Pohjamutia myöten

Nyt kun pääministeriä ja koko hallitusta ollaan kovalla tohinalla kaatamassa, niin kaikkialta kuuluu vaatimuksia asioiden selvittämisestä pohjamutia myöten. Siitä huolimatta ainakaan suurin osa mediasta ei tunnu edes yrittävän selvittää asioita, vaan toimii koko ajan opposition todistajana hallitusta vastaan. En minäkään väitä tietäväni mitä oikeasti tapahtui, mutta juristina minua kiinnostaa asioiden tosiasiallinen kulku.

Verkkouutisten todistajanlausunnon mukaan omistajaohjausministeri Sirpa Paatero tiesi Postin jo tapahtuneesta liikkeenluovutuksesta vastatessaan kirjalliseen kysymykseen 24. syyskuuta. Samassa vastauksessaan Paatero kuitenkin sanoi, että liikkeenluovutuksella siirtyvien 700 pakettilajittelijan sopimus vaihtuu vasta 1. marraskuuta.

Pääministeri Antti Rinne sanoi eduskunnassa 21.marraskuuta, että ”ja ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin”. Rinteen lauseeseen on kiinnitetty huomiota, kun on kysytty, antoiko hän eduskunnalle oikeaa tietoa.

Torstaina 28. marraskuuta Rinne sanoi eduskunnassa, että ”ministeri Paatero on todennut, että tämä (700 pakettilajittelijan siirto)  ei hallitukselle käy, omistajalle ei käy, ja tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivä (elokuuta), 700 ihmistä siirrettiin, ja se oli vastoin omistajan selkeää tahtotilaa”.

Julkisuudessa on sekoitettu liikkeenluovutus ja työehtosopimuksen vaihtaminen, vaikka ne ovat selkeästi kaksi eri asiaa. Sekä Paatero että Rinne myöntävät liikkeenluovutuksen olleen tiedossa, mutta työehtosopimuksen vaihtamisesta he eivät sano tienneensä eivätkä sitä hyväksyneensä.

Eivät he sitä olekaan hyväksyneet, vaan siirron näytti tehneen Posti ihan omin päin. Postin omassa tiedotteessa 29. elokuuta sanotaan selkeästi ihan väliotsikkona, että Paketti- ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän henkilöstö siirtyy Teollisuusliiton sopimuksen piiriin 1.11.2019. Kuitenkin tämä siirto oli ilmeisesti tapahtunut jo edellisenä päivänä liikkeenluovutuksen yhteydessä.

Tätä siirtoa sekä Paatero että Rinne minun ymmärtääkseni tarkoittavat, kun he sanovat, että eivät tienneet sopimuksen siirrosta. He olettivat aikaa olevan marraskuun alkuun, kuten Postikin tiedotteessaan selkeästi sanoi. Itse liikkeenluovutusta he eivät ole vastustaneet.

Jos katsotaan vielä tuota Postin tiedotetta, niin siinähän puhutaan muunneltua totuutta heti ensimmäisessä lauseessa. Tiedotteen julkaisemisen jälkeen selvisi, että Postin kilpailijat käyttävät AKT:n sopimusta, joka on työnantajalle kalliimpi kuin käytössä ollut sopimus. Silti Posti vaihtoi sopimuksen vielä halvempaan Teollisuusliiton sopimukseen, jota kukaan kilpailija ei käytä.

Kun nyt niin kovasti totuuden perään kysellään, niin kannattaisi kysyä myös Postin sanomisten ja tekemisten välisen ristiriidan perään. Jos kyseessä olisi oikeudenkäynti, niin tämän asianosaisen kertomus asettuisi arveluttavaan valoon. Koska kyseessä on politiikka, niin nyt vain poliitikkojen kertomusta ruoditaan. Jostain syystä Postin sanaan luotetaan oletusarvona, vaikka sen sanojen ja tekojen välillä on iso ristiriita.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (80)
 1. Toivottavasti nämä seikat saadaan jotain kautta Rinteen eroa vaativien tietoon. Nyt hingutaan niin innokkaasti pääministerin päätä vadille, että kaikki muu asiaan liittyvä hämärtyy.

 2. Jukka Laine
  1.12.2019, 10:03

  Käsittääkseni pääministeri on saanut väärää tietoa, ja puhunut siksi vastoin oikeaa tietoa eduskunnassa. Ei siitä eroteta. Anneli Jäätteenmäki sanoi saaneensa fakseja yllättäen ja pyytämättä, mikä ei ollut totta.

  Mutta jos kepussa halutaan nyt porvarihallitus, kepu voi lähteä hallituksesta ja porvarihallituksen kolmospuolueeksi, jos haluaa. Se olisi vain kepun viimeinen hallitusrupeama.

  1. Just näin! Ei siitä niin kovin kauaa ole kun demarit leikki liian kokkarimyönteisiä leikkeja ja kuinkas sitten kävikään???? Nyt kävi kepulle sama moka. Siel on näpit sen verran kärähtäny et tuskin heti lähtee kokeilemaan, et oliks se kuon kuumaa….

  2. SÄHKÖPOSTIMIES
   1.12.2019, 13:19

   Tuskin siellä mahdetaan just nyt haluta porvarihallitusta. Jos nyt polkaistaisiin vaalit pystyyn, niin mikä tahansa puolue joutuisi samalle hiekkalaatikolle Halla-ahon kanssa. Veikkaan etteivät sitä halua.

   1. Mikko Rintasaari
    1.12.2019, 20:18

    Täytyy toivoa ettei halua. Fasismi houkuttaa oikeistoa muuallakin kuin persuissa.

Kommentointi suljettu.