhaisjakelu osana Postin ydinliiketoimintaa”.

  Nyt tiedämme (MOT), että syy postin halpuuttamiseen löytyy epäonnistuneissa seikkailuissa ulkomailla (Venäjällä ja Tanskassa). Varsinainen kotimaan jakelutoiminta (perinteinen postiliiketoiminta) on tukenut tappiollista pakettibisnestä.

  1. Niin tiedämme, mutta miten laajalle tämä tieto leviää? Sitä ei rummuteta päivästä toiseen iltalehdissä eikä YLE:n uutislähetyksissä.

   En viitsi puhua enää tiedottamisen piilovaikutuksen määrästä. Elämme aikaa, jossa tiedottamisen korkeinta moraalia edustavat riippumattomat hyvät kolumnistit.

  2. Sitten tässä kaikessa rytäkässä muistettu että, Postin kuljettajat siirrettiin PAU: n tessistä AKT:n tessiin. Kauan kuljettajina olleet pitkälomalaiset menettivät 15 päivää (käytännössä 9pv lauantait) vuosilomaa kaiken muun lisäksi.

Kommentointi suljettu.