Maata on lailla rakennettava

Näin itsenäisyyspäivänä pitäisi varmaan puhua juhlavasti maamme itsenäisyydestä, mutta olen huono pitämään juhlapuheita. Minulle Suomen itsenäisyyden kunnioittaminen on aina ollut itsestään selvä asia, ja parhaiten se konkretisoitui päivälleen 42 vuotta sitten. Itsenäisyyspäivän aamun pimeydessä 1977 meidät eri varuskunnista tulleet alkavan RUK:n kurssi 156:n oppilaat järjestettiin nimenhuudolla komppanioittain.

Kiväärikomppaniaan huudettiin peräkkäin kaksi Timosta, ja uteliaana kurkistimme toisiamme. ”Pertti, perkele!”, minulta pääsi spontaanisti, ja täsmälleen samanaikaisesti häneltä pääsi ”Saku, saatana!” Niinpä me toistemme sotilasurasta tietämättömät ja eri puolilla Suomea asuvat serkukset kävimme kurssin läpi taisteluparina.

Itsenäisyyspäivän viettämisen ei aina tarvitse niin vakava asia olla, mutta itsenäisyys sitä on. Suomen itsenäisyyteen kuuluu olennaisena osana otsikon lause, jonka alkuperää en tiedä, mutta jonka sisältö tuntuu nykyisin hämärtyneen. Tästä otan ihan konkreettisen esimerkin eilisen uutisoinnista.

MTV Uutiset julkaisi eilen jutun, jossa sen oman politiikan toimituksen päällikkö ihmetteli Antti Rinteen toimimista hallitustunnustelijana. Facebook-sivullaan MTV Uutiset kysyi kansan mielipidettä asiaan, ja kuten arvata saattaa, niin kansahan raivostui. Nyt on Suomi sekaisin ja meneillään on uskomaton farssi, jossa demokratiaa ja ennen kaikkea kansan tahtoa halveksitaan.

Minusta on käsittämätöntä, että somekansaa huudatetaan kysymällä siltä, mitä mieltä se on perustuslain noudattamisesta. Vielä käsittämättömämpää on, että huudattajana on itseään vakavana toimijana pitävä uutistoimitus. Uutistoimituksen pitäisi jakaa ensin tietoa ja kysellä vasta sitten kansan tuntemuksia siitä tiedosta. Politiikkaa voi tehdä perstuntumalta ja tunnepohjalta, mutta uutisia ei pitäisi voida.

Perustuslain vakiintuneen tulkinnan mukaan hallitustunnustelijana toimii vaaleissa parhaiten menestyneen puolueen puheenjohtaja. Uutta perustuslakia valmisteltaessa perustuslakivaliokunta totesi vuonna 1998 antamassaan lausunnossa, että hallitusta muodostettaessa neuvottelujen vetäjänä voi toimia suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja, eduskunnan puhemies tai eroavan hallituksen pääministeri.

Rinteen nimeäminen hallitustunnustelijaksi noudattaa siis pilkuntarkasti perustuslain kirjainta ja henkeä. Toimittajat olisivat voineet kertoa tämän yleisölle ennen kuin järjestävät mitään huutoäänestystä sosiaalisessa mediassa. Hallitusta ei muodosteta somessa eikä uutistoimituksissa, vaan perustuslain säätämällä tavalla.

Meille Pertin kanssa sanottiin 42 vuotta sitten, että pulinat pois nyt ja jatkakaa juttelua myöhemmin. Nyt hoidetaan tämä virallinen järjestäytyminen ensin.  Ihan samaa sanon nyt pulisevalle medialle.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

puheenaiheet politiikka laki yhteiskunta
Kommentit (69)
  1. Hyvää itsenäisyyspäivää Suomeen!

  2. Klikillä saa
    6.12.2019, 10:21

    Tämä kuuluu taas kategorioihin ”näin nämä asiat koetaan” ja ”miksi pilata hyvä tarina totuudella”.

Kommentointi suljettu.