Uutiset ja totuus

Nykyinen media on kilpailua uutisoinnin nopeudesta, ja niinpä ensimmäinen totuus jää elämään ja voimistuu. Kohta kukaan ei enää edes kysy, onko se varmasti totta. Tämä nähtiin harvinaisen selvästi eilen, kun Postin lakkoilun ympärillä vellonut keskustelu kärjistyi hallituskriisiksi. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero erosi, ja nyt vaaditaan myös pääministeri Antti Rinteen ja koko hallituksen eroa. Iltaan mennessä pidettiin itsestään selvänä, että Rinne puhui muunneltua totuutta eduskunnassa, ja uutisoinnin kritiikittömyydestä päätellen rehellisyydestään tunnetut oppositiojohtajat Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho pääsivät esittämään vaatimuksensa jokaisessa mediassa.

Vielä Rinteen eilisen tiedotustilaisuuden jälkeen kysäistiin myös Postin esittämän totuuden todenperäisyyttä, mutta ne äänet hiljenivät nopeasti. Postin omat intressit unohdettiin ja uskottiin ilman muuta Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjolan sanaan siitä, että Posti on koko ajan toiminut hallituksen tieten ja siunauksella. Yksikään toimittaja tai oppositiopoliitikko tuskin on nähnyt mitään dokumentteja, mutta Postin totuus sopii hyvin molemmille. Oppositio haluaa kaataa hallituksen ja hallituskriisistä saa mahtavia uutisia koko ensi viikoksi. Pankkiirin sana on ilmeisesti paljon luotettavampi kuin pääministerin sana.

Ihan kokonaan on unohdettu myös se, että Postin toiminta oli edellisen hallituksen linjausten mukaista ja siunaamaa. Kun varhaisjakelijat siirrettiin halvemmalle työehtosopimukselle vuonna 2017, niin kokoomukselle ja perussuomalaisille se sopi oikein hyvin. Nyt ei enää puhuta edes postilakon saavutuksista, vaan on keskitytty miettimään Rinteen puheita ja asemaa.

En minä tiedä kumpi puhuu totta, mutta aina kannattaa epäillä kaikkea. Tämä pääsi medialta unohtumaan.

On päässyt unohtumaan ennenkin. Yksi vähemmälle huomiolle jäänyt asia on Pirkka-Pekka Peteliuksen tapaus. Hänen anteeksipyyntönsä saamelaisilta uutisoitiin laajasti, samoin sen seurauksena tehdyt rikosilmoitukset muistakin vanhoista sketsiohjelmista. Ne ilmoitukset nähtiin yleisesti niuhottavien suvakkien tekemiksi, vaikka kyseessä oli oikeistolaisten trollauskampanja. Äärioikeistolaisten toimintatapoja tuntevat osasivat heti epäillä ilmoituksia heidän trollikampanjakseen, ja sitähän se olikin.

Yksi rikosilmoitusten tekemiseen yllyttäneistä oli perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari, mutta nyt hän selittää toimintansa vitsiksi, jota suvaitsemattomat suvakit eivät tietenkään ymmärrä. Eivät ymmärtäneet hänen käskyläisensäkään, jotka nyt luikkivat piiloon. Tällä kertaa Iltalehti toimi kuten pitääkin ja seurasi tapahtumia loppuun asti. Muut asiasta uutisoineet mediat eivät pahemmin ole viitsineet sitä tehdä, ja niin saimme todistaa urbaanitarinan syntyä. Elämään jää käsitys, jonka mukaan tiukkapipoiset rasismin ja syrjinnän vastustajat työllistivät turhaan poliisia.

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa? No vaikka siten, että presidentti Sauli Niinistö on päättänyt itsenäisyyspäivän Linnan juhlien teemaksi tiedon ja yhteiskunnallisen keskustelun. Sitä keskustelua kyllä käydään, mutta tiedon kanssa tuppaa usein olemaan niin ja näin.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (78)
  1. Klikkausotsikot tuo rahaa lehdille
    30.11.2019, 09:45

    Tärkeintä on isot otsikot joita tehdään 10 minuutin välein.

  2. Kyllä kai maailmaan on tungettu tuutin täydeltä ”vaihtoehtofaktaa”. En mitenkään pysty käsittämään sitä, ettei ministerit pysty olemaan yksinkertaisesti hiljaa median edessä tyyliin ”en kommentoi keskeneräistä asiaa”. Kuitenkin media mylly jauhaa ”sitä ihtiään” sanoit tahi jätit sanomatta. Liene kuitenkin parempi olla selittelemättä mitään keskeneräistä asiaa ja kertoa faktat sitten kun niitä on olemassa. Vanhasta en isommin arvosta politiikan saralla, mutta hän osasi olla selittelemättä asioita liian aikaisin, muistaakseni!

Kommentointi suljettu.