Tältä tämä nyt näyttää

Kun on oikein paha paikka, niin virkamiehen perinteinen toimintatapa on olla tekemättä mitään. Ikivanhan vitsin mukaan virkamiehellä on työpöydällään kaksi paperipinoa, joista toisen hoitaa aika ja toisen on aika jo hoitanut. Jos joku tähän toimintakulttuuriin yrittää puuttua, niin virkamies raivostuu ja ottaa yhteyttä iltapäivälehteen. Siellä politiikan toimittaja oivaltaa heti tilaisuuden nostattaa lukijoita lisäävä kohu ja parhaassa tapauksessa jopa horjuttaa syvästi inhoamaansa maan hallitusta.

Tältä minusta näyttää ulkoministeri Pekka Haavistoon kohdistunut ajojahti, joka viimeisten tietojen mukaan on kutistumassa ministeriön sisäiseksi työilmapiiriongelmaksi.  Ministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kiistää väitteet siitä, että ministeri olisi toiminut lainvastaisesti ministeriön konsulipäällikön kohtelussa. Alivaltiosihteerin mukaan kiistan taustalla on ministerin ja joidenkin virkamiesten ”vakava näkemysero” siitä, miten Syyrian al-Holin leirillä olevia suomalaisia voidaan auttaa. Puustisen viesti ministeriön henkilöstölle löytyy täältä.

Tässä taisi nyt käydä niin, että ministeriössä ei ollut totuttu ottamaan vastaan määräyksiä, vaan asioita haluttiin hoitaa totutulla rutiinilla. Itsestään selvää pitäisi olla, että ministeriötä johtaa ministeri, mutta nähtävästi näin ei ole. Itse asia on mitä vakavin, sillä jotain al-Holin leirillä oleville suomalaisille pitää tehdä. Se on sekava vyyhti, jossa on otettava huomioon muun muassa perustuslain, lasten oikeuksien, ihmisoikeuksien ja maan sisäisen turvallisuuden vaatimukset.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on oikeus palata maahan missä olosuhteissa tahansa. Se taas ei ole helppoa järjestää tilanteessa, jossa lasten äitejä mahdollisesti epäillään terroristirikoksista, koska lapsia ei saa erottaa vanhemmistaan. Tai saa, mutta vain lastensuojelullisin perustein, ja Suomen lastensuojeluviranomaisten toimivalta ei ulotu Syyriaan.

Tätä vyyhteä ulkoministeri määräsi virkamiehen selvittelemään ja valmistelemaan asiaan liittyviä päätöksiä, mutta asia muuttui lehdistössä ministerin syyttämiseksi. Hänen väitettiin toimineen lainvastaisesti painostamalla alaisiaan tekemään rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä päätöksiä. Kukaan ei viitsinyt selvittää, oliko mitään päätöksiä yleensä tehty vai oliko kyse vain asian valmistelusta. Valmistelu ei koskaan voi olla lainvastaista.

Kun Ilta-Sanomat aloitti, niin koko muu media seurasi perässä. Uutisoinnissa pestiin omat kädet viittaamalla ensimmäiseen uutiseen ja toteamalla, että jos se pitää paikkansa, niin asia on vakava ja ulkoministerin jakkara heiluu. Kun näitä uutisia toistettiin muutama päivä, niin kansan mielipide oli valmis: ministeri on valehtelija, joka on erotettava heti.

Näin meidän mielipiteitämme muokataan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (75)
 1. Lasse Kosonen
  10.12.2019, 08:56

  Olen varma siitä että Haavisto toimii omatuntonsa mukaan, toki myös hänen tehtävänsä on toimia ja panna asioihin vauhtia, hän toimii kovassa paineessa hermonsa halliten. Toivoisi ettei häntä nyt tässä työssä ja tilanteessa turhaan häirittäisi median jahtikampanjoilla.

  1. Mirja Pekkonen
   10.12.2019, 12:01

   Vielä mitä. Jos ei jahtaa media niin persut kylläkin. Puuhaavat jo välikysymystä Haaviston toimista.

   1. Ja maailman tyhmin kansa huutaa lynkkausmielialassa Haavistoa giljotiiniin.

    Pitäisi joskus kokeilla, miten tyhmää tämä kansa oikeasti on. Luulenpa että jos iltapaskat kertoisivat ufojen hyökänneen maahan, se uskottaisiin.

