Kun oikein tympäisee

Poliittisen keskustelun taso alkaa ihan oikeasti tympäistä. Media, erityisesti iltapäivälehdet ja erityisesti Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala tuntuvat johtavan poliittista keskustelua ja päättävän, mistä kohistaan. Haapala on tuutannut viikonlopun aikana varmaan kymmenkunta juttua, joissa ennustaa hallituksen tai ainakin pääministerin kaatumista. Kun eilisen päivän päätteeksi media kadotti niinkin salaisessa paikassa kuin Valtioneuvoston linnassa kokoontuneet hallituspuolueiden johtajat, niin tänä aamuna Haapala on jo täyttä päätä lietsomassa uutta hallituskriisiä.

Tällä kertaa kyse on väitetystä mystisestä operaatiosta, jota ulkoministeri Pekka Haavisto kuulemma suunnitteli. Tarkoituksena oli palauttaa Syyrian pakolaisleirillä olevat lapset ilman äitejään konsulinkyydillä Suomeen. Koko juttu perustuu tuttuun tapaan Haapalan nimettömiin lähteisiin, joita hänellä tuntuu riittävän loputtomasti. Väite on niin kova, että jos se sattuisi pitämään paikkansa, niin kyseessä olisi virkarikoksen suunnittelu. Haavisto olisi yrittänyt painostaa virkamiestä rikkomaan lakia omissa nimissään ja omalla vastuullaan.

Olipa tarina totta tai ei, niin ainakin asioita taas koetaan jutun kommenttiosiossa ja sosiaalisessa mediassa. Haavisto ja koko maan hallitus leimataan taas kerran suunnilleen rikollisjärjestöksi, ja lehti saa paljon lukijoita. Setä Arkadia myhäilee tyytyväisenä, kun on taas päässyt horjuttamaan hallitusta, jonka kaataminen tuntuu olevan hänen tärkein missionsa.

Itse suhtaudun Haapalan nimettömiin lähteisiin kriittisesti, kuten myös Haapalan ilmeiseen uskoon lähteidensä luotettavuuteen. Ei tästä kovin kauan ole, kun Haapalalle selvisi sellainenkin salaperäinen asia, että Wikipediaan voi kirjoittaa käytännössä kuka tahansa. Minä olen luullut, että sen tietävät alle kymmenvuotiaat lapsetkin, mutta he eivät olekaan politiikan erikoistoimittajia.

Tämä tästä, ja kohistaanpa taas. Pakkohan jostain on kohista, kun hallituksen tai edes Rinteen kaataminen postilakon jälkimaininkeihin ei välttämättä tule onnistumaan. Terve järki sanoo, että yksikään hallituspuolue ei ole halukas ainakaan uusiin vaaleihin, kun kannatusmittaukset ovat mitä ovat. Juuri niiden kannatusmittausten takia oppositiopuolueet ovat vaaleihin enemmän kuin halukkaita.

Tämä halu on oppositiopuolueiden kannattajien lisäksi levinnyt myös puolueettomien ja muuten vain tietämättömien keskuuteen. Juuri tietämättömiä on helpoin vedättää, ja juuri he eivät ajattele uusien vaalien seurauksia. Lyhyesti sanoen saisimme vaalien jälkeen kopion edellisestä hallituksesta kipeine leikkauksineen ja köyhien kyykyttämisineen. Jos kansa sitä haluaa, niin oikeastaan kansa olisi sen ansainnut.

Tässä tahallaan luodussa mediakohussa on unohtunut postilakon tärkein anti yhteiskunnalle, ja se on sopimusshoppailun nouseminen yleiseen tietoisuuteen. Kukaan omalla palkallaan elävä ja täysissä järjissään oleva ei sitä omalle kohdalleen halua, mutta juuri tätä ymmärrystä näillä kohu-uutisilla halutaan hämärtää.

Kaikesta päätellen se on onnistunut oikein hyvin. Kuten voitte arvata, niin olen saanut oman osani jokaisella palstalla ryöppyävästä sonnasta. Olen yrittänyt selvittää asioiden kulkua, mutta se ei tunnu läheskään kaikkia kiinnostavan. Toinen toistaan ylimielisempiä kommentaattoreita on ilmestynyt epäilemään järkeäni ja mielenterveyttäni, ja jopa arvailuja jäljellä olevasta eliniästäni on näkynyt. Heille kaikille tiedoksi, että voin mainiosti, eikä minulla ole aikomustakaan lopettaa kirjoittamistani. Teidän kirjoittelunne blogissani ja sosiaalisen median sivuillani sen sijaan loppuu hyvin lyhyeen.

Pentti Haanpää sanoi jotenkin niin, että kun ihminen sinua oikein tympäisee, niin ajattele silloin, että maa siinä otti hetkeksi tuon muodon, elää ja toimittelee asioitaan, kunnes muuttuu maaksi jälleen.

Kuva: Facebook/Kalervo Kirves

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (78)
 1. Niinhän se on, että ennustajaeukko Haapala yrittää saada arvailunsa toteutumaan.

  1. Pitäisi myös tietää, että toimittaja saa sitä enemmän palkkaa mitä enemmän kommentteja. Eli Haapalan tekstien kommentointi nostaa samalla hänen ansiotasoaan.

   1. Jarmo Kulmala
    2.12.2019, 13:47

    Nyt kyllä kaduttaisi tuo tieto,mutta onneksi moderointi hoiti osaltani Haapalan lisätienestit.Koskisen Mikakin on jäänyt osattomaksi.

 2. Lasse Kosonen
  2.12.2019, 10:10

  Kansankiihotusta sitä media nyt on lieneekö saanut tartunnan PS-puolueelta.
  Hallitusta kiihotus ja villitseminen ei kaada.

Kommentointi suljettu.