    1. Minna Heinonen
     10.12.2019, 17:02

     En usko, vaan media luulee, että kansa on tyhmää.

     1. Sanoisin että näiden mainittujen tyhmien osuus suomen kansasta saadaan nyt hyvin selville seuraamalla Perussuomalaisten kannatuslukemia.

    2. Onneksi meitä “viisaita” on sentään kourallinen.

    3. Se olisi hallituksen vika, ainakin se on varma.

 2. Neljäs valtiomahti on jäämässä pahasti “uutisoinnissaan” somettumisen jalkoihin. Siksi osaa sen pyrkimyksistä voi hitusen ymmärtää, vaikka hyväksymisen kanssa onkin jo vaikeampaa. Kun somen kiima kohoaa, osa mediasta pyrkii rinnalle ja ohi, jotta tulisi somea paremmin huomatuksi. Samoin somettamisen alkulähde eli mediauutinen on yhä useammin huonosti taustoitettu ja jopa tarkoitushakuinen, kuten Sakukin viittaa. Media- ja somelukutaitoisia ei taida olla edelleenkään tarpeeksi, joten valmentaminen fake newseihin olisi aloitettava koululaitoksessa mitä pikimmin.

  1. “Somettunut Suomi” on erinomaisen osuva heitto. Kuin suomettumisen pikkuveli, mutta kokonaisvaltaisempi, globaalimpi ja salakavalampi.

  2. Jos ihmisen lukemisto koostuu ainoastaan iltapäivälehdistön sisällöistä, niin sillä on aivan varmasti vaurioittavia vaikutuksia. Olet sitä mitä syöt, on tuttu lause jonka me ymmärrämme kertovan ravinnon terveysvaikutuksista.

   Voisi myös sanoa: olet sitä mitä luet. Lukutaito on tärkeä taito ja yhtä tärkeätä on mitä ja miten lukee. Lukutaitoisuus on sitä, että lukiessaan osaa ajatella ja arvottaa lukemaansa, ja kykenee vertaamaan tekstiä muihin samasta asiasta tai aiheesta kirjoitettuihin juttuihin.

   1. Päällimmäisenä tämä paljastaa Timo Haapalan toimittajamoraalin tason. Hän kirjoittaa todistetusti ammatikseen laajalevikkiseen lehteen minkä tarinan hyvänsä , kunhan se vain vastaa hänen omia tavoitteitaan.

    Englannissa Boris Johnson sai potkut The Timesista keksittyään omasta päästään juttuaan tukevan “todistajanlausunnon”. Haapalan journalismi on samaa tasoa.Hän on tietoisesti rakentanut julkisuuskuvansa aivan pöyhkeää Setä Arkadia – nimimerkkiä myöten. Hallitus tällä tavoitejournalismilla saatiin jo nurin , vaikka ei se tietysti aivan Haapalan ansiota ollut.

    Totuuden jälkeinen aika, vaihtoehtoinen totuus,muunneltu totuus, oli tarina totta tai, sille sama, näin nämä asiat koetaan jne. Jos tästä ajasta joskus historia kirjoitetaan, siitä tulee rattoisaa luettavaa. Mestaritontun tarinat.

   2. Ja mietitäänpä mitä telkassa katsellaan eniten.
    Jenkkisarjoja, helvetin typeriä ns. perheohjelmia, missä julkisuuskiimaiset pellet nauraa räkättävät vaikka mille, tosi-teeveet, Kokki ohjelmat, hääohjelmat, joo 99 prossaa telkan ohjelmista on täyttä roskaa.

    Kun näitä tuijotetaan silmät tapillaan, ja sitten vielä perkele uskotaan aidoksi helvetin huonosti feikattuja roska ohjelmia, niin täytyyhän aivot vaurioitua jotenkin. Jos ei vaurioidu, niin ei sinne ainakaan mitään järkevää taltioidu.

    No, kansa varmaan saa mitä kansa ansaitsee. Tai haluaa. Tai tilaa.

    Paska maa ja paska kansa…

    1. Kuka se arvelikaan, että suomalaiset on hypnotisoitu, kun tuijottavat kämmentään kävellessäänkin.

    2. Toisilla aivot pehmentää telkka, joillan viina ja loput valmiiksi tyhmiä. Ihan ok maa kuitenkin asua😉

Kommentointi suljettu.